Čeprav med obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, nas je navdušila »garsonjerca«, kot svoje stanovanje imenuje Nataša Medvedič. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu, pri tem pa so ji pomagali prijatelji, izurjeni v različnih veščinah.

Lastnica je polovico 50 let stare hiše, kjer je bila tudi rojena, podedovala od staršev, njene prenove pa se lotila kar sama. Dela so potekala v napornem obdobju, medtem ko se je zdravila za rakom na dojki, hkrati pa je prenova nanjo delovala tudi terapevtsko in spodbujajoče.

»Najprej sem vse sama premerila, ocenjevala, kaj bi šlo, kaj ne bi šlo, kako bi to izgledalo,« začne pogovor z nami in pove, da ima že od otroštva več kot očitno v sebi naravni talent za notranji dizajn. »Od majhnega sem že sobo obračala levo, desno. Hitro vidim rešitve, kako narediti, da bo najboljše, tudi energetsko. Ker to se mi zdi zelo pomembno, da se človek v stanovanju dobro počuti.«

STANJE PRED PRENOVO

V enem mesecu so mojstri stanovanje dejansko povsem olupili do kosti ter majhne sobe spremenili v prostoren, do popolnosti izkoriščen dom, ki diha in kjer za občutek veličine skrbi kar 15 ogledal.

»Recimo, spalnica je bila prej ena majčkena televizijska soba. Kopalnica je bila majčkena, še en majčken WC, pa hodnik. Kuhinja je bila prej ob steni. Sem si dejala, da ne želim več tako kuhati, da gledam v steno. Ampak hočem gledati goste. Vse, kar se je dalo, sem podrla in lepo naredila dve stekleni kocki,« opisuje lastnica, ki tudi ne mara vrat, zato se jih je izogibala. »Sploh zato, ker vzamejo veliko prostora, ko jih odpiraš, zapiraš. In sem lepo rekla ”Ne bom imela nobenih vrat, razen tam, kjer je res nujno”.«

V stanovanju je videti zanimivo pohištvo, od katerega prevladujejo lepo ohranjeni stilni kosi, ki so še od njene stare mame in jih je pripeljala z Zagreba. Kombinira jih s posameznimi modernejšimi, saj je mnenja, da oboje skupaj ustvari najlepšo harmonijo in uravnoteženost, če temu dodamo še ščepec zlate barve, pa je rezultat popoln.

»Ja, zlata je taka lepa barva. V spalnici, denimo, za posteljo sem naredila zlato steno z zlatimi lističi. To je bil kar 8-urni proces, ker moraš to delati zelo počasi, ne smeš niti dihati zraven. Najprej lepilo, potem pa lističe lepiš gor in je res dobro uspelo.«

Od kar si je zase uredila tako lepo stanovanje, jo ogromno ljudi vse pogosteje sprašuje za nasvete in prošnje, bi tudi njim pomagala urediti domove. Zato že razmišlja o novi karieri. »Da bi se začela resno s tem ukvarjati, ker se mi zdi, da imam talent in veselje. Kot interier design, komplet prenova, inženiring in vse,« zaključuje.