Vsak otrok potrebuje kotiček, kamor se lahko umakne na samo. Razni majhni šotori, tipiji in vigvami, ki jih postavite v kot otroške sobe, so idealno pribežališče. Ponujajo udoben kotiček za igranje in skrivanje, občasno pa se lahko vanj stisne tudi odrasli in prebere zgodbico za lahko noč. In tudi kadar so na obisku drugi otroci, ste lahko prepričani, da bo glavno dogajanje prav v šotoru. Kakšnega torej izbrati za vaš dom in potrebe vaših otrok?

Čeprav so šotori tipiji izjemno popularni, jih marsikdo še vedno zamenjuje z igralnimi hišicami. Te pa so v resnici popolnoma drugačne, običajno večje, plastične in jih lahko postavimo tudi na prosto, saj so trpežnejše in odporne na različne vremenske pojave. Tipi prav tako ni zamenjava za posteljo. V njem otrok sicer lahko zadremlje, v osnovi pa se uporablja kot udobni igralni kotiček.

otroški šotori

Ko boste iskali tipi za svoje otroke, boste naleteli na različne oblike in dizajne. Nekateri so oblikovani za deklice, saj vključujejo veliko rožnatih in vijoličnih odtenkov ter ponujajo dovolj prostora za igro.

otroški šotori

Drugi pa so narejeni z dečki v mislih. Zanje so običajno značilne tipične modre barve ter potiski in motivi avtomobilov in drugih prevoznih sredstev ali herojev iz risank, kot so Batman, Superman in Spiderman.
   
otroški šotori

Še najbolje pa je izbrati spolno nevtralen šotor, ki je idealen za v sobo za več otrok, lažje pa ga je vključiti tudi v rdečo nit ostale opreme v domu.

otroški šotori

Pri nakupu šotora je treba misliti tudi na velikost. Obstajajo tipiji, namenjeni dojenčkom in malčkom (so manjši, da se manjši otroci v njih počutijo varnejše) ter večji šotori, v katere se poleg otrok lahko mimogrede stisne še kakšen odrasel. Zagotovo pa drži dejstvo, da če boste kupili manjšega, čez nekaj let ne bo več uporaben.

otroški šotori

Glede na različne vzorce in dodatke lahko izbirate med različnimi tipi šotorov. Kavbojski slog je je zelo priljubljen, sploh če vam je všeč plemenska tematika, svetle barve v bež in rjavih topnih.

otroški šotori

Če ste bolj predani naravi in bi k temu radi spodbujali tudi otroke, lahko šotor izkoristite kot podlago za različne okraske. V mislih imamo predvsem rože, s katerimi ste lahko zelo kreativni in tako ustvarite boemski videz šotora.

otroški šotori

Minimalizem pa je po drugi strani značilen za moderni slog . Zanj so značilni različni geometrijski vzorci, enobarvne sheme in ostre linije. Poda se v sodobno urejeno otroško sobo.    
   
otroški šotori

Dodajte blazine za udobje, po tleh pa položite mehko odejo ali preprogo. Tako boste ustvarili udobje, v katerega boste še sami radi zlezli, sploh zvečer, ko bo čas za pravljico.

otroški šotori

Svetlobna veriga je imeniten pripomoček v tipiju in verjemite, da zvečer, ko bo prižgana, otroka kar ne boste mogli dobiti iz šotora.

otroški šotori

Za piko na i obesite od vrha šotora do stene še girlando. Zastavice so lahko v barvah in oblikah, ki so všeč otroku. Pri tem ste res lahko kreativni in girlando izdelate kar sami.

Fotografije: Pinterest