Nedaleč od srbskega Narodnega parka Stara Planina in le lučaj od Smilovskega jezera je stala družinska počitniška hiša. Čeprav je bila konstrukcijsko še stabilna, pa s svojim razdrobljenim tlorisom ni več zadovoljevala potreb družine. Odločili so se za njeno prenovo.

Prenovo so vodili novosadski Modelart arhitekti, ki so do majhne hiše na majhni parceli pristopili celostno. “Poseben izziv je bilo izkoristiti prednosti lokacije – naravne okolice hiše in lokalne arhitekture, ki jo obkroža,” povedo. Hišo so funkcionalno posodobili (v pritličju so uredili nove, sodobne bivalne prostore, v nadstropju pa tri spalnice in kopalnico) in uredili tudi njeno okolico z dvoriščem in vrtom. Hiša je dobila še novo leseno pergolo, ograjo in veliko streho, ki previsi tloris stare hiše.

Posebna pa sta dva majhna prizidka, ki z zalomljenimi stranicami objemata hišo s treh strani in se sidrata pod njeno streho. Prizidka sama po sebi ne nosita nobene posebne funkcije: v resnici gre za nekaj programiranih sten (v eni najdemo veliko nišo za shranjevanje drv, v drugi letno kuhinjo z žarom in koritom; nekatere stene nakazujejo vhod, druge objemajo novo teraso), obloženih v kamen iz lokalnega kamnoloma. A ta dva prizidka popolnoma preobrazita pritličje hiše: ustvarita novo vhodno cono, novo pokrito teraso in k hiši pripojita zunanje stopnišče. Ta majhna dozidava popolnoma izkoristi danosti parcele, spoštuje notranjo tlorisno razporeditev stare hiše, hkrati pa družini omogoči več uporabnih zunanjih kotičkov.

V nasprotju s kamnitim pritličjem je novo ostrešje leseno, zatrepi pa so – kot veleva lokalna tradicija – oblečeni v lesene letvice. Ko bo les posivel, se bo hiša zlila z vernakularnimi sosedami, ki jo obkrožajo.

Arhitekti so teraso proti vrtu zaprli s perforiranimi paneli, ki ščitijo teraso pred žgočim južnim soncem. Paneli so lasersko izrezani v geometričnem motivu, ki svoj navdih jemlje iz vzorcev balkanskih čilimov; z njihovim odpiranjem in zapiranjem pa se v notranjosti pojavlja vznemirljiva igra svetlobe in sence. A to je le pika na i te enkratne prenove, s katero je družina brez večjih stroškov funkcionalno in estetsko popolnoma predrugačila svojo počitniško hišo.

Arhitektura: Modelart arhitekti

Fotografije: Stefan Ivković