Jajca so vedno dobra ideja za zajtrk, saj vsebujejo najboljše možne beljakovine, ki jih lahko dobimo s hrano. Da se bodo že navsezgodaj zjutraj lepega in dobrega naužile tudi naše oči, pa jaja postrezimo na kakšnega od dizajnerskih podstavkov.

Podstavke za jajca so uporabljali že Stari Rimljani. Mozaik iz mesta Antiochia, ki izvira iz leta 40. pred našim štetjem, na primer prikazuje malico z jajci v podstavkih, medtem ko so v Pompejih arheologi našli primerke starih srebrnih podstavkov za jajca in pripadajoči pribor.

Vir: Annabel James

Kasneje je uporabo majcenih, a nadvse priročnih lončkov za jajca zaslediti v 16. stoletju med plemstvom. Narejeni so bili iz dragocenih materialov, večinoma srebrni, zlati in okrašeni s poldragimi kamni, šele ko so se v Evropi pojavile prve tovarne porcelana, kar se je zgodilo sredi 18. stoletja, pa so tudi podstavke za mehko kuhana jajca začele uporabljati širše množice.

Lesen podstavek poskrbi za topel pridih na pomladno pogrnjeni mizi. Vir: Blue Brontide

Izbira podstavkov za jajca je danes skoraj neskončna. Poleg kovinskih in porcelanastih so priljubljeni še leseni, marmorni, betonski, stekleni in tudi plastični podstavki, vendar slednji zaradi obrabe materiala v pomivalnem stroju niso najbolj trpežni. V trendu so tudi inovativne, geometrične oblike podstavkov, takšni v podobi živali, pa tudi tisti minimalističnega videza so prav prikupni. Podstavke lahko kupimo hkrati z ostalim namiznim priborom in posodo, da ima naš pogrinjek rdečo nit, ali pa stavimo na unikatne, ki so povsem samosvoji. Nekateri proizvajalci ponujajo celo možnost 2 v 1: kar pomeni, da podstavek lahko uporabljamo za držanje jajc ali kot svečnik, v katerega položimo čajno lučko.