Prvi vtis šteje, pravijo, in to velja tako za ljudi kot za domovanja. Zato namesto tega, da svoj čas in energijo vlagate izključno v načrtovanje notranjih bivalnih prostorov (dnevne sobe, spalnice, kuhinje …), posvetite nekaj misli tudi oblikovanju vhoda v svoj dom. To je namreč vaša vizitka in prva stvar, ki jo o sebi razkrijete obiskovalcem in mimoidočim.

Zasnova dvorišča

Vse se začne z dvoriščem in potjo do vhodnih vrat. Seveda lahko celotno sprednjo površino hiše tlakujete ali asfaltirate, kar pomeni manj dela z vzdrževanjem, ni pa posebej vabljivo in prijetno na pogled. Vhod naj bo raje reprezentativen, posrbite za primerno nasaditev ob poti do vrat, negovano trato, cvetlično gredo ali urejene grmovnice. Predvsem pa reprezentativnost vhoda poudarite s skrbno izbranimi vhodnimi vrati, ki naj bodo kakovostna, estetska in slogovno usklajena z arhitekturo stavbe.

Od vhodnih vrat do nadstreška

Vhod v hišo je odvisen od vhodnih vrat. Pri podjetju Hörmann Slovenija svetujejo, da pri nakupu vhodnih vrat poleg estetike pozornost namenite tudi izboru materialov in toplotni izolaciji. »Glede materialov vrat prevladujeta jeklo in visokokakovostni aluminij s polnili v različnih debelinah. Aluminij je z vsemi svojimi lastnostmi najbolj priznan, vendar so jeklena vrata cenovno ugodnejša in posledično aktualnejša. Toplotna izolacija je prav tako pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev. Pomembno je, da so vrata izolacijsko skladna s preostalim stavbnim pohištvom oziroma stavbo, hkrati pa je pomembno, da so kakovostna vrata strokovno vgrajena, za kar poskrbijo usposobljeni monterji.«

Poleg kakovostnih vhodnih vrat poskrbite tudi za detajle, ki so pomembni pri oblikovanju vhoda. Med drugim za hišno številko, zvonec, tablico z vgraviranim imenom, poštni nabiralnik, nadstrešek, predpražnik … Poskrbite, da so ti dodatki dobro vidni in dosegljivi, zlasti nabiralnik naj ne bo premajhen, da lahko poštar vanj odda tudi večje kuverte.

Vhodna vrata Hörmann varujejo pred mrazom, ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo ter so obenem prvi pozdrav vsake hiše.

Usklajenost vhodnih in garažnih vrat

Ena od najpomembnejših značilnosti lepega vhoda v dom je usklajenost. Izbor vhodnih vrat prilagodite najprej arhitekturnemu slogu nepremičnine (moderen, klasičen), nato pa še garažnim vratom, in sicer najlažje tako, da oboja vrata izberete v enakih ali komplementarnih materialih, barvah oziroma zaključkih. Na primer, če so vaša vhodna vrata lesena, izberite garažna vrata z enako teksturo lesa ali barvno paleto. Ta doslednost vzpostavi vizualno povezavo med obojimi vrati in tako poveže celoten videz vašega doma.

Razsvetljava

Pri vhodu v dom je zelo pomembna tudi dobra osvetlitev. Ne samo, da je čudovita svetloba zvečer videti prijazna in vabljiva, zagotavlja tudi varnost, saj odžene neznance in zmanjša tveganje, da bi se spotaknili v temi. Katero rešitev boste izbrali, je veliko odvisno od okoliščin. Stenske luči so običajno idealne za vhode brez nadstreška. Nadometne ali vgradne luči so na voljo z nadstreškom. Tretja možnost pa so luči, ki so vgrajene v vhodna vrata oziroma v držalo vhodnih vrat, in to možnost ponujajo tudi pri podjetju Hörmann Slovenija. Za boljšo osvetljenost zunanjega vhoda in tudi notranjega vstopnega hodnika pa svetujejo še, da izberete vhodna vrata z zastekljenimi obsvetlobnimi in nadsvetlobnimi elementi. Z njimi boste povečali količino naravne svetlobe na hodniku vaše hiše. Poleg tega daje oblikovanje vhodnih vrat z obsvetlobo in nadsvetlobo vhodu v vaš dom atraktiven celosten videz.

Varnost je pomembna

Kot vemo, absolutne varnosti ni, pa vendar gre za področje, ki ga pri oblikovanju svojega vhoda ne smete spregledati. Obstajajo načini, da potencialnim vlomilcem čim bolj otežite delo pri poskusu nepovabljenega obiska, med drugim lahko poskrbite za moderni alarmni sistem, zvonec z domofonom in video sistemom, detektor gibanja ter za moderna vhodna vrata, kot so ThermoCarbon ali ThermoSafe iz Hörmanna. »Vsi modeli naših vhodnih vrat so serijsko opremljeni z večtočkovnim zapahom in na strani tečajev zaščiteni pred dvigovanjem. Za dodatno varnost je poskrbljeno s protivlomno varnostno opremo RC, ki ponuja različne stopnje varnosti glede na izbrani tip vhodnih vrat. Za varnost vašega doma in vaše družine bodo zagotovo najbolje poskrbela vhodna vrata ThermoCarbon, ki se z opcijsko varnostno opremo RC 4 uvrščajo med najboljše proizvode v tem varnostnem razredu,« pravijo strokovnjaki in opozarjajo tudi na varnost steklenih delov. »Lepljeno varnostno steklo (VSG), debeline 8 mm, na notranji in zunanji strani izolacijske zasteklitve skrbi za visoko stopnjo varnosti ob nesrečah ali vlomih. V primeru loma stekla ostanejo stekleni delci povezani in se oprimejo v notranjosti ležeče folije, zaradi česar je nevarnost telesnih poškodb skoraj izključena. Poleg tega lepljeno steklo ponuja večjo protivlomno zaščito, saj je oteženo poseganje v notranjost.«

Kakovost vrat lahko preverite tudi sami s preprostimi potezami, kot so dotiki spojev, kakovost barve, zasteklitev, teža vrat, pregled tesnjenja in podobno.

Estetika barv

Kot ste gotovo že ugotovili, imajo pri oblikovanju vhoda v dom vhodna vrata daleč največjo vlogo. Tudi pri estetiki, saj z izbiro barve vrat lahko vhodni prostor naredite tudi prijeten za oko ali pa povsem odbijajoč. Kakšne barve naj bodo torej vhodna vrata, da bodo pika na i vašega doma? Čeprav so najbolj pogosto izbrane barve za vhodna vrata tiste bolj nevtralne, kot sta bela in siva, je paleta možnih barv za vaša vrata ogromna. Odločite se lahko za eno barvo ali si omislite čisto svojo barvno kombinacijo. »Lestvica RAL ponuja več kot 200 različnih barv, kar pomeni, da lahko pri oblikovanju svojih vhodnih vrat pustite domišljiji prosto pot. Opcijsko sta vratno krilo in podboj na voljo v različnih barvah, nekateri tipi vrat pa omogočajo tudi izbiro različne barve za notranjo in zunanjo stran vratnega krila,« pravijo pri podjetju Hörmann Slovenija, kjer vhodna vrata lahko oblečejo tudi v imitacije lesa, betona, kortena … in tako poskrbijo za tisto pravo dobrodošlico. 

Več: www.hormann.si

Sponzorirana vsebina