V deželi vzhajajočega sonca imajo že od nekdaj tradicijo ustvarjanja posebnih vrtov, sestavljenih iz rastlin, vode, skal in peska, vse to pa med sabo povezujejo enostavni linijski prehodi. Takšen vrt predstavlja prostor za kontemplacijo, meditacijo in vzpostavljanje notranjega ravnovesja.

Vam pogled na čutno urejene japonske vrtove zbuja željo, da bi nekaj podobnega imeli tudi pri sebi doma? Zakaj pa ne! Japonski vrtovi in zen kotički so priljubljeni po vsem svetu, obsegajo lahko cele parke ali le minimalne površine. Zato brez skrbi, če nimate veliko zunanjega prostora, kajti zen vrtu lahko namenite le meter ali dva, pomembno je le to, da pri načrtovanju uporabite čim več od spodaj naštetih avtentičnih japonskih elementov:

Foto: Pixabay

Rastline

Katere so najbolj tipične rastline, ki jih zasadite v svoj japonski vrtiček? V japonskem vrtu prevladujejo zimzelene rastline, ki so dopolnjene listopadnimi rastlinami. Med drevesi so to japonski rdeči bor, čajevec, ginko, okrasna češnja, vrba, japonski jelka ali javor, naši … Od grmovnic izbirajte med bambusom kamelijo, hibiskusom, japonsko potoniko, medtem ko so tipične trajnice japonskih vrtov krizanteme, perunike ali astre.

Foto: Pixabay

Mah

Že nekaj stoletij je mah pomemben element tradicionalnih japonskih vrtov. Ta mehka, živo zelena rastlina lahko preživi najbolj zahtevne pogoje, enostavno jo je vzdrževati in vzgajati, prav tako vzdrži leta in leta. Nekateri japonski vrtovi so bili načrtno zgrajeni okoli maha, najbolj znani vrt z mahom pa je Saiho-ji, ali poznan tudi pod imenom Koke-dera. Kam lahko mah nasadite vi? Predvsem dobro uspeva v senčnatih in vlažnih kotičkih, povsod blizu vode in tudi na kamnih.  

Foto: Pixabay

Paviljon ali pagoda

Tipična elementa japonskih vrtov sta paviljon in pagoda. Bambusov paviljon, na primer, vam lahko služi kot  nadstrešek, pod katerim popijete čaj ali poklepetate s prijatelji v senci in zaščiteni pred dežjem. Pagode oziroma stopničastega stolpa z več nadstreški, zgrajenega po tradiciji, ki izvira iz zgodovine vzhodne Azije, pa najneverjetneje ne boste postavljali. Lahko pa nekam na vrt postavite okrasno miniaturno pagodo, ki bo v trenutku poskrbela za avtentičen japonski šarm.

Foto: Svetlana Gumerova, unsplash

Zavite in cik-cak poti

Legende pravijo, da cik-cak in vijugaste poti varujejo pred zlimi duhovi. Mitološko namreč zlobni duhovi lahko potujejo samo naravnost, zato jih preprosta zavita pot v japonskem vrtu prelisiči in človeku omogoča, da uide na varno. Brez vijugaste potke torej ni japonskega vrta.

Naselite ribe

Barvite zlate ribe in koi krapi prinašajo v japonski vrt živost in živahnost. Zanje boste seveda potrebovali ribnik, ki je pri zlatih ribicah lahko manjši, pri koi krapih pa naj meri vsaj 5 metrov ter naj bo globok vsaj 1,5 m, kajti te ribe zrastejo tudi do 120 cm. Zadostna globina ribnika jim omogoča lažje preživeti naše mrzle zime.

Foto: Pixabay

Šum vode

Brez vode ni japonskega vrta. Lahko v obliki že omenjenega ribnika, še bolje pa je, če je voda tekoča, da se pretaka in šumi. Poskrbite tudi za ustrezne vodne rastline, na primer različne okrasne trave.

Foto: Unsplash

Bambus

Bambus ima v japonskih vrtovih več vlog. Vzgajate ga lahko kot ornamentalno rastlino, ki služi kot pomembna strukturna komponenta. Bambus lahko v vrt  pripeljete tudi v obliki pohištva ali iz njega naredite ograjo.

Foto: Pexels

Pesek in kamni

Del japonskega vrt lahko sestavlja nasutje peska ali mivke, na sredo katerega razporedite večje skale/kamne, pesek pa krožno, ravno ali valovito pograbite, da ustvarite iluzijo vode, katere valovi se širijo navzven. Takšen skalnjak je ustvarjen za kontemplacijo in ga je tudi enostavno vzdrževati.