Klara Hilš je mladenka, ki prihaja iz okolice Ptuja. Trenutno končuje prvo leto magisterija na ekonomsko-poslovni fakulteti, kjer je lani diplomirala s tematiko Podjetniške priložnosti v lončarstvu. Klara je namreč že vrsto let velika ljubiteljica ustvarjanja, sploh oblikovanja gline. Plod njene ljubezni do tega naravnega materiala in kreativnosti pa je znamka Cosmic Latte.

»Glina me je zasvojila med obdobjem pandemije novega koronavirusa,« začne Klara svojo pripoved o tem, kako so se njene poti križale z glino. Oče me je povabil s sabo na delo, češ, naj si ogleda, kaj ustvarja njegova stranka. Izkazalo se je, da gre za energično lončarko Karmen Kurade, ki je Klari z velikim veseljem pokazala svoje izdelke in princip dela: »Še zdaj se spomnim, da je na vretenu vrtela potičnico, zraven pa mi je vsa navdušena razlagala o glini. Dobila sem tudi priložnost, da se nežno dotaknem njene potičnice na vretenu in mehkoba gline me je takoj prevzela. Dogovorili sva se za tečaj.« Skoraj dve leti je svoje znanje pilila pod budnim očesom Karmen, ki ji je še danes globoko hvaležna za ves trud in potrpežljivost.

Klarin odnos z glino se je sicer razvijal povsem spontano. Po opravljenem tečaju lončarstva so se naročila bližnjih počasi kopičila. Ob vse več izkušnjah in izdelkih, ki so našli nov dom pri zadovoljnih lastnikih, se je tako porodila ideja o oblikovanju lastne znamke. O tem, da bi svoje izdelke okrasila še s pečatom, ki bi pričal o tem, čigavo delo so. Pri tem ni želela uporabiti svojega imena, pa ne zato, ker ne bi stala za tem, kar je ustvarila, temveč predvsem zato, ker je iskala nekaj bolj kreativnega. Nekaj, s čimer bi spisala novo življenjsko poglavje. Tako so se njene poti križale s Cosmic Latte, ki je po Klarinih besedah ime barve vesolja.

»Barva je nežno bež, ki je ena od mojih ljubših, samo ime pa dodaja globino, saj nakazuje povezavo z vesoljem. Že od začetka sem vedela, da se ne bom ustavila pri določeni vrsti izdelka, temveč bom poskušala ustvarjati čim več različnih izdelkov. To nekako povezujem z vesoljem, ki simbolizira neskončne možnosti ustvarjalnosti in inspiracije, hkrati pa pušča noto skrivnostnosti, kar želim tudi prikazati z glino. Tako da glina-vesolje-Cosmic Latte,« pojasni ustvarjalka.

Njeni izdelki so minimalistični, ponašajo se s čistimi vzorci in nežnimi barvami za harmoničen videz. A kot je to v življenju, se njen slog še ni povsem izoblikoval in se v procesu oblikovanja še vedno malce spreminja. Rada namreč raziskuje nove umetniške tokove in išče navdih v tradicionalnih tehnikah lončarstva. Njena ustvarjalna filozofija se osredotoča na odkrivanje lepote v preoblikovanju kepice gline v umetnost, ki ni le funkcionalna, ampak tudi navdihujoča. Verjame namreč, da se v vsaki stvari, ki jo ustvarimo, nahaja delček vesolja, kar nam omogoča, da se povežemo z neskončnimi možnostmi ustvarjalnosti.

Sicer jo pri ustvarjanju navdihujejo povsem vsakdanji obredi, trenutki: »Pri ustvarjanju me navdihujejo vsakodnevne stvari. Ob zajtrku na primer pomislim na skodelice, kako fino bi bilo, da bi imela malo večjo, z večjim ročajem in z nekim posebnim vzorcem, v restavraciji pomislim na krožnike, kako bi lahko naredila podobnega, drugačne barve in s kakim posebnim vzorcem. Navdih najdem tudi v naravi; cvetovi dajejo zelo lep odtis na glino, pozorna sem tudi na barvne kontraste. Navdihuje pa me med drugim tudi glasba.«

Pomemben navdih ji predstavljata tudi tradicija in lokalno izročilo. Pred časom je tako za lancovskega kurenta v sklopu 16. mednarodne likovne nagrade ex-tempore Ptuj Karneval 2024 prejela tudi nagrado občinstva. Tema omenjenega projekta je bila med drugim tudi kurent, Klara pa je ob tem takoj pomislila na ‘domače’ lancovske korante, saj sama prihaja iz Lancove vasi.

»Spremljajo me že od majhnih nog, vendar pa se jih že od takrat bojim – ironično. Zame so vedno predstavljali pošast, ampak na dober način. Pred njimi bi lahko rekla, da imam strahospoštovanje. Lik mi je vrhunski, ampak še nikakor ne morem mimo strahu, ki ga vzbudijo v meni, in zato sem si rekla, da se bom na tak način, da pripravim iz gline koranta, tudi z njimi rokovala,« pove ustvarjalka, ki je pri svojem nagrajenem delu uporabila neskončen linijski vzorec, oblikovan s posebno tehniko sgrafitto.

Najbolj ljubi so ji pri ustvarjanju sicer odtisi cvetja in geometrični liki, v prihodnosti pa bi v svoje delo rada vpletla več motivov iz okoliških Haloz in Ptuja, z željo, da se bolje seznani s tradicijo, ki jo obdaja. Na Ptuju v Fürstovi hiši je pred časom tudi odprla lasten studio, kjer želi svoje znanje prenašati naprej, na druge z raznovrstnimi delavnicami:

»Najbolj se veselim skupinskih ustvarjanj in posebnih oblik delavnic, ki sem si jih zamislila. Prav tako sem se prijavila na tečaj glaziranja, saj bi se rada preizkusila v razvijanju lastnih glazur in izpopolnila glaziranje nasploh. Tako da bi posledično na tak način nadgradila svoje znanje in izdelke. Načrtujem pa tudi veliko novih projektov, ki zajemajo predvsem izdelke, namenjene dekoraciji, in že se nestrpno veselim, da se bom lotila teh projektov.«