Vse več časa preživimo med štirimi stenami in vpliv notranjih prostorov na naše počutje in zdravje še nikoli ni bil tako velik.

Idealen dom je zasnovan kot naša druga koža: zgrajen je iz naravnih materialov, vase sprejema dovolj naravne svetlobe in sončne energije, je oblikovan po meri človeškega telesa in nam hkrati hkrati zagotavlja občutka zaščite in skupnosti. Pri opremi starejših stanovanj pa velikokrat nimamo vpliva ne na konstrukcijske materiale, ne na količino naravne svetlobe, niti na proporce prostorov. A z uporabo barve, materialov in tekstur lahko spremenimo našo zaznavo prostorov – sobo posvetlimo, jo skrajšamo, jo naredimo prijetnejšo ali večjo.

Pripravili smo nekaj konkretnih nasvetov za uporabo barve, še prej pa navedemo nekaj splošnih nasvetov:

  • uporabljena barva je pomembna, saj vpliva na našo podzavest. Pred izbiro odtenka se posvetujte s študijo psihologije  barv (na povezavi);
  • količine dnevne svetlobe v prostoru ne moremo spreminjati, lahko pa jo navidezno podvojimo: veliko ogledalo nasproti okna bo odbijalo naravno svetlobo, odsev v njem pa bo pričaral iluzijo dodatnega okna;
  • k prijetnemu občutku v prostoru prida tudi tekstura: namesto stenske barve se tako lahko odločite steno obleči v keramično ali leseno oblogo, tapeto ali veliko umetniško delo;
  • optično lahko prostor povečamo tudi z uporabo perspektive – manjša kopalnica bo izgledala večje, če uporabimo manjše ploščice in obratno.

Povečajte prostor

Da bi prostor izgledal prostornejši, uporabite svetle barve, ki bodo odbijale naravno svetlobo. Površine se bodo zato zdele večje. Ta trik uporabite v manjših kopalnicah in sobah, izogibajte pa se ga v večjih prostorih, kjer bo belina prostor navidezno sploščila. Tam raje uporabite katerega od naslednjih trikov:

Povišajte prostor

Če stene stanovanja pobarvate (tudi nežen odtenek sive bo dovolj), strop pa pustite bel, boste prostor optično zvišali. Ta trik uporabite v prostorih z nizkim stropom. Dodaten namig: obrnite vir svetlobe prosti stropu, tako da bo le-ta najsvetlejša površina v prostoru.

Razširite prostor

Če zadnjo steno (gledano s smeri prihoda v prostor) in strop pobarvate v isto barvo, hkrati pa pustite stranici svetlejši, bo prostor deloval širše in prostornejše. Ta trik uporabite na ozkih hodnikih ali v ozkih sobah in kabinetih.

Zožajte prostor

Najdejo se tudi prostori z nepravilnim proporcem (npr. višina:širina = 1:2), ki – ne glede na to, kako jih opremimo – delujejo čudno. Če pustimo zadnjo steno in strop bela, stranici pa prebarvamo v temnejšo barvo, lahko popravimo ta proporc, navidezno povišamo in zožamo prostor. Ta trik lahko uporabimo v velikem odprtem tlorisu ali pa v podolgovatih sobah.

Skrajšajte prostor

Odprti tloris lahko naredimo bolj domačen in udoben, če zadnjo stranico podolgovatega prostora pobarvamo na temnejšo barvo.

Pritegnite

Če želite pritegniti pogled oziroma usmeriti gibanje, lahko celoten prostor pobarvate na temnejšo barvo, le zadnjo steno pustite belo. Tako bo npr. dolg hodnik izgledal krajši, obiskovalec pa bo podzavestno vedel, katera pot ga vodi do cilja.

Fotografije: Archdaily, Pinterest