Uniformne jedilniške garniture so preteklost.

Verjetno ste na Pinterstu, Instagramu ali med prispevki na Ambientih že videli kakšno jedilnico z različnimi stoli. Morda imate takšno celo doma in ste potemtakem zelo v koraku s časom. Stoli z vseh vetrov za isto mizo so namreč vroči trend, saj prinašajo v prostor razgibanost, so zanimivi za pogled in če je med njimi kljub razlikam določena rdeča nit, potem je to TO. Poglejmo, kakšna so torej pravila kombiniranja različnih stolov v jedilnicah.

Enaki stoli, druge barve 

Hiter način za popestritev jedilnice je uporaba enakih stolov, ki pa so različnih barv. Če kupujete nov set stolov, to verjetno ne bo težko uresničiti, saj moderne stole iz barvanega lesa, nerjevečega jekla ali plastičnega oziroma tekstilnega sedala lahko dobite v najrazličnejših odtenkih.

Enaka barva, drugačni stoli

Ali pa se odločite za obrnjeno verzijo: torej da stavite na določeno barvo, medtem ko je oblika stolov različna. To je lahko tudi zabaven projekt za domače mojstre: zbirajte različne lesene stole in jih potem prebarvajte v isti odtenek.  

Zamenjava enega ali največ dveh stolov

Če niste pripravljeni na korenitejše posege okoli jedilne mize, začnite z majhnimi koraki. Zamenjajte samo en ali dva stola, na primer tistega na čelu jedilne mize. Lahko ga nadomestite s popolnoma drugačnim stolom ali samo z drugače oblazinjenim – že majhna sprememba bo poskrbela za dramatični učinek, hkrati pa vzdrževala tudi uravnoteženost prostora.

Retro in moderna kombinacija

Mešanje stolov različnih slogov je še ena od možnosti, kako v jedilnico vnesti nov karakter. To ustvari močan vizualni učinek, zlasti če so si oblike stolov nasprotujoče. Na primer zaobljen stol iz sredine preteklega stoletja in modernejši stol bolj ravnih linij.

Dodajte klop

Kadar ste v dvomih, lahko na eni strani mize namesto stolov uporabite klop, ki zagotavlja več fleksibilnosti z manj porabljenega prostora. Stole uporabite za krajši rob mize.

Povezanost v materialih

Čeprav na prvi pogled morda stoli ne bodo imeli nič skupnega, naj bodo povezani z materiali, iz katerih so narejeni. Stole lahko povezujejo detajli, kot so les, jeklo ali plastika.

Foto: Pinterest