»Diamantka ima rada umetnost, tanke linije in minimalizem,« se glasi opis nadvse lične znamke, ki združuje izdelke iz kamenine in porcelana. Za znamko Diamantka/mini creations stoji Biserka Jarc, ki jo ljubezen do ustvarjanja spremlja že od malih nog in katere življenje je dandanes tudi poklicno povezano z ustvarjanjem.

Biserko poleg Diamantke trenutno zaposluje tudi projekt Balanced, znotraj katerega se je našla v vlogi mentorice Mini šole keramike. V ta namen pripravlja in izvaja različne delavnice oblikovanja gline, ob tem pa tudi fotografsko delavnico. Poleg tega sodeluje pri programu, ki razvija uporabo medija gline v animaciji z umetnostnim izražanjem. V sozvočju z vsem tem Biserka sicer zaključuje podiplomski študij andragogike, znanje pa spretno uporablja tudi pri delu z odraslimi.

Ljubezen do umetnosti jo spremlja že od malih nog. Najprej v obliki branja in različnih zvrsti glasbe, pozneje pa se je potopila tudi v likovne vode. Svoje obzorje je širila z gledanjem umetniških filmov in obiskom razstav. Preden so se njene poti križale z glino, je obiskovala različne tečaje risanja in bila članica različnih likovnih skupin. Prav od tod izvira tudi njena zavezanost izčiščenim, minimalističnim linijam:

»Najbolj blizu mi je bilo risanje aktov in hitrih risb, kjer sem odkrila svojo nagnjenost k minimalizmu ter tankim in napetim linijam, odločnim in hitrim potezam. Z risanjem krokija sem se naučila opazovati in z nekaj potezami narisati katerikoli predmet, osebo. To danes uporabljam tudi pri okraševanju keramike. Navdih iščem v likovni umetnosti, v potovanjih ter v tankih linijah in minimalizmu.«

Z glino se je prvič srečala pri delu z osebami s težavami v duševnem zdravju. Sprva preproste aktivnosti z glino in izdelovanje manjših izdelkov pa se je odrazilo v oblikovanju lastne znamke. Svoje znanje je pilila s tečaji oblikovanja keramike in tečaji vretena, hkrati pa je imela priložnost opazovati zdravilni učinek gline. Sploh na bolj ranljive skupine. Leta 2020 je luč sveta ugledala Diamantka, ki je plod samostojnega ustvarjanja z glino. V začetku se je lotila izdelave nakita, nadaljevala pa je z oblikovanjem na vretenu, različnimi tehnikami glaziranja in dekoriranja. Izdelkom iz kamenine je dodala tudi porcelan.

»Pri izdelkih iz kamenine raziskujem organske oblike, medtem ko mi porcelan dovoli, da izdelek naredim zelo tanek in hkrati preizkušam meje obstojnosti izdelka. Uporaba različnih materialov in tehnik mi stalno odpira nove možnosti ustvarjanja in raziskovanja. V svojih izdelkih z minimalno risbo in glazurami slikam različne pokrajine, morje, reke in abstraktne motive. Zanimajo me slikarski motivi, ki se pojavijo s kombiniranjem glazur in dodatkom risbe, ki se pokažejo šele po žganju izdelkov,« pove Biserka.

Poleg iskanja harmonije med barvami in risbo pri izdelku veliko pozornost namenja tudi dotiku, oprijemu. Temu, kako se predmet zlije z roko. Zato stalno raziskuje različne oblike, nove ročaje itd. Trenutno jo navdihujejo svetle in »plavajoče« barve, njeni izdelki pa izstopajo s prelivanjem glazur. Znanje o glazurah in njihovi pripravi je pridobila na tečaju pri Čazotu Mehmetiju, obiskala pa je tudi tečaj poslikave s tehniko majolike pri Velimirju Vukicevicu.

Njeni izdelki so večinoma unikatni in kot taki namenjeni posameznikom, ki znajo uživati v trenutku. V preprostosti. Tistim, ki cenijo detajle in se veselijo drugačne skodelice za kave. Edinstvene.

»Ker sem stalno v raziskovanju novih oblik in predvsem motivov, se moji izdelki redko ponavljajo, so unikatni in narejeni v manjšem številu podobnih izdelkov. To je tudi moja želja, da naprej raziskujem, nadgrajujem svoje znanje o različnih tehnikah v keramiki in hkrati stalno iščem avtentičnost. Osnova pa ostajajo minimalizem, subtilnost, tanke in napete linije,« pove Biserka, ki se spogleduje tudi s kakšnim študijskim potovanjem na Japonsko ali v Južno Korejo, ki sta ji po dojemanju estetike blizu.