Lestenec, ki se spušča nad mizo, zagotovo ni edino svetlilo v jedilnici, je pa najvidnejše in ima največji vizualni učinek. Da bomo izbrali najboljšega, je treba pomisliti na kar nekaj stvari, saj bo le takšen lestenec impresioniral in deloval kot nakit interjerja - kot detajl, ki zaokroža jedilnico in dodatno poudarja njene vrline.

Pravilna izmera

Najprej velja nekaj trenutkov posvetiti merjenju. Lestenec naj bo prave dimenzije tako za sam prostor kot za mizo, nad katero bo videl. Splošna pravila, po katerih se gre ravnati, so naslednja:

  • Pri majhni jedilnici (3 krat 3 metre ali manj) izberimo lestenec, ki v premeru ne presega 50 cm.
  • Pri jedilnici, ki meri med 10 in 15 m2, izberimo lestenec s premerom med 60 in 68 cm
  • Za veliko jedilnico (nad 20 m2) pa izberimo lestenec s premerom med 65 in 90 cm.

Oblika mize

Velikost in oblika mize nista edino merilo za vrsto razsvetljave, gotovo pa pomagata pri izbiri. Za okrogle mize se priporoča okrogle, heksagonalne ali zaokrožene lestence, medtem ko se nad pravokotno ali kvadratno mizo najbolje poda pravokotni ali ovalni lestenec. Če je miza velika, se lahko odločimo tudi za več lestencev hkrati ali za enega iz več delov, saj s tem uravnotežimo jedilnico.

Trenutna oprema in dekor

Preden odhitimo v trgovino po lestenec, upoštevajmo tudi slog opreme, ki kraljuje v naši jedilnici. Je tradicionalen, moderen ali morda eklektičen? Kupimo takšen lestenec, ki se ujema z dekorjem. Če imamo v mislih kovinskega, naj bo iz takšne kovine, ki jo že imamo drugod v stanovanju, denimo v kuhinji ali dnevni sobi (sploh pri odprtem tlorisu). Nikakor pa lestenca v jedilnici ni treba prilagajati slogu opreme v kopalnici.

Pogled

Zanimive jedilnice, ki imajo lep razgled skozi okno, imenitne tapete ali v njih visijo umetniška dela, opremimo z lestencem, ki tega razgleda ne bo pokvaril. Lahko je prozoren, odprt oziroma narejen samo iz ogrodja.

Padec in intenzivnost svetlobe

Poleg tipa žarnic in sijalk, bo na osvetlitev mize vplivala tudi oblika lestenca. Lestenec v obliki bobna ali lanterne, ki je zaprta iz vseh strani, ustvarja subtilno, blago in razpršeno svetlobo, nasprotno pa zvonasti lestenci usmerjajo svetlobo le na eno točko. Če je lestenec luknjičast, bo ustvarjal tudi zanimiv vzorec v prostoru. Izbor lestenca torej prilagodimo efektu, ki si ga želimo.

Strop

Pri izboru lestenca bodimo nadaljnje pozorni na strop. Ravni stropi ne predstavljajo velikih težav, se pa te lahko pojavijo v mansardah in pri stropih v več nivojih. Lestenec s fleksibilnimi verigami in kabli so v tem primeru bolj praktični od tistih s fiksnim nosilcem.

Ostala svetilna telesa

Če se v jedilnici ali v bližini nahajajo druga svetilna telesa (denimo nad kuhinjskim otokom, na steni, itd.), jih je treba upoštevati in tudi v skladu z njimi izbrati lestenec za nad mizo. Primer: če je svetilo nad kuhinjskim otokom dramatično, izberimo bolj subtilno luč za jedilnico in obratno.

Foto: Pinterest