Pampaška trava (lat. cortaderia selloana) je dekoracija, ki doživlja preporod. Že ena sama veja te razkošne rastline s čopkom na vrhu stebla lahko dopolni moderen dom. Minimalistične bele stene bodo videti mnogo bolje, če bodo dopolnjene z nekaj vejami suhih stebel pampaške trave, ki ostane lep okras tudi čez zimo. Edini pogoj je, da takšni dekoraciji namenite dovolj prostora, saj je znana po svoji velikosti – v naravi zraste kar do treh metrov visoko.

Pampaška trava je zimzelena šopasto rastoča trava z modrikasto zelenimi listi ter belimi, včasih rahlo rozastimi cvetovi. Primerna je za rezano cvetje ali kot posušena dekorativna rastlina, saj dolga, graciozna stebla s peresnimi, puhastimi cvetovi deluje razkošno ter se posebej lepo poda v sodobne ambiente. V dom prinese dramatičnost in teksturo – naj bo postavljena v ospredje ali umaknjena v kot.

pampaška trava
Visokorasla stebla pampaške trave, naj bodo prava ali na fotografiji, se lepo kombinirajo z nizkimi seti pohištva. Vir: Dani Burley

Če vam pampaška trava raste na vrtu, ji porežite nekaj stebel in prinesite v interjer. Uporabite oster nož, izberite do 3 najlepša stebla in jih očistite. Povežite jih s žico, močnim elastičnim trakom ali vrvjo in jih s cvetovi navzdol na toplem mestu sušite približno 3 tedne (najbolje v kakšni prazni omari).

pampaška trava
Že nekaj stebel pampaške trave spremeni šopek v osrednji dekorativni element. Odlična alternativna za običajno rezano cvetje. Vir: Steven Bowles Creative

Posušena stebla bodo dokaj krhka. Da jim podaljšate obstojnost, jih poškropite z zaščitnim pršilom za rastline ali lasnim sprejem – to prepreči usipanje cvetov in bledenje barve. Postavite jih v vazo ali drugo posodo in uživajte v pogledu nanje.

pampaška trava
Roza cvetovi poskrbijo za ravno pravšnjo barvno nianso v monokromatski sobi.

Foto: Pinterest, Steven Bowles Creative, William Dresden, Jenkay