Klasične kuharske tehnike imajo vse močnejšo konkurenco: parne pečice niso v domačih kuhinjah več nobena redkost, kot tudi ne pečenje pri nizki temperaturi v grelnem predalu. Morda še najmanj poznana je tehnika kuhanja sous-vide, ki pa bo, ko jo enkrat odkrijete, postala vaša najljubša. Gre namreč za nežno kuhanje v vakuumu, ki ne uničuje vitaminov v živilih, pač pa naredi hrano še polnejšo in okusnejšo. Izvedba teh tehnik kuhanja je mogoča samo v kompatibilnih aparatih. Te pa vam predstavljajo v podjetju Miele.

Parne pečice so okrepitev kuhinje 

miele

Na Kitajskem je kuhanje živil v pari že tisočletja najpomembnejša metoda priprave jedi. Že dolgo pred našim štetjem so tam uporabljali posode za kuhanje z dvojnimi stenami, v katerih so se živila kuhala ločeno od tekočine. Prednosti te nežne priprave jedi so v zahodnem svetu dolgo podcenjevali, danes pa vemo, da kuhanje na pari ohrani več okusa in več vitalnih snovi v jedeh. Živilo ne leži v vodi in se zato ne izluži, kar pomeni, da ohrani do 50 % več vitaminov, kot če bi bilo kuhano v vodi.

Z Mielejevo parno pečico lahko ta čudoviti način kuhanja enostavno vključite v svoj vsakdan. Pečica je vsestranska in predstavlja idealno dopolnitev klasične pečice in kuhalne plošče ter deluje brez zvišanega tlaka v temperaturnem območju 40–100 °C. V njej lahko nežno pripravljate zelenjavo, ribe, priloge, deserte in številna druga občutljiva živila.

miele

Popolnost po vašem okusu: Za popolne rezultate poskrbi edinstveni zunanji uparjalnik MultiSteam. 8 šob za paro omogoča hitro ustvarjanje pare, kratek čas segrevanja in odlično porazdelitev pare za enakomerne rezultate pripravljenih jedi.

miele

Funkcija ohranjanja toplote: Po preteku časa kuhanja se jedi v parni pečici avtomatsko ohranjajo tople še do 15 minut, ne da bi se izgubljala njihova kakovost. Tako ni nič hudega, če vaši gostje zamudijo nekaj minut.

miele

Veliko prostora za ustvarjalnost: Istočasno lahko v parni pečici Miele pripravite tudi velike količine živil in tako prihranite čas in energijo. Prostorna notranjost vam omogoča, da na vsakega izmed treh nivojev eno za drugo vstavite več posod.

miele

Enostavno čiščenje: Ker imajo zunanji uparjalnik in notranjost iz plemenitega jekla, se parne pečice Miele odlikujejo z izjemno enostavnim čiščenjem. V pečici se ne kopičijo nadležne obloge vodnega kamna in nega gladkih sten ter predvsem dna notranjosti pečice je zelo preprosta. Po končanem kuhanju zadostuje le poteg s krpo in vse površine so ponovno suhe in sijoče.

miele

Priprava kompletnega menija: Je mogoča v parni pečici, saj ji vi določite kaj vse meni zajema – recimo riba, krompir ter riž. Živila potem postopoma vstavljate v pečico, tako da je obrok skuhan v istem času.

Za vse ljubitelje odličnosti priprave izjemnih stvaritev pa predlagamo preizkus kombinirane parne pečice, kjer se parna pečica kombinira z vsemi načini delovanja klasične pečice. To morate preizkusiti v praksi. Zato vabljeni na kulinarične delavnice, ki jih pripravljajo v podjetju Miele.

Pečenje pri nizki temperaturi v grelnih predalih

miele

Ste že slišali za grelne predale? Namenjeni so več stvarem: v njih lahko ogrejete posodo za serviranje, prav tako pa brez izgube kakovosti ohranjajo jedi tople, dokler jih ne postrežete. Imajo pa grelni predali Miele še en talent. V njih lahko namreč pripravite izjemno okusne jedi, sploh meso, z načinom delovanja “Pečenje pri nizki temperaturi”.

miele

Nežni program za vse vrste mesa: Pečenje pri nizki temperaturi je profesionalna metoda priprave, s katero kakovostno meso ohrani svojo nežnost, aromo, sočnost in hranilne snovi. Meso lahko po končanem postopku takoj narežete. Čas mirovanja, ki je sicer potreben, odpade, saj je mesni sok enakomerno porazdeljen.

miele

Upravljanje na dotik: Vse grelne predale Miele Gourmet upravljate prek steklene upravljalne plošče na dotik.

miele

Mehanizem Push2Open: Omogoča izjemno lahkotno odpiranje predala, pri čemer sploh ni nujno, da ga odprete z roko, ampak to lahko storite tudi z drugim delom telesa. Predal se na široko odpre, kar vam zagotavlja enostavno vlaganje in upravljanje.

miele

Avtomatski izklop: Če je preseženo maksimalno trajanje delovanja, ki znaša 12 ur, se grelni predal avtomatsko izklopi. Kadar pozabite izklopiti aparat, je torej za varnost kljub temu poskrbljeno.

miele

Rešetka: Grelni predali z višino 29 cm so serijsko opremljeni z rešetko. Tako pridobite še drugi nivo in s tem za 30 % večjo površino za vlaganje.

Sous-vide – nežno kuhanje v vakuumu

miele

Izraz »sous-vide« izhaja iz francoščine in pomeni »kuhanje v vakuumu«. Pri tej metodi se živila počasi kuhajo v vakuumski embalaži pri stalni nizki temperaturi v parni pečici. Ta nežni postopek toplotne obdelave je priporočljiv za pripravo mesa, rib, zelenjave ali sadja. Zaradi vakuuma med postopkom morajo biti časi kuhanja daljši kot pri običajnem kuhanju v pari, rezultat pa vedno navduši: enakomerno kuhano živilo z intenzivnim okusom, denimo meso ostane izjemno sočno, saj mesni sok ne steče ven.

Za metodo kuhanja sous-vide pa seveda predhodno potrebujete predal za vakuumiranje Miele. Njegovo delovanje je sila enostavno: živilom, pakiranim v folijo, odvzame zrak (zlasti kisik), nato se vrečka neprodušno zapre, zaradi česar se kakovost živil ohrani dlje.

miele

Fleksibilno vakuumiranje: Mielejev predal za vakuumiranje je primeren za vrečke in posode različnih velikosti. Notranjost aparata nudi dovolj prostora za vse vrste živil, ne glede na to, ali gre za majhne porcije ali večje količine do velikosti 250 x 350 mm in debeline 90 μ.

miele

Čips in podobni izdelki ostanejo sveži: Ko se filmski večer konča, pogosto ostanejo odprte vrečke čipsa in pokovke. Kaj storiti? Predal za vakuumiranje ponuja popolno rešitev: v njem lahko na stopnji 1 nežno in zanesljivo zavarite originalno embalažo. Tako živila ostanejo zaščitena pred prenosom vonjev ali okusov ter ohranijo svojo teksturo za naslednjič, ko jih boste želeli porabiti.

miele

Popoln izvlek: Za udobno polnjenje lahko vgradni predal za vakuumiranje v celoti izvlečete in enostavno potisnete nazaj v ohišje, saj so teleskopska vodila zelo stabilna. Predal je visok 14 cm.

Fotografije: Miele