Verjeli ali ne, lahko že z zelo malo prilagoditvami v svojem gospodinjstvu precej zmanjšate svoje mesečne stroške in ohranjate naš planet. Pri tem vam ni treba iti tako daleč, da čistila pripravljate sami, na primer iz kisa, sode bikarbone, limoninega soka in podobnih domačih sestavin, saj vemo, da za kaj takega ob kroničnem pomanjkanju časa le malokdo najde motivacijo. Lahko pa k varovanju okolja veliko naredite s tem, da kupite čistila, ki so bodisi ekološka, bodisi v embalaži, ki jo je možno reciklirati, in da z njihovim odmerjanjem ne pretiravate. Zbrali smo seznam najboljših.

Če se sprehodite med policami trgovin, je na oddelku čistil izbira skoraj neskončna. 1001 čistilno sredstvo za pralne in pomivalne stroje, dišave za sušilne stroje, mehčalci, pripravki zoper vodni kamen in še in še. Vsi vabijo k nakupu in obljubljajo snežno belino in čistočo, vendar mnogi na račun okolja. Zato velja pred nakupom katerega koli čistilnega/pralnega sredstva izbiro omejiti. Na kratko: poiščite proizvajalca z zelenimi vrednotami in trajnostno usmeritvijo, kar pomeni, da stavite na podjetje, ki spodbuja recikliranje ter tako uveljavlja načela krožnega gospodarstva in ponovne uporabe materialov. Izdelki iz takšnega podjetja so okolju prijaznejši, kompaktnejši, zato jih za pranje/pomivanje/sušenje ob istem rezultatu porabite manj. Spodaj naštevamo nekaj izdelkov podjetja Miele, katerega gonilo je odgovorno ravnanje z odpadki in zaveza, da bo do leta 2025 povečalo uporabo reciklirane plastike že na 7.500 ton letno.

Miele je član trajnostne organizacije UN Global Compact in podpisnik pobude »Charta der Vielfalt« (listina za raznolikost). Vsaki dve leti objavi tudi trajnostno poročilo.

Za pomivanje posode priporočamo:

  • Kartuše PowerDisk: kot velika večina embalaže za pralna in pomivalna sredstva Miele so tudi kartuše PowerDisk narejene iz 100-odsotno reciklirane plastike. Ta se zbira v sistemu za reciklažo, kjer se razvršča, očisti in obdela v nov plastični granulat. Iz granulata se nato lahko izdela nova embalaža – to je krogotok surovin, ki varuje okolje, saj vanj ni potrebno dodajati nove plastike.
Kartuše lahko dobite tukaj.

Za pranje perila uporabite:

  • Tekoče pralno sredstvo UltraColor: visoko učinkovito tekoče pralno sredstvo za barvno in črno perilo izvrstno odstranjevanje madeže tudi pri nizkih temperaturah. Vsebuje sedem encimov za skrajno čistočo in ColorProtect za dolgotrajno intenzivnost barv. Plastenka je iz 100 % reciklirane plastike, samo pralno sredstvo pa brez mikroplastike in lahko biološko razgradljivo.

Na pralnih in čistilnih izdelkih poiščite znak Nordic swan (nordijski labod), ki je povezan s strogimi okoljskimi zahtevami. Pralno sredstvo Mile UltraColor Sensitive jih v celoti izpolnjuje.

  • Pralno sredstvo za občutljivo perilo WoolCare: Primerno je za volno, svilo, kašmir in drugo občutljivo perilo, ki ga nežno očisti z blago peno. Vsebuje pšenične proteine, ki na perilo delujejo kot negovalni tretma, sicer pa je brez mikroplastike, optičnih osvetljevalcev in belil. Plastenko je možno v celoti reciklirati, kar je preverila in potrdila zunanja ustanova.
  • Mehčalec UltraSoft obda vaše perilo s prijetno in dolgo obstojno dišavo, ki poskrbi za čudovito svež vonj perila. Obenem so vaša oblačila puhasto mehka in čista do zadnjega vlakna. Mehčalec prav tako zmanjša mečkanje in poenostavi likanje perila, preprečuje elektrostatično naelektritev v sušilnem stroju in je polnjen v embalažo iz 100 % reciklirane plastike. Pa še to: ne vsebuje mikroplastike in je lahko biološko razgradljiv.

Več: www.miele.si

Sponzorirana vsebina