Cvetlice od nekdaj navdihujejo pesnike, slikarje, ljudi z nežno dušo in tiste, ki želijo osvojiti njihovo srce. A tudi botaničnih navdušencev niso pustile hladnih, ti so jih natančno pregledali od zgoraj in spodaj, od spredaj in zadaj pa najbrž še kako.

Si lahko predstavljate kaj bolj brezčasno navdihujočega in vznemirljivega za na steno od upodobitve znane cvetlice? Seveda, sliko nepoznane cvetlice!

Neznano predstavlja izziv, kar so izkusili botaniki, ki so se pred stoletji pogumno odpravili v daljne kraje raziskovat rastline in živali, kakršnih doma niso poznali. In nenavadne posebnosti je bilo treba ovekovečiti na papirju, saj se marsikatera rastlina, potem ko so jo izkopali iz rodnih tal in prepeljali daleč stran od njihovega avtohtonega okolja, ni več prebudila v življenje. A ovekovečena na papirju je prebujala željo in hotenje po novem osvajanju.

Identifikacija rastlin

Tudi zgodnja farmakopeja in zeliščarstvo sta v mnogih kulturah vključevala upodobitev rastlin. Ilustracije so bile namenjene za pomoč pri identifikaciji rastlinskih vrst, po navadi takšnih z zdravilnim učinkom. Najstarejše ohranjeno botanično delo je Codex vindobonensis iz leta 512.

Pred uvedbo taksonomije (nauk o razvrščanju in poimenovanju rastlin) so se prav s pomočjo ilustracij iz knjig laže izognili uporabi potencialno nevarnih rastlin, ki so podobne zdravilnim. Sprva je bilo treba knjige prepisovati in ilustracije prerisovati. V 15. stoletju pa se je po zaslugi Johannesa Gutenberga in tiskarskega stroja začelo obdobje množičnega tiska in z razvojem tiskarstva se je zgodil tudi prenos botaničnih slik v knjige.

Botanična ilustracija je dosegla enega svojih vrhuncev v obdobju renesanse v 15. in 16. stoletju. Mnogi priznani renesančni umetniki, med njimi denimo nemški umetnik Albrecht Dürer (1471-1528) in veličastni Leonardo da Vinci (1452-1519), so naslikali številne lepe umetniške botanične slike.

Natančna ponazoritev narave

V rokah talentiranega botaničnega ilustratorja ali slikarja so vselej v ospredju prav eksaktnost in znanstvene zahteve – po tem se botanična ilustracija razlikuje od umetniške slike.

Glavni cilj botaničnih ilustracij torej ni umetnost, temveč znanstvena natančnost. Risbe in akvareli, ki upodabljajo rastline, morajo precizno predstaviti značilnosti rastline, da jo lažje razlikujemo od drugih vrst.

Botanični umetniki so vselej veljali za najzahtevnejše slikarje in še danes botanični akvareli in ilustracije s svojo edinstveno sposobnostjo povzemanja jasno ponazarjajo naravo v znanstvenih in muzejskih publikacijah. Botanična ilustracija je dosegla nov razcvet med letoma 1750 in 1850, takrat je Carl Linnaeus s klasifikacijo rastlin pripomogel k točne(jše)mu opisu rastlin, kar je bil svež klic po ustvarjanju za botanične ilustratorje in slikarje, hkrati pa so se izboljšali tiskarski stroji in barve.

Skok v sedanjost

Čeprav imamo danes na dosegu rok 3D-tiskalnike in najsodobnejše fotoaparate, ki z izjemno natančnostjo ponazorijo utrinke iz narave, botanični ilustraciji še ne bo odklenkalo. Resda lahko fotografija pomaga pri prepoznavanju rastlin, vendar še zdaleč ne prikaže rastlin z vseh zornih kotov in v obliki, kot jo ponazarja ilustracija.

Na fotografiji iz narave je lahko tudi več motečih dejavnikov, kot so trava in druge rastline, ki zakrivajo rastlinskega protagonista, ki ga želimo prikazati, pa ne najbolj popolna oblika zaradi venenja ali objedenosti zaradi škodljivcev in še kaj bi se našlo. Botanična ilustracija pa zahteva popolnost in polnost – rastlina mora biti upodobljena s cvetom, popkom, plodovi in semenom (čeprav v naravi ti praviloma niso hkrati na isti rastlini), listi, prednjim in hrbtnim delom, korenino. Poudariti je treba robove cvetov in drugih delov rastline, za kar lahko poskrbi le pretanjena roka.

Slike, tapete, tekstil

Kako vnesti botanični pridih v dom? S slikami, tapetami, tekstilom. Če živite v urbanem okolju in pogrešate stik z naravo, vam lahko tapete z botaničnimi motivi prinesejo živahno zeleno popestritev ambienta. Z njimi lahko pričarate dramatičnost in globino v katerem koli prostoru. Tudi če želite, da prostor v stanovanju zaživi in vas spodbudi k lažji komunikaciji, si v njem omislite botanične vzorce. Najbrž ste že slišali, da se mnogi radi pogovarjajo z rastlinami, torej bo spodbuda na steni vsekakor dobrodošla.

Z rastlinskimi motivi potiskan tekstil, v katerega oblečemo blazine, bo hitro prebudil čute. Še kakšen opojno dišeč vonj po zeleni svežini in vzdušje bo skoraj takšno kot v naravi. Tudi preproga z motivi cvetlic doda mamljivo noto botaničnemu razkošju.

Poučni elementi in vez s preteklostjo

Botanične ilustracije so kreacije s posebnim slogom, ki v dom prinašajo subtilno vzdušje in posebno vez s preteklostjo. Hkrati so poučni elementi, ki nazorno prikazujejo skrivnostni svet rastlin. Poleg tega sodobnemu človeku, vajenemu hitrega tempa in neutrudnega pehanja, ponuja odklon od vsakdana, stik z večno naravo v njenem popolnem obličju. Le zazrite se vanjo in morda se bo tudi vam zazdelo, da se kakor rajska ptica odpravljate na botanično odpravo, ki vam bo po živahnem dnevu v srce in dom končno prinesla mir.

Fotografije: Abstract House, Baked Tile Co, b&m, Cult Furniture, Dunelm, Lime Lace, Lola Design Ltd, Matalan, Mindthegap, The French Bedroom, Wallsauce.com