Pomivalni stroj vam lahko prihrani ogromno časa, energije in vode, poleg tega vas vsak dan nagradi še z bleščeče čisto posodo. A to velja le, če ga pravilno uporabljate in predvsem posodo vanj pravilno nalagate.

Če iz vašega stroja ob odprtju vratc prihaja smrad in je posoda slabo pomita, je to znak, da morate slediti spodnjim navodilom strokovnjakov, saj lahko stroj slabo vzdržujete ter posode in pribora vanj ne zlagate pravilno:

Splakovanje ni nujno

Kot trdijo proizvajalci pomivalnih strojev, posode pred nalaganjem v stroj ni treba splakovati. Detergenti za pomivanje v stroju so narejeni tako, da se aktivirajo ob umazaniji, splakovanje pravzaprav zavira cikel pomivanja. Odstranite le večje ostanke hrane, če stroja ne boste zagnali takoj, lahko uporabite samo program splakovanja, s čimer se boste izognili neprijetnim vonjavam.

Se posoda in pribor sploh lahko pomivata v stroju?

Preden katero koli posodo ali pribor položite v stroj, preverite, ali je sploh primerna za ta način pomivanja. Oznake so po navadi navedene na dnu posode. V stroju ne smete pomivati ostrih nožev in drugih pripomočkov z rezili, lesenih kuhalnic in desk za rezanje, tudi kristalne kozarce za vino z izredno tankimi peclji raje pomijte ročno.

Ročno pomijte ponve

Večina ponev ni primerna za pomivanje v stroju. Naj bo litoželezna, teflonska, aluminijasta, keramična … pomivalni stroj bo z nje poleg ostankov hrane odstranil tudi premaz proti prijemanju. Lahko pa v stroju pomivate ponve iz nerjavečega jekla.

Razporeditev po košarah

Priporočamo, da postopek nalaganja posode poenostavite tako, da pomivalni stroj razdelite na cone: spodnja košara je rezervirana za večje posode, kot so krožniki in velike sklede, ki jih natančno nalagajte med reže. V srednjo košaro zložite skodelice, kozarce, manjše skledice, pribor pa v ločeno košaro ali zgornjo košaro (odvisno od modela stroja). Vsak stroj ima priložena navodila za najboljše nalaganje in prav je, da jih upoštevate. Izogibajte pa se temu, da bi stroj preveč naložili, saj potem voda ne bo dosegla vseh kotičkov posode. Pomembno je tudi, da so posode obrnjene navzdol.

Ne blokirajte pršilne ročice

Vrtljiva pršilna ročica deluje podobno kot razpršilnik za travo. Razporeja vodo in detergent po stroju. Pomembno je, da s posodo ne blokirate njenega vrtenja in curkov.

Čas za nov pomivalni stroj?

Če kljub tem navodilom stroj ne deluje dobro, je morda čas, da ga zamenjate za novejši model. Sodobni pomivalni stroji so zaradi naprednejših tehnologij izredno učinkoviti. Nekatere funkcije pomivalnih strojev Miele vas bodo naravnost navdušile – ostankom hrane na posodi pa napovedale dokončno vojno.

Ko odprete pomivalni stroj Miele, se notranjost osvetli s štirimi močnimi svetlečimi diodami. Tako je ob briljantni svetlobi polnjenje in praznjenje košar občutno lažje.

Inteligentne in fleksibilne košare

Od zasnove košare je pogosto odvisen rezultat pomivanja. Če je ta zasnovana praktično, je posodo lažje naložiti in se bolje pomije. Pri podjetju Miele so košaram posvetili posebno pozornost:

»Predal za jedilni pribor smo še izboljšali: zdaj lahko vanj vložite tudi majhne dele posode, kot so skodelice za ekspreso. Predal je sestavljen iz srednjega in dveh stranskih delov. Levega lahko potisnete v desno, da dobite dovolj prostora za visoke vinske kozarce v zgornji košari. V desnem delu predala, ki ga je mogoče spustiti navzdol, pa udobno namestite velike dele pribora ali majhne kose posode,« povedo in opozorijo, da njihovi stroji ponujajo osupljive možnosti za vlaganje posode. »Izrazito eleganten ročaj poskrbi za varen izvlek košare – udobno iz vsakega kota. Na vozličih poličke za skodelice FlexCare imajo skodelice stabilen položaj. Sklede optimalno namestite na dvodelno vrsto zložljivih zatičev. In izbrani vinski kozarci? Te nežno zadrži mehko silikonsko oblazinjenje držala za kozarce FlexCare.«

Pomivalni stroj Miele lahko povežete tudi v sistem pametnega doma, s čimer si še olajšate življenje.

Nežno pomivanje občutljivih kozarcev

Sicer pa lahko v pomivalnih strojih Miele pomijete tudi najobčutljivejše kozarce, kar zagotavlja funkcija Brilliant GlassCare. Nežni program pomiva pri temperaturi samo 45 °C. Ob koncu programa se stroj po zaslugi patentiranega sušenja AutoOpen avtomatsko odpre, da se kozarci posušijo brez brisanja.

Avtomatsko doziranje pomivalnega sredstva

Za dober rezultat pomivanja je odgovorno tudi pomivalno sredstvo. Pri pomivalnih strojih Miele se to avtomatsko dozira, kar je svetovna inovacija. »AutoDos je prvo avtomatsko doziranje na svetu z integrirano kartušo PowerDisk. Pomivalni stroj in ekskluzivni granulat pralnega sredstva tvorita natančno prilagojen sistem – sredstvo se dozira glede na program in v optimalnem trenutku. PowerDisk zadostuje za približno 20 postopkov pomivanja. Zadostuje enkratna nastavitev, nato pomivalni stroj avtomatsko pomiva s funkcijo AutoStart.«

Optimalno sušenje z malo energije

Da pohištvo okoli pomivalnega stroja Miele in ne nazadnje tudi vaša posoda po koncu programa ne bo ostala mokra, pa bo poskrbel senzor za sušenje. SensorDry je inteligentna prilagoditev programa pomivanja, ki upošteva sušenje in zaščito pohištva. Senzor preverja posodo, ki je v stroju, ter meri temperaturo v pomivalni komori in temperaturo v prostoru, kjer je postavljen stroj. Program pomivanja se tako prilagaja na primer pri temperaturi zadnjega izpiranja. Cilj: nobenih kapljic kondenzata na pohištvu, manjša poraba energije in krajše trajanje programa pri stalno visoki ravni sušenja.

Več >>> Miele

Sponzorirana vsebina