Mikrorezidenca, kot so stanovanje na 34 m2 poimenovali njegovi avtorji iz biroja Peta dimenzija, je hkrati kuhinja, jedilnica za šest ljudi, hišni kino za peterico, spalnica za tri osebe, domača pisarna in še marsikaj. Je stanovanje, ki se lahkotno transformira in ponuja široko paleto uporabe na minimalni kvadraturi.

Zadnja leta opažamo velik porast majhnih stanovanj, izkoriščenih do zadnjega kotička in zasnovanih za udobno in prijetno bivanje – čeprav le v majhnem prostoru z enim samim oknom. Tistim kvalitetnim je skupno, da so jih zasnovali arhitekti, ki razumejo, kako kompleksno je stalno bivanje na tako majhni kvadraturi, hkrati pa znajo vse te potrebe strniti v nekaj osnovnih, multifunkcionalnih pohištvenih kosov. Obiskano stanovanje na Mesarski je eno izmed takšnih – kompleksno v funkciji in preprosto v svoji materialnosti.

Stanovanje je zasnovano kot niz dveh vzporednih vgradnih omar, ki v sebi skrivajo številne funkcije. Ali, kot pojasni avtor projekta, Tadej Rezar iz biroja Peta dimenzija: “Omare so zelo natančno, celo shematsko definirane, podobno kot regalne police v skladišču, ki imajo točno določene pozicije s točno določenimi artikli, tukaj vsebinami. Ena pozicija je lahko predal za obedovanje z vsem priborom, druga pozicija skriva klimatsko napravo ali radiator, ki skrito delujeta preko rež v vratcih, tretja pozicija je lahko že nov prostor, kot na primer spalnica, kino, celo pisarna. Vse so definirane, ter prilagojene uporabi, hkrati pa ergonomsko situirane na način, ki uporabniku omogoča, da brez vsakršne oznake točno ve, kaj lahko kje najde.”

Pohištvo tako bolj kot osrednji oblikovalski poudarek postane rekvizit, ki lastnikoma omogoča širok način uporabe, ne da bi jemalo pozornost tistemu, kar je resnično pomembno – življenju. Avtorji interierja so črpali navdih pri znanem francoskem arhitektu Le Corbusierju, izumitelju t. i. odprtega tlorisa, ki je s praznim prostorom “omogočil fleksibilnost življenja, ki se ne prilagaja zgolj togi predvideni rabi.”

Izbrane barve in materiali svoj navdih jemljejo tako iz minimalistične japonske arhitekture kot iz slovenske tradicije. Topli leseni in sivi toni nam hkrati omogočajo, da se nam pogled osredotoči na svetlo, ozelenjeno balkonsko nišo; po drugi strani pa ustvarjajo prijeten kokon, sodobno zavetje pred zunanjim svetom.

Interier: Peta dimenzija

Fotografije: arhiv biroja