Hiša na klancu zgleda kot klasična dvokapna hiša. Vendar to ni. Kletna etaža je po vertikali zamaknjena, kar ustvarja obširen podstavek za bivanjske prostore v nadstropju.

Družina si je pred gradnjo zaželela klasične hiše, ki bi lepo dopolnjevala obstoječo zidavo Loga pri Brezovici. Dvokapna streha, ki je bila predpisana s prostorskimi akti, je hišo – čeprav popolnoma sodobno v njeni zasnovi in opremi – lepo povezala z okoliškimi objekti.

Zahtevna parcela na strmem, na jug orientiranem pobočju z razgledom na Ljubljansko barje, je zahtevala neklasično umestitev objekta. Arhitektka Marjeta Černe je objekt zato razdelila na dve ločeni enoti: delno vkopano klet z ravno, pohodno streho in dvokapni objekt z bivalnimi prostori. Klet, prislonjena na teren, nudi dostopni točko za vozila in pešce, s svojo izmaknjeno in organsko obliko pa teren v pritličju smiselno dopolnjuje in tako ustvarja razširjen podstavek. Nanj je umeščeno prvo nadstropje, ki se odpira na obširno zeleno teraso. 

Oprema je sodobna, elegantna in svetla, hkrati pa domača in prijetna za bivanje. Osnovni material je rahlo beljen hrast s poudarjenimi grčami. Kot obloga se pojavi na tleh, stopnicah in na posameznih delih stenah; kot masiva pa na prostostoječih kosih pohištva. Vsi vgradni deli pohištva pa so v beli barvi, da se lahko diskretno zlijejo z belimi stenami.

Zaradi obilne zasteklitve se zunanji in notranji prostor vizualno povežeta, kar optično še poveča bivalne prostore. Ker se okvir zajeda v osnovi leseni plašč pritličja, oken skorajda ne opazimo. Posebna tehnološka rešitev omogoča, da okenskih okvirjev sploh ne vidimo, saj so le-ti vgrajeni v leseni plašč objekta. Tako se zdi iluzija neskončnega prelivanja notranjih in zunanjih prostorov še verjetnejša.

Arhitektura: Marjeta Černe, Studio 7

Fotografije: Miran Kambič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA