Od nekdaj je veljalo, da je kamin simpatičen način ogrevanja, saj je vzdušje ob zakurjenem ognjišču vedno prijetno. Skalijo ga lahko le skrb za pravilno kurjenje, priprava kuriva in čiščenje, kar pa je za prave ljubitelje svojevrsten obred. Tudi nekoč slabi izkoristki, ko je šlo večino energije v dimnik, so danes močno izboljšani. Z novejšimi zasnovami kaminov se je izkoristek toplote precej povečal, še dodatno pa k temu pripomore pravilno izbrana obloga kamina.

Izolativne plošče s preprosto obdelavo

Obloga kamina mora biti negorljiva in trajno požarno odporna. Poleg tega pa je pomembno, da oddaja toploto takrat, ko si to zaželite, in ne šele čez dve uri. Včasih so obloge kaminov zidali iz težkih in gostih materialov z namenom akumulacije toplote, današnje stavbe pa so mnogo bolj izolirane, zato potrebe po akumulaciji toplote v kaminu ni več. Da bo kamin sproščal toploto, ko jo potrebujete, naj bo njegova obloga izdelana iz posebnih izolativnih plošč, kar je lahko narejeno zelo hitro – kot bi vijačili in lepili iverne plošče. Na primer plošče Thermax se zelo preprosto režejo, vijačijo in lepijo, zato ni nobena težava narediti obloge okrog kamina po vaših željah.

Zaščitite steno za kaminom

Pri vgradnji kamina je treba nameniti pozornost tudi steni za kaminom, ki se lahko močno segreje. Visoka temperatura za kaminom lahko povzroči pregrevanje stene in neželen prehod vročine na drugo stran stene, v daljšem obdobju pa celo propadanje stene, poškodbo na elektroinštalacijah v steni in celo vžig. Zato je treba steno za kaminom ustrezno zaščititi. Ker za ta namen niso primerni vsi toplotno-izolacijski materiali, se pred nakupom posvetujte s prodajalci in zahtevajte izdelke, ki so namenjeni prav izolaciji sten za kamini. Tak material so na primer plošče Thermax M500. Če poskrbite za svojo varnost, ni nobenega razloga, da ne bi res sproščeno uživali ob kaminu.

Načrtovanje kamina za poznejšo postavitev

Če ste še v fazi načrtovanja hiše, pa niste prepričani, ali boste imeli kamin ali ne, je vsekakor pametno pustiti možnost za poznejšo postavitev – načrtujte dimnik in ognjevzdržno steno ob dimniku. Če pa se boste priključili na obstoječ dimnik, izvedite vse potrebne ukrepe, da bo kurjenje varno. Tisti, ki si ustvarjate svoj dom v mansardi, poskrbite, da bo dimnik (če je v rabi), pravilno izoliran in obložen z negorljivo oblogo.

Vse materiale, ki so potrebni za požarno varne obloge in izolacije kamina, dobite v trgovinah Kalcer. Tam vam tudi svetujejo, kateri se najbolje obnesejo in kako jih pravilno vgraditi. Trgovine Kalcer so v Mariboru, Novem mestu in Trzinu, na spletu pa na naslovu trgovina-kalcer.si.

Sponzorirana vsebina