Vhodna vrata so obraz hiše ali stanovanja. Ker so izpostavljena zunanjim dejavnikom, naj bodo čim bolj robustna, na primer iz aluminija, ki je stabilen, vremensko odporen in preprost za nego ter zlahka zdrži več desetletij vsakodnevne uporabe. Strokovnjake za vrata iz podjetja Hӧrmann Slovenija smo povprašali, na kaj je še treba biti pozoren pri nakupu vhodnih vrat enodružinske hiše in kakšna vhodna vrata svetujejo za posamezna stanovanja v večstanovanjskih objektih.

Vhodna vrata v samostojen objekt

»Pri vhodnih vratih je treba predvsem upoštevati varnostni razred, toplotno in zvočno izolativnost ter kakovost vgrajenih komponent (tečaji, ključavnice, zasteklitve…). Prav kakovostni vgrajeni elementi ponujajo celoten izdelek z dolgo garancijsko in življenjsko dobo,« so prepričani pri Hörmann Slovenija, kjer imajo v prodajnem programu več tipov vhodnih vrat. Razlikujejo se po materialu iz katerega so izdelani, motivu in možni nadgradnji osnovne opreme. Najbolj prodajana sta njihova tipa vrat Thermo Safe (vrata iz aluminija) in Thermo 65 (kombinacija aluminijastega podboja in jeklenega vratnega krila), ki že v osnovi izpolnjujeta visoke varnostne in termo izolacijske zahteve strank.

Seveda je v njihove vratne elemente možno vgraditi različne dodatke, kot so nabiralniki, domofoni, nadzorne kamere ali senzorji za odpiranje na daljavo, vendar svetujejo, da jim te želje zaupate že med projektiranjem vhodne odprtine, da se zagotovi potreben vgradni prostor.

Dimenzija vhodnih vrat je stvar izbire. Vsekakor pa je priporočljivo, da je svetla mera prehoda vsaj 900 mm širine in 2100 mm višine.

Kako pa vhodna vrata Hörmann uskladiti z videzom objekta? Nič lažjega, pravijo. »V ponudbi naših vhodnih vrat je možna izbira več kot 100 motivov. Vse motive je možno kombinirati z ob- in nadsvetlobnimi steklenimi elementi. Možne so različne izvedbe zunanjih držal in različne osvetlitve vhodnega elementa. Seveda je možno vrata naročiti v različnih barvnih niansah, pa tudi v lesni strukturi.«

Vhodna vrata v stanovanje

Prav tako pomembna, kot so vhodna vrata v samostojen objekt, so tudi vhodna vrata v stanovanje znotraj večstanovanjskega objekta. V nasprotju z vhodnimi vrati enodružinske hiše ta niso izpostavljena dežju, vetru in drugim vremenskim nevšečnostim, kljub temu pa od njih marsikaj pričakujemo: da so toplotno in zvočno izolativna (saj ne želimo poslušati hrupa s hodnika) ter da so protivlomna in varna. Dobrodošle pa so še druge funkcije, ki povečajo ugodje bivanja.

Najprej nas je zanimalo, kakšen material vhodnih vrat za stanovanje je najbolj smiselno izbrati. »Materialov za vhodna vrata je več, pri nas lahko izbirate med jeklenimi, aluminijastimi in lesenimi vhodnimi vrati. Posameznikom, ki imajo radi bolj tople materiale, svetujemo lesena vhodna vrata. Vsekakor pa je izbira materiala odvisna od želja stranke. Toliko, kot nas je ljudi, toliko je verjetno tudi ustreznih ali kakovostnih vhodnih vrat, kajti vsak posameznik ima glede novih vhodnih vrat različna pričakovanja,« povedo pri Hörmann Slovenija. Kot opažajo, se njihovi kupci sprva ne osredotočajo neposredno na material, vendar se na podlagi obiska v salonu, ogleda in svetovanja njihovega komercialista na objektu pozneje odločijo, katera vrata so najbolj primerna in najbolj optimalna rešitev.

Vsi modeli vhodnih vrat Hörmann so sinonim tudi za varnost. Opremljeni so z večtočkovnim zapahom ter na strani tečajev zaščiteni pred dvigovanjem. Za dodatno varnost je poskrbljeno s protivlomno varnostno opremo RC, ki ponuja različne stopnje varnosti glede na izbrani tip vhodnih vrat. »Stremimo k temu, da so vhodna vrata varna, zato priporočamo najmanj RC2 varnostni razred,«  svetujejo.

Kaj pa glede protihrupne in toplotne zaščite? »Ker gre v tem primeru za vrata v stanovanje na notranjih hodnikih, je pomembnejša zvočna izolativnost, kot toplotna, saj so hodniki praviloma ogrevani. Pomembno je, da so vrata izolacijsko skladna s preostalim stavbnim pohištvom oziroma samo stavbo, obenem pa je pomembno, da so kakovostno vgrajena. Meja decibelov, da lahko govorimo o dobri zvočni izolaciji, je med 37 in 42 decibelov.«

Za konec še omenimo, da lahko vhodna vrata v stanovanje nadgradimo s kukalom (elektronskim ali navadnim), kodnim tipkalom, čitalnikom prstnih odtisov, električnim odpiralom, avtomatsko ključavnico s samodejnim zaklepanjem, zapiralom z ročico, zapiralom z drsnim vodilom ali brezžičnim pogonom ključavnice smartkey.

»Prav tako jih lahko odprete na daljavo, tudi če vas ni doma. To vam omogoča kocka Homee-brain, ki se poveže z aplikacijo na telefonu, tabličnim računalnikom in osebnim računalnikom. Sistem je izredno varen in preprost za uporabo. Dodatna prednost sistema je, da se lahko nadgradi z drugimi kompatibilnimi napravami, kot so npr. varnostne kamere, vremenske postaje, osvetlitev, stikala, ogrevalni termostati, rolete in zasloni za zasebnost, javljalniki dima in senzorji gibanja, okenski in vratni kontakti. Z aplikacijo Hörmann homee imate vedno natančen pregled nad statusom vaših vhodnih vrat pa tudi vaših drugih priključenih naprav. Samo razlagalni simboli vam kažejo, ali so vrata odprta ali zaprta oziroma ali je ključavnica vhodnih vrat zaklenjena ali ne.«

Sponzorirana vsebina