Da bi lahko svoj čas preživljali neobremenjeno s svojimi najdražjimi, se moramo doma počutiti dobro in varno. In to je mogoče le, če imamo vhodna vrata, ki jim tatovi ne pridejo do živega. No, seveda pa naj ima vizitka doma, kakor pravimo vhodnim vratom, še kakšno drugo vrlino: na primer izvrstne toplotno-izolativne lastnosti, visoke ekološke in trajnostne standarde ter možnost izbora barv in motivov, s čimer lahko vrata vizualno prilagodimo svojemu okusu.

Vhodna vrata kupujemo enkrat, morda dvakrat v življenju in zato je pomembno, da takrat stavimo na kakovost in estetiko. Nenazadnje so ravno vhodna vrata tisti del stavbnega pohištva, ki se ga vsakodnevno dotikamo in ga z veseljem pogledamo vsakič, ko pridemo ali odhajamo od doma, ki varujejo našo lastnino, in od katerih pričakujemo tudi praktičnost, kadar imamo v rokah polne nakupovalne vreče ali morda pozabimo ključ. In takšnih vrat, ki v sebi združujejo višek modernih tehnologij, ni veliko. Imajo pa jih pri Hörmannu. Poglejmo torej, na kaj je treba paziti, kadar izbiramo vhodna vrata za naš dom:

Iz kakšnega materiala?

Najbolj praktična za vhodna vrata sta aluminij in jeklo, pri čemer ima vsak material svoje lastnosti. Sploh sodobni materiali nudijo veliko oblikovalske svobode.

  • Vhodna vrata iz jekla so v srednjem cenovnem razredu in zelo stabilna. Material nudi dobro protivlomno zaščito in je zaradi pocinkane in lakirane površine odporen proti vsakršnim vremenskim vplivom.
  • Malo dražja so aluminijasta vhodna vrata. Zato pa ima ta material tudi nekaj prednosti. Vrata iz aluminija zagotavljajo dobro izolacijo in lahko izpolnjujejo visoke varnostne zahteve. Kljub majhni lastni teži so zelo stabilna in nudijo visoko zvočno izolacijo in odlično toplotno izolacijo.
Vhodna vrata Hörmann so izdelana iz kakovostnih, trajnih materialov, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo.

Protivlomna zapahnitev

Med svojimi štirimi stenami se moramo počutiti varne. Zato si omislimo vhodna vrata, opremljena z večtočkovno zapahnitvijo. Kakovostna vrata ponujajo 5, 7 in celo 9 točkovno zapahnitev. Pri zapiranju slednjih se 5 jeklenih obračalnih zapahov in 4 zapahi z zatičem obrne v nerjavno zapiralno pločevino. In ta vrhunska zaščita varuje naša vrata že s samo enim obratom ključa.

Vrata ThermoCarbon, proizvajalca Hörmann, so opremljena z 9-točkovnim varnostnim sistemom.

Dobra izolacija zmanjša stroške

Če želimo trajno prihraniti pri energiji in istočasno varovati okolje, si izberimo vrata, ki izboljšajo toplotno izolacijo doma – takšna, skozi katera nam pozimi ne bo odtekala toplota, poleti pa v dom ne bo vdirala vročina. Pri tem je odločilnega pomena koeficient toplotne prevodnosti oziroma UD-vrednost. Kolikor manjša je vrednost, toliko boljša je toplotna izolacija. Uredba o varčevanju z energijo predpisuje za vhodna vrata U-vrednost maksimalno 1,8 W/(m2・K).

Svetovni prvak v toplotni izolaciji so nedvomno vhodna vrata ThermoCarbon. Z enkratnimi UD-vrednostmi do 0,47 W/ (m2・K) pa so ta vrata s strani inštituta IFT Rosenheim certificirana tudi za pasivne hiše.

Varna zasteklitev

Pri vratih, ki vsebujejo steklene dele, je pomembno, da je steklo serijsko vezano varnostno steklo debeline vsaj 8mm. Takšno steklo zagotavlja maksimalno varnost. V primeru vloma ostanejo stekleni delci povezani tudi na notranji strani, tako da je nevarnost poškodb zaradi steklenih drobcev v hiši skoraj izključena. Poleg tega pa nudi lepljeno varnostno steklo večjo protivlomno zaščito, ker je oteženo poseganje v notranjost.

Vhodna vrata brez vidnega profila in usklajena z notranjimi vrati

Seveda ne smemo zanemariti niti estetskega vidika vrat. Zelo moderno je, da je krilo vhodnih vrat brez vidnega profila, kar pomeni, da ni nobenega zamika med vratnim krilom in okvirjem vrat, torej so vrata utopljena v steno. Za piko na i pa naj se notranji videz vhodnih vrat ujema še z notranjimi vrati.

Z uporabo aluminija in nerjavnega jekla je eleganten, površinsko izravnan videz vrat v pravo veselje.

Sanjska vrata po želji

Imamo rajši nevsiljivo temno-sivo ali pa se bomo odločili za rubinasto rdečo? Pri barvnem oblikovanju vhodnih vrat dajmo duška svoji kreativnosti. Odločimo se za ponudnika, ki omogoča izbor med več motivi vrat, individualiziranje vrat z različnimi barvami ali imitacijami v videzu lesa.

Z barvami, zasteklitvami, elementi obsvetlobe in nadsvetlobe lahko svoja Hörmann vrata individualiziramo po svojem okusu.

Avtomatska ključavnica

Vhodna vrata naj bodo opremljena z elektromotorjem, ki omogoča enostavno in udobno odpiranje in zapiranje, pri katerem nam ni treba misliti na ključ. Možnosti odpiranja Hörmann vhodnih vrat je več:

  • s pomočjo ročnega oddajnika ali s stikalom v hiši. Varen brezžični sistem zagotavlja, da nihče ne more kopirati našega radijskega signala. Z istim ročnim oddajnikom pa lahko upravljamo tudi Hörmann garažna ali dvoriščna vrata.
  • z brezžičnim čitalnikom prstnih odtisov. Skener prstnih odtisov prepozna do 150 prstnih odtisov in se lahko programira enostavno brez računalnika. Poleg tega pa lahko z njim krmilimo še zunanjo razsvetljavo ali pogon garažnih vrat.
  • Še udobneje pa lahko odpiramo in zapiramo vhodna vrata z Bluetooth preko pametnega telefona. Potrebujemo aplikacijo Hörmann BlueSecur App in že imamo „odpiralo vrat“ vedno pri sebi.
Odprimo vrata s svojim prstnim odtisom. Čitalnik prstnih odtisov je elegantno vgrajen v vratno krilo.

Da bo dom izžareval eleganco

Za tistega, ki ima visoke zahteve glede varnosti, toplotne izolacije in tehnične opreme in poleg tega ceni tudi ekskluzivni videz svojega doma, so vhodna vrata Hörmann prava izbira. Pri Hörmannu bomo zagotovo našli takšna, ki nam ustrezajo in se ujemajo z našim domom.