Japonska gurujka organizacije, Marie Kondo, je zaslovela s svojo organizacijsko metodo, ki jo je strnila v knjigo z naslovom Umetnost pospravljanja. Zakaj sploh gre, smo raziskali v prispevku.

Marie Kondo zagotavlja, da boste z minimalizmom v življenje lažje pritegnili nove priložnosti, bili fleksibilnejši pri svojih življenjskih izbirah in se na splošno počutili boljše. Leta 2015 jo je revija Time Magazine razglasila za eno izmed stotih najvplivnejših ljudi na svetu. Razvoj svoje metode opisuje skozi anekdoto: »Bila sem obsedena s tem, kaj vse lahko vržem v smeti. Nekega dne sem doživela neke vrste živčni zlom in omedlela. V nezavesti sem bila celi dve uri. Ko sem prišla k sebi, sem slišala skrivnosten glas nekakšnega boga pospravljanja, ki mi je rekel, naj svoje stvari pogledam od bližje. Zavedla sem se svoje napake: iskala sem samo tisto, kar lahko vržem stran. Kar bi morala početi je iskati stvari, ki jih želim obdržati. Iskati tiste stvari, ki me osrečujejo: to je pravo pospravljanje.«

Metoda, ki jo je razvila, je preprosta: poglejte prav vsako stvar v svoji omari in se vprašajte: Me ta predmet radosti?

In ko se boste v življenju obkrožili samo s stvarmi, ki vas radostijo in boste zaradi minimalizacije osebnih predmetov naenkrat osvobojeni nenehnega pospravljanja, bo sprememba navdihujoča.

Zveni odlično, toda kako se pospravljanja po metodi KonMari sploh lotiti?

Pospravite celo stanovanje naenkrat

»Vzrok, da nikoli ne vidite konca pospravljanje je prav v tem, da pospravljate kos za kosom … Ključ je, da naredite opazno spremembo, s katero boste na koncu dneva zadovoljni.«

Vsebino omar izpraznite na tla

Vsebino vseh omar v prostoru stresite na velikanski kup na tleh. Oborožite se z vrečkami – eno za v smeti, drugo za na bolšji trg, tretjo v humanitarne namene. Gotovo boste presenečeni nad količino osebnih stvari, pa tudi nad tem, da nekaterih – izgubljenih v natrpanih omarah – že vrsto let sploh niste pogrešili.

Razdelite stvari na podkategorije

»S tem, da zberemo podobne stvari na enem mestu, jih med seboj lažje primerjamo, kar nam olajša odločanje o tem, katere izmed njih bomo obdržali.«

Pazite, da podkategorij ne bo preveč, saj za objektivno obravnavo potrebujete širok nabor vzorcev. Primerjajte jih glede na uporabnost, obliko, predvsem pa glede na čisto osebno preferenco.

Najprej se znebite nesezonskih kosov: »Ker nesezonska oblačila v tistem trenutku niso nujno potrebna, je lažje na njih vaditi vprašanje ‘radosti’.«

Radost je ključ v organizacijski metodi KonMari. Tokimeku v japoščini lahko dobesedno prevedemo kot »drhtenje, trepetanje«. Vas rahlo zaščemijo prsti, ko v roko vzamete turkizen volnen šal, ki vam ga je pred leti naštrikala babica? Če vam srce ne igra koračnice in vam šal v življenje ne prinese vsaj malo veselja, ga morate dati od sebe.

Bodite strogi sami do sebe

Samo peščica stvari, ki ležijo na tleh, naj se vrne v omaro.

In čeprav se vam bo zdelo, da nekatere stvari v življenju pač MORATE imeti, ker so praktične – sesalec, skoraj nikoli uporabljene pisarniške pripomočke, nezavržene stare baterije – je to zgolj iluzija. Sesalec z lahkoto zamenjate z metlo, če vam je misel na sprotno pometanje ljubša od dolgočasnega tedenskega sesanja, stare baterije brž odnesite v najbližji zbiralnik, od pisarniških pripomočkov pa se lahko v dobi tehnologije brez slabe vesti poslovite. Verjemite, da se ne boste niti enkrat tepli po glavi, ker ste luknjač podarili bližnji knjižnici).

Ne ustavite se niti pri knjigah, kopalniških pripomočkih, čistilih, posodah, orodju in pohištvu. Čim več naj gre!

Nato si v posameznih prostorih ustvarite primerne shranjevalne površine – v veži mora absolutno stati majhna komoda, kamor boste pospravljali torbe, šale, dežnike; v kopalnici naj bo par zabojčkov z različnimi vsebinami; na balkonu posodica z orodjem.

Lotite se zlaganja

Zlaganje v metodi KonMari predstavlja metoda organizacije, ki vas bo razbremenila nadaljnjega pospravljanja. Marie priporoča košare, zaboje, gajbe, šatulje, ki bodo lovile vaše predmete. Vsakemu predmetu tako namenite svoj dom in ko se denarnica znajde na sredi jedilne mize, boste nemudoma vedeli, kam jo je potrebno pospraviti.

Lično zložene stvari tudi pomenijo lažji dostop do njih, pa tudi dodaten prostor v omari, kamor lahko pospravite več stvari, ki vas veselijo.

Oblačila zložite pokončno za lažji dostop

»Organizirajte vsebino tako, da lahko prav vsak kos vidite že na prvi pogled, kot lahko vidite knjige na knjižni polici.«

Takšno zlaganje – čeprav na prvi pogled komplicirano – je dosti bolj praktično kot zlaganje oblačil eno nad drugo. S tem se znebimo podiranja kupov, vedno imamo pregled nad čistimi oblačili, izberemo pa lahko točno tistega, ki si ga v danem trenutku želimo.

Če opravite vse korake – čestitke! Meni, pa čeprav metodo poznam že vrsto let in jo poskušam na svoj dom aplicirati nekajkrat letno, še ni uspelo. Včasih se mi pač zdi, da si bom vseeno skodrala lase, ali pa iz kupa odpadnega papirja izdelala tisoče origamijev. Bomo videli.

Lično organizirane omare, predalnike in vitrine predstavljamo v spodnji galeriji ter na našem Pinterestu: