V novi soseski Jurčkova 96 je mlada družina kupila stanovanje na vrhu vila bloka s prekrasnimi pogledi na ljubljansko Barje. Notranje oblikovanje so zaupali biroju BERNIX, ki je stanovanje osmislilo z igro treh kubusov.

Svetlo in prostorno stanovanje z velikim balkonom, le lučaj od Poti spominov in tovarištva, Golovca in centra mesta, je bilo že v izhodišču odlično tlorisno zasnovano. Zajema tri spalnice, dve kopalnici ter odprt dnevno-bivalni prostor. “Funkcionalna zasnova prostora nam je omogočila svobodo pri oblikovanju notranjih prostorov,” povesta Borut in Ekaterina Bernik, avtorja projekta. Da bi povezala vse te prostore v celoto, hkrati pa ustvarila dinamičen interier, sta se skupaj z naročniki odločila prostor obravnavati kubično.

“V bivalnem prostoru smo ustvarili igro različnih kubusov: ‘belega kubusa’ v predprostoru, ‘lesenega kubusa’, ki deluje kot stenska obloga shrambe ter utilitija, ter ‘modrega kubusa’ kuhinje, skozi katerega vstopamo v glavno spalnico. Kubuse medsebojno povezujejo ogledala, ki ustvarijo učinek iluzije in še večje globine prostora,” kompozicijsko igro, v kateri se zdi, da prostor nima ne omar, ne vrat, razložita avtorja.

Poleg elegantne modre barve, ki se pojavi v kuhinji in v kopalnici, pa se v stanovanju prepletajo še beli, rjavi in sivi toni. Bela izstopa na kuhinjskem otoku in TV steni, ki ju prekriva velikoformatna keramika v vzorcu marmorja (kuhinjski otok tako postane še en ‘kubus’, umeščen v sredino prostora); tekstil v svetlo rjavo-sivi pa se pojavi tako na oblazinjenem pohištvu kot na zavesah, ki teatralno zastirajo poglede v notranjost stanovanja. Detajli in poudarki so izvedeni v medenini in črni kovini.

Velik izziv pri oblikovanju je bila tudi želja naročnika po umestitvi dragocenega piana v bivalni prostor. Le-ta je dobil posebno mesto v dnevnem prostoru, na elegantnem lesenem ozadju.

Posebna pozornost je bila posvečena tudi osvetlitvi: poleg LED trakov, umeščenih v spuščen strop v dnevni sobi, nepričakovana linijska svetloba osvetljuje tudi najtemnejše kotičke – stike sten in stropa na koncu hodnikov, nad kopalniškim ogledalom, pa tudi nad panoramskimi zasteklitvami. Učinek teh majhnih svetlobnih poudarkov je velik: stanovanje namreč tako deluje še bolj zračno, svetlo in lahkotno. Bivalni kotiček je osvetljen z dvema svetiloma iz medenine, ki še poudarita občutek zmerne elegance.

Nastalo je prostorno, dinamično in svetlo stanovanje, kot nalašč za sodobno urbano bivanje mlade družine.

Interier: BERNIX

Fotografije: Žiga Lovšin