Monika Mezgec je nadvse ustvarjalno dekle, ki velik del svojega časa preživi v naravi, koder se naužije energije in navdiha za nove projekte. Pred slabega pol leta je sprejela pogumno odločitev, pustila redno službo in stopila na samostojno pot izdelave domiselnih in ličnih izdelkov iz lesa ter epoksidne smole. Predstavljamo vam MM Design.

Les predstavlja neskončen poligon ustvarjalnosti. To je pred časom spoznala tudi Monika, ki prihaja iz majhne vasice ob vznožju Brkinov. 29-letnica, ki svoj prosti čas rada preživlja v gozdovih, planinah, ob rekah in na morju, je odraščala v stiku z lesom. Med šolanjem jo je pot zanesla na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer je končala smer modnega oblikovanja, zatem pa se je lotila iskanja svojega mesta pod soncem. Preizkusila je kar nekaj različnih služb, potem pa jo je povabilo knjižničarke spodbudilo, da svoje ustvarjanje predstavi tudi širšemu občinstvu.

»Knjižničarka domače knjižnice, v kateri vsak mesec pripravijo različne razstave, mi je rekla, naj tudi sama pripravim razstavo. Takrat nisem imela pojma, s čim naj se predstavim. Med brskanjem po spletu so me kliki največkrat vodili do izdelkov iz epoksi smole. Ker gojim ogromno ljubezen do lesa, mi je bila kombinacija lesa in epoksija prekrasna. In tako sem skočila v luknjo neznanja. Morala sem se naučiti lastnosti obeh materialov, kako ju uporabljati in obdelovati,« se spominja Monika.

Les ji ni bil neznanka. Njen nono je bil mizar, zato je svoje otroške dni zamišljeno preživljala v njegovi delavnici. Občudovala ga je med rokovanjem z lesom in se navdihovala nad končnimi izdelki. A sama si nikoli ni predstavljala, da bi se v obdelavi lesa preizkusila tudi sama. Na žalost je pogum zbrala prepozno, da bi prevzela nekaj dedkovega znanja, zato se je kot samouk morala posameznih veščin in znanj naučiti kar sama. Tako je začela spoznavati les in epoksidno smolo, njune lastnosti in izzive:

»Navdušena sem nad tem, kako lahko tradicionalnemu materialu z epoksi smolo dodamo popolnoma nov pridih. Veliko sem si pomagala z vsebinami s spleta, zagotovo pa sem se sama največ naučila in se še vedno učim iz svojih napak. Začela sem z manjšimi koščki za nakit, nato pa prešla na dilce. Naredila sem tudi že klubsko mizico, vendar za zdaj najraje ostajam pri dilcah.«

Pred slabega pol leta se je odločila, da zaživi svoje sanje. Pustila je redno službo in stopila na samostojno pot pod okriljem lastne blagovne znamke MM Design. Trenutno v njeni delavnici nastajajo predvsem servirne deske oziroma dilce. Pri tem Monika uporablja trše lesne vrste, kot sta hrast in oreh. Zaradi globoke temno rjave barve jo najbolj privlači ameriški oreh.

»Zelo ljub mi je tudi les sadnega drevja, kot rečemo pri nas v Brkinih ‒ čjšpa oziroma sliva pa tudi hruška. Pri lesu mi je zelo všeč, kadar so v njem grče, luknje, kadar je nepravilnih oblik, saj takrat v kombinaciji z epoksijem dobi še dopolnjeno podobo,« pojasnjuje.

Spoznavanje z epoksidno smolo je bilo polno vzponov in padcev. Gre namreč za material, ki ga Monika opiše kot tistega, ki zna »človeku narediti kar nekaj sivih las«. Še ko misliš, da ga poznaš, te lahko preseneti. Ampak končni izdelek odtehta vse izzive. V smoli pa se včasih rada poigra z zračnimi mehurčki, ki na koncu naredijo izdelek še bolj zanimiv. Sama v svoje izdelke rada vplete elemente iz narave ali predmete, ki zaznamujejo lastnika oziroma mu veliko pomenijo.

»Kot sem že omenila, me najbolj navdihuje narava. Ko se sprehajam po domačih travnikih, rada nabiram travniške cvetlice in trave, ki jih nato posušim ter sama ustvarim kompozicije in šopke, ki jih nato vkomponiram v dilce. Ob morju se mi ob šumenju valov oči spočijejo na školjkicah, ki jih nato potopim v smolo. Navdihuje me tudi naša prekrasna Soča, ki se jo trudim poustvariti s kamenčki z njenih bregov in njenimi prekrasnimi barvami. Ljubitelji kave pa so navdušeni nad dilcami, v katere dam prava kavna zrna,« pove Monika, ki ne skriva ponosa nad svojim poreklom. Ponosna je na to, od kod prihaja, zato pri oblikovanju svojih izdelkov pogosto črpa iz simbolov slovenskosti. Iz tradicije.

Predmete in trenutke, ki so ji ljubi, poskuša uloviti v svoje prekrasne izdelke. Največkrat se loti izdelave izdelkov po naročilu, saj ji njena kreativnost omogoča, da za stranko ustvari resnično personaliziran izdelek z dodano vrednostjo. Vsak izdelek je narejen ročno in je zato unikat.

»Vsak izdelek pripravim sama. Obliko izrežem z vbodno žago, pripravim kalup, vlivam smolo in nato obdelam izdelek do konca. Ko pa imam čas, naredim nekaj dilc po svojem navdihu, saj se velikokrat katera od strank obrne name, ko potrebuje darilo v zadnjem hipu. Tako imam nekaj izdelkov vedno na zalogi. Najbolj zadovoljna sem, da imam že redne stranke, ki se velikokrat obrnejo name, ko potrebujejo kako dilco zase ali pa za koga drugega,« s ponosom razloži ustvarjalka.

Izdelava dilc ji daje ogromno ustvarjalne svobode, zato pri svojem delu resnično uživa. Prav zato bi rada tudi v prihodnosti svoj čas namenila oblikovanju servirnih desk, sčasoma pa bi se rada preskusila tudi v kakšnem izdelku večjega formata. Želi izdelati mizo ali pult. 

»V glavi je še ogromno idej za oblikovanje izdelkov, kot so luči, vaze itd., vendar je za to še čas. Veliko imam povpraševanja tudi po nakitu, katerega kolekcija pride septembra. V jesenskem času se bo končno odprla tudi spletna stran in z njo spletna trgovina,« o svojih načrtih pove Monika, ki kar poka od novih idej. Včasih bi najraje ustvarjala sto stvari naenkrat. A kaj, ko sta roki le dve in ni pametno prehitevati.

Več >>> MM design | Facebook