Opremljanje otroške sobe zahteva veliko ustvarjalnosti, saj moramo poskrbeti za red in dobro organizacijo, hkrati pa ustvariti ambient, ki bo podpiral otrokov razvoj vse do zgodnje odraslosti.

Ključ je v značaju. Z barvami, potiski, pa tudi majhnimi detajli lahko ustvarimo ambient, ki bo odseval najlepše značajske lastnosti našega nadobudneža. Ustvarimo lahko gozdni ambient za ljubitelja divjine, (ustvarjalno) delavnico za otroka, ki uživa v ročnih delih, ali fantazijski svet za tistega, ki nas vedno znova preseneti s svojo domišljijo. Otrok naj sodeluje pri vseh odločitvah, seveda pa ga pri izbiri usmerjajte z nasveti, predlogi in iskanju najprimernejših kombinacij.

Foto: Pexels

Začnite s steno. Najlepše otroške sobice so polne barv in tekstur. Če ste pristaš tapet, potem tudi za otroško sobo izberite lep celostenski motiv. V nasprotnem primeru pa skupaj z otrokom v mešalnici barv izberite njegove najljubše odtenke barve. Z njimi na steni ustvarite zanimiv in razgiban vzorec – kot je na primer tisti z naslovne fotografije. Pazite le, da bodo barve umirjene, saj se ob kričečih barvah otrok ne bo mogel umiriti.

Foto: Pexels

Postelja naj ne bo le za spanje: naj bo udoben prostor za branje in učenje; prostor, kamor se lahko posedejo prijatelji, ko pridejo na obisk, pa tudi skrivališče, prostor igre, sanjarjenja in ustvarjanja. Zato naj ima visoko in udobno vzglavje, naj bo primerne širine, v bližini pa naj ima obilico odlagalnega prostora.

Foto: Pixabay

Ustvarite red. Predalniki, omare, police, škatle – shranjevalnih površin v otroški sobi ni nikoli preveč. Organizirajte jih ob eno ali dve steni, tako da bo imel otrok vseeno dovolj prostora za igro. Skupaj določite mesto za vsako stvar – od drobnih igrač do šolske torbe. Poskrbite tudi za red na pisalni mizi – najlažje z organizatorji za predalnike.

Poskrbite za aktivno preživljanje prostega časa. V otroško sobo ne pozabite namestiti nekaj igral – pa naj bo to le manjša švedska lestev, drog za balet ali košarkarski koš – na katerem bo otrok krepil svoje telo in zdravje ter razvijal svoje motorične sposobnosti.

Foto: Pixabay

Okrasite z zanimivimi detajli. Od preproge do zaves, svetil in ročajev na omarah: poskrbite, da bo prostor videti topel in domač. Starejšim otrokom opremite sobo z dekoracijo, ki bi jo tudi vi imeli v spalnici. Mlajšim pa naj dekoracija služi predvsem kot igralo ali pokazatelj napredka: od metra na steni, kjer boste beležili njegovo rast, pa do uokvirjenih spominov – risb, fotografij, diplom in priznanj.