Urbano stanovanje mlade družine v Ljubljani

V novi soseski Jurčkova 96 je mlada družina kupila stanovanje na vrhu vila bloka s prekrasnimi pogledi na ljubljansko Barje. Notranje oblikovanje so zaupali biroju BERNIX, ki je stanovanje osmislilo z igro treh kubusov.

0

Svetlo in prostorno stanovanje z velikim balkonom, le lučaj od Poti spominov in tovarištva, Golovca in centra mesta, je bilo že v izhodišču odlično tlorisno zasnovano. Zajema tri spalnice, dve kopalnici ter odprt dnevno-bivalni prostor. “Funkcionalna zasnova prostora nam je omogočila svobodo pri oblikovanju notranjih prostorov,” povesta Borut in Ekaterina Bernik, avtorja projekta. Da bi povezala vse te prostore v celoto, hkrati pa ustvarila dinamičen interier, sta se skupaj z naročniki odločila prostor obravnavati kubično.

“V bivalnem prostoru smo ustvarili igro različnih kubusov: ‘belega kubusa’ v predprostoru, ‘lesenega kubusa’, ki deluje kot stenska obloga shrambe ter utilitija, ter ‘modrega kubusa’ kuhinje, skozi katerega vstopamo v glavno spalnico. Kubuse medsebojno povezujejo ogledala, ki ustvarijo učinek iluzije in še večje globine prostora,” kompozicijsko igro, v kateri se zdi, da prostor nima ne omar, ne vrat, razložita avtorja.

Poleg elegantne modre barve, ki se pojavi v kuhinji in v kopalnici, pa se v stanovanju prepletajo še beli, rjavi in sivi toni. Bela izstopa na kuhinjskem otoku in TV steni, ki ju prekriva velikoformatna keramika v vzorcu marmorja (kuhinjski otok tako postane še en ‘kubus’, umeščen v sredino prostora); tekstil v svetlo rjavo-sivi pa se pojavi tako na oblazinjenem pohištvu kot na zavesah, ki teatralno zastirajo poglede v notranjost stanovanja. Detajli in poudarki so izvedeni v medenini in črni kovini.

Velik izziv pri oblikovanju je bila tudi želja naročnika po umestitvi dragocenega piana v bivalni prostor. Le-ta je dobil posebno mesto v dnevnem prostoru, na elegantnem lesenem ozadju.

Posebna pozornost je bila posvečena tudi osvetlitvi: poleg LED trakov, umeščenih v spuščen strop v dnevni sobi, nepričakovana linijska svetloba osvetljuje tudi najtemnejše kotičke – stike sten in stropa na koncu hodnikov, nad kopalniškim ogledalom, pa tudi nad panoramskimi zasteklitvami. Učinek teh majhnih svetlobnih poudarkov je velik: stanovanje namreč tako deluje še bolj zračno, svetlo in lahkotno. Bivalni kotiček je osvetljen z dvema svetiloma iz medenine, ki še poudarita občutek zmerne elegance.

Nastalo je prostorno, dinamično in svetlo stanovanje, kot nalašč za sodobno urbano bivanje mlade družine.

Interier: BERNIX

Fotografije: Žiga Lovšin

Prejšnji članekGlamurozna suita v starem jedru Rima
Naslednji članekVrt na robu Slovenskih goric: rastline si same poiščejo svoj prostor
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje