Spremembe v družbi imajo velik vpliv na notranje oblikovanje. Po drugi svetovni vojni so denimo ljudje večinoma kupovali le manjše kose pohištva, ki se jih da hitro premikati in seliti in rodil se je t. i. 'mid century' slog. Podobno je bilo z minimalizmom, ki je desetletja kasneje nastal kot odgovor na pretirano potrošništvo. Danes, ko smo vsi priklenjeni na sodobne tehnologije in večino časa preživljamo znotraj stavb, pa iščemo nekaj, kar bi nam nadomestilo naravo. V trend je stopilo biofilno oblikovanje.

Kaj je biofilni dizajn?

V urbanih okoljih je dostopnih zelenih površin vse manj in ker hkrati ljudje vse več časa preživljamo za štirimi stenami, smo izgubili povezavo z naravo. Rezultat je slabšanje mentalnega in fizičnega zdravja in neugodno počutje. Naloga biofilnega dizajna je, da to popravi, da nas zopet poveže z naravo, in sicer tako, da njene elemente prinese v dom, spodbuja k izbiri pohištva iz naravnih materialov in s čim manjšim ali ničelnim negativnim vplivom na planet, posledično se tudi bivalno okolje osvobodi toksinov in na nek način razstrupi. Takole lahko biofilna načela vpeljete v svoj ambient tudi vi:

Dodajte rastline

Rastline so osnova biofilnega oblikovanja. Delujejo kot naravni začni filter, ustvarjajo čisto okolje, ki vodi v trdnejše zdravje in zbranost. Povsem nezahtevna za gojenje sta filodendron in klorofitum, ki zrak obogatita s kisikom ter ga očistita strupenih snovi, kot so formaldehid, benzen ali trikloroetilen. Naj bodo lončnice, zelene stene ali vertikalni notranji vrtovi, povečanje števila rastlin v domu vam bo napolnilo baterije.

Povečajte količino naravne svetlobe

Sončna svetloba osrečuje in izboljšuje razpoloženje. Dokazano je tudi, da so depresije, ki rade nastopijo v zimskih mesecih, ob večji izpostavljenosti naravni svetlobi krajše ali jih sploh ni. Kako čim več svetlobe pripeljati v dom? Odstrite okna ali vgradite še dodatna (v mansardnih prostorih na primer strešna), namesto gostih zaves ali plise senčil, ki preprečujejo radovedne poglede, pa izberite bolj prosojne tkanine, ki prepuščajo svetlobo. V notranja vrata vgradite stekla, da omogočite pretok sončnih žarkov med prostori, če svetlobe še vedno ni dovolj, pa investirajte v svetila s sijalkami, ki posnemajo sonce, da ustvarite iluzijo naravne svetlobe.

Uporabljajte naravne materiale

Povezanost z naravo ne nastane samo s tem, da se povežete z okoljem, v katerem bivate ter da svoj interjer raztegnete na balkon, teraso ali vrt. Izvira tudi iz materialov, s katerimi ste obdani. Opremiti sobo, ki daje občutek, kot da ste v naravi, pomeni izbrati pohištvo in tekstil, ki izvirata iz narave. Iščite kose iz masivnega lesa, raje kot iz plastike ali kovine, ter jih kombinirajte z materiali, kot so bombaž, lan in volna. Obvezno nekam postavite tudi vodno fontano, saj vnaša v dom koristne ione ter pretvarja beta valove (živčnost, naglica) v koristne alfa valove (pomirjajo).

Nadomestki narave

Lep razgled lahko izboljša razpoloženje in zniža nivo stresa. A zlasti v urbanih okoljih dostikrat ni možen, saj so okna stavb obrnjena na parkirišča, sosednje zgradbe, beton … V tem primeru je treba naravo nekako nadomestiti, na primer s tapetami, ki prikazujejo prizore iz gozda, sliko plaže na steni ali pa vsaj na zunanja okenske police postavite korita z rožami, da dobite malo potrebnega zelenja.

Dostop do svežega zraka

Okna so bistveni del biofilnega oblikovanja, saj omogočajo dostop do široke palete neposrednih naravnih izkušenj. Odpiranje oken omogoča vstop svežega zraka, ki vas bo povezal z naravo in trenutnim vremenom. Sončna svetloba se bo filtrirala v vašem domu, kakor tudi zvoki narave, kot so petje ptic, padanje dežnih kapljic ali pihanje vetra.

Naravne oblike

Eden od najlažjih načinov za vključevanje biofilnega dizajna v dom je dodajanje naravnih oblik in barv. Leseno stensko oblogo ali pohištvo pustite v naravni barvi, izogibajte se ravnim linijam, ki se v življenju redko pojavljajo, ampak raje zajemajte ustvarjalnost narave z nepopolnimi krivuljami in oblikami. Z njimi se lahko poigrate pri obliki kuhinjskega pulta, stenskih okraskov ali preprog …

Dom, ki vas bo povezal z naravo bo povečal vašo produktivnost, izboljšal razpoloženje ter telesno in duševno počutje. Ko boste torej naslednjič osveževali, preurejali ali prenavljali svoj dom, imejte za svojo srečo in zdravje v mislih biofilno oblikovanje!

Fotografije: Pinterest