Mansarda je po eni strani zaradi dinamike, ki jo nudijo poševnine, zagotovo daleč najprivlačnejši bivalni prostor, po drugi strani pa ob neustrezni izolaciji in osvetlitvi lahko postane bivanje v njej tudi nočna mora. Kako torej stanovanje pod poševno streho spremeniti v zdrav, prijeten in energijsko učinkovit dom? Z 10 koraki, ki so jih pripravili pri Veluxu, bo to čisto enostavno!

1. Velikost potrebnih okenskih odprtin

Za bivalne prostore, kot so kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, potrebujete po slovenskih predpisih vsaj 20 odstotkov okenskih površin glede na tloris prostora.  Okna v mansardi bodo seveda večinoma strešna, morda boste razmišljali tudi o  frčadi. A prednost dajte raje oknom, saj je pri enako veliki stekleni površini prostor s strešnim oknom vsaj 30 odstotkov bolje osvetljen kot pri frčadi.

2. Razporeditev okenskih odprtin

Količina sončne energije, ki je hkrati toplota za ogrevanje, je v veliki meri odvisna od položaja stavbe in oken. Okna, ki so obrnjena na jug in zahod, zajamejo največ toplotne energije. Več kot je oken, več toplotne energije pride v prostor in tudi več svetlobe. Poglejte denimo primer, ko je skupna površina štirih oken enaka površini enega okna: eno okno zadovoljivo osvetli 46 odstotkov prostora, medtem ko štiri okna zadovoljivo osvetlijo 65 odstotkov prostora.

3. Izbira velikosti strešnih oken

Za dobro počutje v mansardnem prostoru morajo strešna okna zagotoviti sedeči osebi vidni stik z okolico, torej ji nuditi tudi razgled. To pomeni, da mora biti spodnji rob okna vgrajen na višini od 90 do 110 cm od tal. Za udobno odpiranje pa mora biti ročica za odpiranje med 190 in 210 cm od tal.

4. Načini odpiranja strešnih oken

Najprimernejši način odpiranja strešnih oken je ročica na zgornji strani strešnega okna. Ročica omogoči vgradnjo dovolj dolgega okna, ki zagotavlja razgled na okolico, pod okno pa hkrati lahko postavite pohištvo. Za odpiranje in zapiranje takšnega okna ni potrebno sklanjanje, medtem ko so za višje vgrajena okna na voljo palice ali daljinsko odpiranje.

5. Material

Strešna okna so lahko lesena ali plastificirana. Lesena so impregnirana in končno lakirana z brezbarvnim lakom na vodni osnovi, plastificirana okna pa so v osnovi iz lesene sredice, oblite s poliuretanom bele barve. Lepljena lesena sredica zagotavlja trdnost, ki je na strehi zelo pomembna, hkrati pa poliuretan ne potrebuje vzdrževanja oziroma lakiranja. Takšna okna so zelo primerna za kopalnico.

6. Vrsta zasteklitve

Na voljo so različne vrste zasteklitev. Na zunanji strani mora biti steklo kaljeno, da se kar najbolj zmanjša možnost razbitja ob toči. Za zasteklitve nad glavo pa se priporoča, da je notranja zasteklitev lepljena, kar prepreči razpršitev delcev stekla po prostoru ob morebitnem razbitju. Lepljeno notranje steklo je posebej priporočljivo za otroške sobe.

7. Vgradnja strešnih oken

Pri vgradnji strešnih oken je pomemben vsak najmanjši detajl. Za vodotesen spoj med kritino, strešno konstrukcijo in oknom so potrebne obrobe. Za energijsko učinkovitost pa so na voljo dodatki, kot je na primer izolacijski okvir.

8. Notranja obdelava okrog strešnih oken

Kjer je le možno, naj bo spodnja obloga vertikalna in zgornja horizontalna. Tako svetlobi zagotovite največji vpadni kot in kar je še pomembneje, omogočite nemoten pretok zraka tik ob oknu. Drugo pravilo pa je, da pod okno postavite grelno telo – radiator. S tem omogočite pretok toplega zraka do okna.

9. Notranja senčila

S pravilno uporabo senčil boste poleti preprečili vdor toplote v mansardno stanovanje, pozimi pa preprečili njeno izgubo. Senčila pomagajo dnevno regulirati svetlobo in toploto, s čimer lahko dosežete natanko tako raven bivanja, kot si jo želite. Za otroške sobe je zelo primerno siesta senčilo, ki popolnoma zatemni prostor tudi v najmočnejšem soncu in izboljša izolativnost do 19 odstotkov.

10. Dodatna oprema za zračenje

Sodobna tehnologija je stopila že na vsa področja. Tudi večina strešnih oken in senčil je dobavljivih v elektrificirani izvedbi. To pomeni, da lahko strešno okno odpirate in zapirate na daljinsko upravljanje. Še več, lahko si sami sprogramirate čas odpiranja in zapiranja strešnega okna ali senčila. V primeru, da začne deževati, senzor za dež zazna kapljice in avtomatsko zapre okno. Senčila so na voljo tudi na solarni pogon, čigar prednost je seveda prihranek energije ter dejstvo, da ne potrebujete električnega kabla do okna.

Še več o energijsko učinkoviti mansardi lahko preberete TUKAJ

Foto: Velux