Hiša v Smilovcih

Nedaleč od srbskega Narodnega parka Stara Planina in le lučaj od Smilovskega jezera je stala družinska počitniška hiša. Čeprav je bila konstrukcijsko še stabilna, pa s svojim razdrobljenim tlorisom ni več zadovoljevala potreb družine. Odločili so se za njeno prenovo.

0

Prenovo so vodili novosadski Modelart arhitekti, ki so do majhne hiše na majhni parceli pristopili celostno. “Poseben izziv je bilo izkoristiti prednosti lokacije – naravne okolice hiše in lokalne arhitekture, ki jo obkroža,” povedo. Hišo so funkcionalno posodobili (v pritličju so uredili nove, sodobne bivalne prostore, v nadstropju pa tri spalnice in kopalnico) in uredili tudi njeno okolico z dvoriščem in vrtom. Hiša je dobila še novo leseno pergolo, ograjo in veliko streho, ki previsi tloris stare hiše.

Posebna pa sta dva majhna prizidka, ki z zalomljenimi stranicami objemata hišo s treh strani in se sidrata pod njeno streho. Prizidka sama po sebi ne nosita nobene posebne funkcije: v resnici gre za nekaj programiranih sten (v eni najdemo veliko nišo za shranjevanje drv, v drugi letno kuhinjo z žarom in koritom; nekatere stene nakazujejo vhod, druge objemajo novo teraso), obloženih v kamen iz lokalnega kamnoloma. A ta dva prizidka popolnoma preobrazita pritličje hiše: ustvarita novo vhodno cono, novo pokrito teraso in k hiši pripojita zunanje stopnišče. Ta majhna dozidava popolnoma izkoristi danosti parcele, spoštuje notranjo tlorisno razporeditev stare hiše, hkrati pa družini omogoči več uporabnih zunanjih kotičkov.

V nasprotju s kamnitim pritličjem je novo ostrešje leseno, zatrepi pa so – kot veleva lokalna tradicija – oblečeni v lesene letvice. Ko bo les posivel, se bo hiša zlila z vernakularnimi sosedami, ki jo obkrožajo.

Arhitekti so teraso proti vrtu zaprli s perforiranimi paneli, ki ščitijo teraso pred žgočim južnim soncem. Paneli so lasersko izrezani v geometričnem motivu, ki svoj navdih jemlje iz vzorcev balkanskih čilimov; z njihovim odpiranjem in zapiranjem pa se v notranjosti pojavlja vznemirljiva igra svetlobe in sence. A to je le pika na i te enkratne prenove, s katero je družina brez večjih stroškov funkcionalno in estetsko popolnoma predrugačila svojo počitniško hišo.

Arhitektura: Modelart arhitekti

Fotografije: Stefan Ivković

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *