Pri kuhanju običajno naletite na dve možnosti: ali sežete po že napol pripravljenih predelanih in manj zdravih živilih, ki jih samo na hitro pogrejete, ali pa, nasprotno, morate žrtvovati več ur, da počasi in zato kakovostno pripravite kosilo iz izbranih sestavin. Nobena možnost ni ravno po meri sodobnega človeka, zato so proizvajalci kuhinjskih aparatov izumili še tretjo: parne pečice. V njih lahko na hitro pripravite zdrav in polnovreden obrok.

Soparjenje poznano že tisočletja

Soparjenje hrane nikakor ni nova tehnika pečenja, nekateri zgodovinarja pravijo, da so jo že pred tisočletji uporabljali Kitajci, ki so ribe, zelenjavo in druge jedi soparili znotraj bambusovih košar. Drugi zgodovinarji pa trdijo, da se moramo za soparjenje zahvaliti kar Evropejcem. Že 32.000 let pred našim štetjem so naseljenci območja današnje Francije svoje jedi zavijali v mokre liste, da so ohranjali vlago, in jih nato segrevali nad žerjavico.

Notranjost parne pečice je v celoti nerjaveča in enostavna za čiščenje.

Več hranil, nič maščob

Danes je za pripravo zdravih obrokov na voljo veliko modernejši pripomoček, in sicer parna pečica Miele. To s pridom uporabljajo tako profesionalni kuharji kot domači ljubiteljski mojstri, njena prednost pred klasičnim pečenjem, pa je ta, da se pri soparjenju v živilih ohrani kar do 70 odstotkov več vitaminov in mineralov (živila se ne lužijo), sopara preprečuje sprijemanje hrane, zato ji tudi ni potrebno dodajati maščob, nenazadnje je hrana tudi hitro pripravljena – že v 20 minutah imate lahko obrok na mizi.

Dve parni šobi enakomerno razporejata paro.

Od mesa do sladic

V parnih pečicah Miele lahko pripravljate najrazličnejše jedi, tudi najbolj popularne in priljubljene. Od svinjskih kotletov, mesnih kroglic, zelenjave vse vrst, lahko spečete kruh ali pripravite sladice. Pri tem so vam v pomoč številne nepogrešljive in edinstvene funkcije:

  • Dual Steam: parna pečica Miele kot idealna dopolnitev pečice in kuhalne plošče skrbi za najboljše rezultate kuhanja. Pripravo jedi vam olajšajo hitro segrevanje in kuhanje ter enakomerna porazdelitev pare – to omogočajo zmogljiv zunanji uparjalnik (3,3 kW) in posebna razporeditev in usmerjenost dveh parnih šob DualSteam.
  • Veliko prostora, hitro čiščenje: notranjost pečice iz plemenitega jekla nudi uporabni volumen do 40 litrov, zato je v njej dovolj prostora tudi za velike posode, na primer za celega piščanca ali ribe. To vam omogoča, da pripravljate tudi popolne menije za 8 do 10 oseb – z več svobode in udobja. Poleg tega, da je velika, je notranjost pečice tudi v celoti nerjaveča in enostavna za čiščenje. 
  • Patentirana redukcija pare: Že malo pred koncem postopka priprave se vrata odprejo za režo, da se para počasi izpusti iz pečice. To pomeni, da ko jed po končanem postopku vzamete iz aparata, iz njega ne izhaja skoraj nič vroče pare, kar omogoča večjo varnost pri kuhanju.
  • Avtomatsko ohranja pripravljene jedi tople: po preteku časa priprave parna pečica jedi avtomatsko ohranja tople še do 15 minut, ne da bi se izgubljala njihova kakovost. Tako ni nič hudega, če vaši gostje zamudijo nekaj minut. 
Kombinirana parna pečica ponuja dve tehnike priprave hrane v enem aparatu: vlago in suho vročino.

Kombinirana peka

Bi se kljub naštetim prednostim težko odrekli navadni pečici na suh zrak? Potem vas bo razveselilo naslednje: omislite si kombinirano parno pečico, pri kateri boste imeli na voljo obe tehniki priprave hrane – vlago in suho vročino. V kombiniranem delovanju lahko nastavite temperaturo (30 °C do 225 °C) in vlažnost (0 % do 100 %), te nastavitve pa v hitrem zaporedju spremenite do desetkrat in s tem dosežete prilagojene rezultate, ki natančno ustrezajo vašemu okusu.

Še ena možnost pa je parna pečica z mikrovalovi. Pri njej funkcijo kuhanja v pari uporabljajte za nežno kuhanje živil, delovanje mikrovalov pa na primer za pripravo pokovke.

Fotografije: Miele