Naj vas ime »Juha studio« ne zavede. Gre za intimen ustvarjalni prostor, ki vključuje tudi malo galerijo – za kreativni svet Bojane Ristevski Mlakar. Ime ni naključno, a kot lepo povzame umetnica, je njen umetniški prostor dandanes kot »juhica, v kateri plava ljubezen, kjer potekajo druženja ter izmenjava likovnosti in sreče«.

Juha studio je bil ustanovljen 2017, le malo za tem, ko se je Bojana iz dinamičnega Beograda preselila v precej manjšo Ljubljano. Z glino so se njene poti prvič križale že več kot desetletje poprej, med študijem na Akademiji uporabnih umetnosti v srbski prestolnici. V sklopu študija na fakulteti je prvič prišla tudi v stik s porcelanom, ki jo je navdušil še za odtenek bolj.

»Porcelan je glina, tista najlepša, čista, bela. Postopek oblikovanja, obdelave in žganja je podoben kot pri drugih glinah, vendar za porcelan potrebujemo veliko več potrpljenja, pozornosti in leta izkušenj, saj se obnaša drugače,« nepredvidljivo plat na videz krhkega porcelana razkrije Bojana.

Svojo veliko ljubezen do oblikovanja glinenih izdelkov je pretvorila v kreativni studio Juha. To po njenih besedah ni le intimen delovni prostor, temveč je v njegovem sklopu tudi manjša prodajna galerija. V tem studiu Bojanina kreativnost privre na plano. Tu nastajajo omejene serije unikatne uporabne keramike v kamenini in porcelanu. Pa tudi skulpture, vaze … in druge vrste umetnost, kot so risbe. Na svoj prostorček pod soncem, ki ga najdete na Resljevi ulici, je naletela povsem po naključju, med iskanjem prostora za delo:

»Vse se je zgodilo naenkrat in slučajno, brez načrtov. Ime družinskega podjetja je bilo nekoč JUHA film, potem smo dodali še dejavnost oblikovanja keramike. Zdelo se mi je, da se ime dobro ujema s keramiko, posebej z uporabno keramiko, in z oblikovanjem. Nisem si želela studia s svojim imenom in priimkom, želela sem točno to – juhico, v kateri plava ljubezen, kjer potekajo druženja ter izmenjava likovnosti in sreče.«

Juhini premišljeni, iskrivi in igrivi domišljijski objekti, posode, vaze skodelice in krožniki nosijo prepoznaven pečat ustvarjalke. Njen svet je prepleten z linijami, figurami in taktilnimi doživetji, kar lepo odražajo tudi njeni glineni izdelki. Največ inspiracije za svoje ustvarjanje črpa iz risb.

»Vsakič, ko mi zmanjka navdiha ali sem brez idej, veliko rišem. Potem preberem, kar je na papirju, in te risbe in motive pogosto prenesem v keramiko. Na koncu sem zelo vesela, ko vidim, kako so 2d-risbe postale 3d-čajnik ali kip,« proces ustvarjanja pojasni kreativka.

Rada sodeluje s podobno mislečimi, bodisi arhitekti ali ilustratorji. Večjimi in manjšimi ateljeji. Praktično z vsemi, ki gojijo občudovanje do keramike in ki jim ta predstavlja področje neskončnega raziskovanja in igre. Njeni avtorski izdelki so edinstveni in v sebi nosijo prepoznaven navdih ustvarjalke. Kot pojasnjuje Bojana, bi tudi v prihodnosti rada še naprej ustvarjala avtorske stvaritve in ohranjala kakovost svojega dela, hkrati pa si želi še čim več povezovanj in plodovitih sodelovanj. Saj, kot zaključi:

»Juha studio ni znamka, to je prostor, velik 33 m2. Mali svet keramike, v katerem se oblikuje, slika in peče – prostor, kjer živi keramika.«

Fotografije: Osebni arhiv, Janez Marovt, Jakob Pintar