Šolarji veliko časa preživijo med knjigami, v pisanju domačih nalog in učenju, pa vendar se zdi, da v šoli kar ne pokažejo pravih rezultatov. Čemu gre to pripisati? Temu, da so pač z mislimi v resnici nekje drugje in šolske obveznosti opravljajo z levo roko? Kje pa! Raziskave kažejo, da precej odgovornosti nosi tudi neustrezno bivalno/šolsko okolje. Oziroma predvsem nepravilna osvetlitev otroške sobe. Poglejmo, kaj lahko storite, da bo vaš šolar učno zacvetel.

Raziskava organizacije Alberta Education je pokazala, da se lahko ob optimalni osvetljenosti z dnevno svetlobo učne sposobnosti bistveno izboljšajo. Na testiranju, na katerem je sodelovalo kar 30.000 mladostnikov, so najboljše rezultate dosegali učenci, ki so obiskovali pouk v učilnicah, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni. Učenci so prejemali dnevno svetlobo s strani in zenitalno svetlobo od zgoraj. Njihov učni uspeh je bil do kar 20 odstotkov boljši pri branju in do 26 odstotkov boljši pri reševanju testov iz matematike. To je le ena od številnih raziskav, ki so dokazale, da je uspešnost dela in učenja povezana z naravno svetlobo.

Najboljše učne rezultate dosegajo učenci, ki se učijo v prostorih, osvetljenih s fasadnimi in strešnimi okni.

Kljub takšnim znanstvenim spoznanjem pa se pravzaprav stanje na tem področju nič ne izboljšuje. Še vedno se gradijo šole brez temeljitega razmisleka o kakovostni osvetljenosti, enako velja za individualne objekte. Odrasli in otroci, ki v zaprtih bivalnih prostorih preživimo 90 odstotkov svojega časa (22 ur) pa trpimo posledice: dihamo slab zrak ter delamo in živimo v pomanjkanju naravne svetlobe, kar negativno vpliva na razpoloženje, spanje in učinkovitost, v nezdravih zaprtih prostorih pa trpi tudi dihalni sistem.

Peta stena v prostoru: odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči!

Kako bi to lahko preprečili? Predvsem je treba spremeniti življenjske navade (preživeti več časa zunaj) in izboljšati bivalno okolje, v dom in zlasti v otroško sobo povabiti več naravne svetlobe. In ta poseg sploh ni takšen bav-bav, kot si morda mislite. Le pravega izvajalca morate izbrati ter se seznaniti s primeri dobre prakse. Ogledate si jih lahko na spletni strani www.mansarda.si, ki ponuja virtualni ogled dobro zasnovanih mansardnih stanovanj s 3D očali.

Za več zdravja je treba v prostore spustiti več dnevne svetlobe in več svežega zraka.

Kot boste videli, je glavna skrivnost dovršene otroške sobe in drugih prostorov v strešnih oknih in veliki količini naravne svetlobe. »Odprite strop in poglejte na otroško sobo v novi – naravni – luči! Že malo sončnih žarkov, pogled v sinjemodro nebo in razgled na bujne zelene krošnje lahko naredijo ogromno razliko. Z več naravne svetlobe boste vzpodbudili otrokov razvoj, izboljšali njegovo učenje, povečali ustvarjalnost in mu podarili radost,« pravijo pri Veluxu, kjer so sestavili tudi seznam navdihujočih nasvetov, kako urediti zdrav dom ter zagotovite dovolj naravne svetlobe za prijetno bivanje in uspešno delo.

Naravna svetloba vzpodbuja otrokov razvoj, veča ustvarjalnost in mu podarja radost.

Kolikor dlje je cilj, toliko več je napačnih poti, pravi pregovor. Zdaj ne veste le, kje in kaj je pravi cilj, ampak tudi, kako ga doseči. Tako malo je treba za tako pomembno razliko!

Več: Velux

Foto: Velux