Zakaj bi imeli dolgočasna, nezanimiva vhodna in notranja vrata, ko pa lahko svoj dom naredite nepozaben prav z barvo, ki vam je všeč. Veselje vam bo, denimo, prinesla sončna rumena, zrelost in skromnost golobje siva, umirjenost in svežino zelena, živahnost pa vsi odtenki rdeče. Navsezadnje vhodna vrata ustvarijo dober vtis, ki se nadaljuje tudi z notranjimi vrati, zato poskrbite, da bo ta vtis tudi po zaslugi premišljenega izbora barve kar se da vrhunski.

Vpliv barv

Vrata so kot prazen papir, ki mu z barvami vdahnete življenje in ga spremenite v mojstrovino. Lahko jih uskladite s stenami, talno oblogo ali pa z ostalo pohištveno opremo, lahko jih z izbiro živahne barve spremenite v magnet za oči ali pa pri bolj umirjenih odtenkih potisnete v ozadje.

V vsakem primeru pa morate vedeti, da barve vhodnih in notranjih vrat lahko močno vplivajo na samo podobo objekta in tudi na vaše razpoloženje. Za tiste, ki ste bolj povezani z naravo, bo bolj organska barvna shema zunanjih in notranjih vrat kar prava odločitev, saj bo na vas delovala sproščujoče. Živahni odtenki, kamor uvrščamo rumeno in oranžno, delujejo vabljivo – vendar, če se vrata nahajajo bolj v senci ali v prostoru z manj naravne svetlobe, lahko te barve delujejo tudi melanholično. V temnejših delih doma za vrata raje izberite bele barve, s čimer povečate občutek svetlosti in zračnosti. Kaj pa črna? Ta lahko deluje zelo pomirjujoče in elegantno, podobno je tudi z zelo modernimi sivimi, antracitnimi odtenki, ki se jih zadnja leta kar ne moremo naveličati, saj se podajo k vsem slogom opreme. Še posebej pogosto jih srečamo v moderno zasnovanih objektih, pa tudi industrijskemu, shabby chick, skandinavskemu in podeželskemu slogu siva zelo odgovarja.

Barvo vrat prilagodite sami arhitekturni zasnovi objekta, njegovi okolici in notranji opremi, če se ob tem srečate z dvomi ali vprašanji, pa se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo znali svetovati. V salonih Hörmann, na primer, lahko izberete barvo garažnih, vhodnih, notranjih in dvoriščnih vrat iz lestvice RAL in ker imajo tudi lastno ličarsko delavnico, vam garažna, vhodna, krilna ali dvoriščna vrata pobarvajo, kakor vam poželi srce. Še posebej ponosni pa so na garažna vrata, oblečena v Duragrain površine. Gre za končni premaz, ki imitira 24 različnih vrst lesa, betona in kovine ter je zaščiten z lakom visoke trdnosti. Duragrain garažna vrata so zato visoko odporna proti praskam, UV obstojen potisk pa zagotavlja trajno lep videz vrat, ki je naraven, barvno pristen in do podrobnosti zvest karakterju originala.

Zelena

Med naravne barve se poleg vseh vrst lesa in njegovih imitacij ter betona in jekla uvrščajo tudi odtenki zelene. Zelena barva je povezana s srečo, obiljem in zdravjem, kar je razlog, zakaj je tako priljubljena barva za vhodna in garažna vrata. Dodatni bonus: sosedje bodo ob pogledu na takšna vrata zanesljivo zeleni od zavisti.

Bela ali črna?

Če se težko odločite za točno določeno barvo, so tu odtenki, s katerimi ne morete zgrešiti. Med njimi sta zanesljivo bela in črna. Bela notranja vrata so preprosta in elegantna, v ambientu ne izstopajo, ampak dajo prednost drugim elementom, da stopijo v ospredje.

Obilo gracioznosti pa v interjer prinesejo črna notranja vrata. Če so oblečena v površino, po kateri je možno pisati s kredo, imajo tudi zelo uporabno funkcijo table.

Steklo

Pravite, da barve niso za vas? Nič hudega, enostavno se odločite za steklena vrata, ki so ravno tako visoka moda. Steklena vrata vašemu domu dajejo odprtost, vsakemu prostoru pa čisto poseben šarm. Steklo je lahko peskano, kar v površino vriše fine motive, obdelano je lahko v laserski tehniki, ki prepriča z detajli in odtenki, lahko so vratom dodane tudi brušene reže, ki ustvarjajo izredne svetlobne efekte za še imenitnejši videz ambienta.

Torej barve, steklo, Duragrain površine… Možnosti, da z notranjimi in zunanjimi vrati naredite svoj dom edinstven, je veliko, uresničijo pa vam jih v  Hörmann Slovenija!

Sponzorirana vsebina