Dnevi se daljšajo in vse več časa preživimo zunaj, na vrtovih, terasah in balkonih. Ni lepšega kot ob toplih večerih, po opazovanju sončnega zahoda, v pritajeni svetlobi sedeti z družino ali prijatelji ob hladni pijači ter si izmenjevati novice in načrte.

Pomemben vidik oblikovanja prostorov je njihovo osmišljanje s pomočjo svetlobe, a je največkrat povsem zanemarjen. S svetlobo prostor zares polno občutimo, z njeno pomočjo pa ga najhitreje in najbolj drastično spremenimo ter vplivamo na občutek intimnosti, na zmožnost razmišljanja in na domišljijo.

Zunanji prostori poleg dnevne – naravne svetlobe potrebujejo tudi primerno razsvetljavo. S svetlobnimi verigami se da delati čudeže… zato delim 7 idej, kako lahko to poletno sezono ustvarite top prostore tudi s pomočjo svetlobe.

Do bližnjega drevesa napeljite električni kabel in svetlobno verigo spustite z veje drevesa. Lahko se poigrate in deblo drevesa dodatno odenete v lučke. Na ta način ustvarite čudovit in pravljičen ambient za večerni obed in debato pozno v noč.

vir: instagram user @elvinatge

Lučke napeljite po strešni konstrukciji pokrite terase. Uporabite en tip svetlobnih verig ali pa se poigrajte z večimi in tako ustvarite igriv prostor, ki se ujema z opremo in dodatki. Pri tej izvedbi lahko uporabite svetlobne verige, ki so namenjeni notranji uporabi oz. vremensko neizpostavljenim prostorom.

vir: fixaodona.se

S stene, kjer imate dostop do elektične vtičnice, napnite več verig in jih v obliki pahljače razprostrite čez celoten prostor. Ustvarili boste prijeten in dogajanju primerno osvetljen ambient.

vir: annettenordstrom.com

Svetlobne verige lahko uporabite kot sekundarno ali dekorativno razsvetljavo, ki dopolnjuje obstoječa viseča ali stenska svetila in prostor dodatno omehča. Seveda je pomembno, da izberete toplo barvo svetlobe, ki je enaka barvi, kot jo oddajajo klasične žarnice. Ta je prijazna očem in je zato priporočljiva za bivalne prostore.

vir: Pinterest

Svetlobno verigo namestite na steno, ki ima dovolj veliko površino, da luči pridejo do izraza. Stena naj bo atraktivna oz. ima zanimivo strukturo. V prostor umestite še dodatno razsvetljavo, viseča svetila, mogoče laterne ali pa sveče.

vir: charlottejenkslewis.com

Manjše svetlobne verige ovijte okrog obroča ali starega lestenca. Tak kos svetila bo unikaten in bo zadostno ostvetil mizo na kateri naj ne manjka navadna sveča  ali pa sveča z eteričnim oljem limonine trave, ki odganja komarje. 

vir: theprojecttable.blogspot.si

Svetlobne verige uporabite za poudarke v prostoru. Namestite jih na polena v vrtnem kurišču ali pa v nedelujočem kaminu. Ovijte jih okoli naplavljenih kosov lesa ali po stari lestvi oz. najdite v vašem letnem prostoru predmet, ki bi osvetljen v prostoru deloval kot poudarek in o katerem lahko poveste izvirno zgodbo.

vir: thomasjstory.com

Naj bodo to poletje vaši zunanji prostori še bolj vabljivi, prijetni in v trendu.