Emma in Matt, mlad par iz Gold Coasta, sta leta 2020 za 775 tisoč dolarjev kupila staro hišo na dobri lokaciji, le nekaj kilometrov od morja. Hišo sta popolnoma prenovila v neobičajnem sredozemskem slogu ter jo prodala takoj po prenovi v začetku leta 2022 za dobrih 2,7 milijona dolarjev.

Lastnika hiše vodita uspešno podjetje (Render X), ki se ukvarja z zaključnimi deli iz mikrocementa in beneškega ometa (Venetian Plaster) ter izdeluje ekskluzivno ročno izdelano pohištvo (Object X) iz najbolj kakovostnega italijanskega beneškega ometa. Poznavanje del z mikrocementom jima je omogočilo velik prihranek pri prenovi, saj je večina površin interierja izdelana ravno iz tega materiala. Čeprav javno nista želela razkriti proračuna za prenovo, sta bila dovolj pogumna, da sta si upala hišo zunaj in znotraj ter večino površin obdelati z mikrocementom. Več kot očitno je, da sta se jima trdno delo in pogum pošteno poplačala.

Izjemna transformacija, ki je bila končana v dobrih petih mesecih

Postopek prenove je vključeval prenovo interierja in eksterierja tipične opečne hiše iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Hiša je bila na zunaj običajna, neprivlačna na pogled in je zahtevala kupca z veliko kreativnosti, domišljije in seveda dovolj finančnih sredstev. Kljub obsegu dela se mlad par ni ustrašil projekta, sledila sta svoji intuiciji in viziji, pri tem pa na Instagram profilu @ourprojectx dokumentirala celoten prestopek prenove.

Pred prenovo.

Emma pravi, da z idejami ni želela kopirati nikogar, temveč je njuna misija tudi v prihodnosti kreirati edinstvene domove, ki jih ni naredil še nihče. Ta hiša je bil njun prvi ekskluzivni projekt, ki je vzbudil veliko zanimanja na lokalni ravni in tudi drugod po Avstraliji, predvsem prek socialnih omrežjih, kot je Instagram. Skrivnostni telefonski ponudnik na licitaciji je bil mlad fant iz Melbourna, po rodu Azijec, ki se je zaljubil v hišo ravno prek Instagrama in je na licitaciji nepričakovano z najvišjo ponudbo tudi postal novi lastnik te edinstvene hiše.

Namesto lebdečih polic sta lastnika izdelala nepravilno oblikovane niše

Ema in Matt sta namesto običajnih visečih polic oblikovala niše v različnih oblikah ter namesto omarice za TV izdelala nizko vdolbino, ki služi kot odlagalna polica.

Glavni bivalni prostori, kot sta kuhinja in dnevna soba, so odprtega tipa z visokimi stropi v različnih višinah in s stopnicami povezano medetažo.

Kuhinjske omarice prevlečene z mikrocementom

Lastnika sta naročila kuhinjo iz surovega neobdelanega MDF-materiala in sama obdelala omarice z mikrocementom. Za ploščo na kuhinjskem otoku sta izbrala naraven kamen oniks v barvnih odtenkih, ki se izjemno lepo dopolnjujejo z armaturo v barvi bakra, kuhinjskimi ročaji in cementom.

Kakšna je razlika med mikrocementom in beneškim ometom? Mikrocement je zelo trpežen, površine, izdelane iz njega, so prijetne na pogled in tudi na dotik. Beneški omet je na drugi strani dekorativen, vendar pa manj trpežen kot mikrocement.

Spalnica, ki spominja na sredozemsko letovišče

Lastnika sta po meri izdelala vgradno posteljo in jo prav tako obdelala z mikrocementom, za visoke ukrivljene strope pa sta morala uporabiti posebno tehniko ukrivljanja mavčnih plošč, saj sta želela prikriti stropne tramove stare hiše. Veličastni loki povezujejo garderobno omaro ter minimalistično kopalnico, v kateri najdemo armature in umivalnike v bakreni barvi, ročno izdelana banja pa je narejena iz betona.

Dodani prostori so povečali vrednost hiše

Hiša je pred prenovo obsegala dve sobi in pol ter dve kopalnici, dodali so ji dve spalnici z veliko garderobno omaro, povečali obe kopalnici, dodali še en bivalni prostor, bazen, nadstrešek za avto in ogromen zunanji prostor za druženje. Celotno zgradbo so na koncu povezali z eno barvo ometa, kar je dalo hiši drugačen in zanimiv izgled.

Če vas zanima, kako je potekala prenova, poiščite podrobnosti na Instagram profilu Our Project.

Izvajalec prenove: Render X

Fotografije: ABI Interiors