Pleteno pohištvo v dom prinese topel občutek, ki nam na pragu jeseni občasno že kar prija. Nič ni lepšega, kot se pozibavati na pletenem gugalniku ali pa vključiti kakšen manjši pleteni dodatek v interjer: košare, preproge in celo luči poskrbijo za rustikalni učinek, ki se odlično zlije tudi z modernim ambientom.

Slovenci smo se s pletenjem izdelkov iz vrbovega šibja, slame, pa tudi leskovega protja ukvarjali že od nekdaj. Tako so nastajali koši, košare za dojenčke, vozički, kovčki in drugi uporabni predmeti in celo pohištvo. Po dolinah Save, Soče in drugih rek je bilo zaradi primerno vlažnih tal vedno na voljo dovolj naravno rastočih vrb, zato je bilo pletarstvo razvito po vsej deželi, cvetelo pa je zlasti v prvi polovici 20. stoletja.

Danes so izučeni pletarji redki, pa še ti večinoma pletejo manjše izdelke, medtem ko moramo po večje pletene elemente v pohištvene centre. Ročno izdelane tam težko dobimo, imajo pa zato industrijski zelo trpežno osnovo, saj med vrbove šibe, ratan ali druge pletarske materiale izdelovalci dodajo še umetna vlakna, zaradi česar se končni izdelki lažje zoperstavljajo vremenu in drugim vplivom. Tudi s tovarniško pletenim pohištvom pa lahko prav lepo popestrimo domači ambient.

Kot poudarek v spalnici

S pletenim stolom v spalnici razbijemo formalnost prostora. Lahko je gol, obložen z mehko tekstilno obloge ali morda ovčjo volno. V vseh primerih bo magnet za oči.

Za jedilno mizo

Presenetljivo se zunanji pleteni stoli odlično znajdejo tudi za notranjo jedilno mizo. Jedilnica pa takoj postane bolj graciozna.

Lestenec s karakterjem

Stilsko in praktično. Prepletene šibe in svetloba, ki pronica skozi reže med njimi, poskrbijo za pravi svetlobni spektakel. Pleten lestenec naj visi nad kuhinjskim otokom, jedilno mizo ali v dnevni sobi.

Lonec za rože

Kaj bo ki lončnice preselili v zračne, enostavno premične in ljubke nove pletene košare? Znebimo se plastike in dajmo raje prostor naravnim prepletenim materialom!

Klubska miza

Zračnost pletenega pohištva prinese v visoko obremenjen prostor lahkotnost in več svetlobe. Poleg tega, ali je sploh lahko še kaj lepšega za vašo čajno skodelico na leno popoldne, kot je pletena klubska miza?

Viseči stol

Kaj pa viseči pleteni stol? Ta ikonični kos pohištva iz 70. let prejšnjega stoletja je vstal iz pepela. Simbolizira razigran življenjski slog ter je primeren za otroke in odrasle.

Barski stoli

Naj imate sodobni ali tradicionalni kuhinjski otok, pleteni barski stoli ga bodo takoj spremenili v koktajl bar iz dopustniških destinacij. Piña colada je že na poti!

Foto: Pinterest