Moderno zatočišče, ki je bilo zasnovano kot vikend hišica za družino, je delo arhitektk in notranjih oblikovalk Ane Proença in Célie Mestre iz portugalskega ateljeja Spacemakers.

V prostor sta arhitektki vnesli udobje, izvirnost in avtentičnost, hkrati pa sta izpolnili želje lastnikov, da bi bil interier sodoben in obenem tak, da bi v zgodbo hiše zlahka povezali več starinskih kosov opreme na naraven in nevsiljiv način.

Čiste linije

Hiša je pritlična, odlikujejo jo sodobna arhitektura in čiste linije. Velike prostore napolnjuje svetloba, prek steklenih površin gladkega prehoda na teraso se hiša elegantno povezuje z okolico.

Z rušenjem nekaterih zidov se je spremenila celotna razporeditev tako notranjih kot zunanjih prostorov. Projekt je bil skrbno načrtovan od izbire materialov prek spremljanja delovnih procesov do naročanja in umeščanja pohištva v prostore.

Bivalni del – razkošen in prijeten

Dnevni prostor je zasnovan zelo odprto, sestavljajo ga jedilnica, dnevna soba in kuhinja, ki se z zadnjim delom prostora zlije v lahkoten volumen, povezan s sistemom skritih panelov.

Dnevna soba, opremljena z veliko sedežno garnituro, družini zagotavlja mirno, domačno okolje, ki je udobno in hkrati prinaša kanček drznosti v ambient. Kombinacija temno rdeče in rjave vzbudi občutek razkošja.

Jedilnica z veličastno mizo in skulpturalno svetilko

V jedilnici temna barvna paleta naredi veličasten vtis. Mešanica vzorcev in izbranih umetnin je osupljiva. Stoli, ki so del družinske dediščine, močno izstopajo in koketirajo z mizo iz trdega lesa in podnožjem v zlati barvi. Jedilno mizo so zasnovali v studiu Spacemakers. Viseča svetilka Coltrane iz podjetja DelightFULL s svojimi minimalističnimi linijami in črno-zlatim zaključkom deluje kot skulptura, ki se spušča s stropa in napolnjuje zračni prostor.

Vabilo na biljard

Ko vstopimo v prostor z domačim kinom, dobimo občutek, da smo prišli v dnevno sobo, ki je rezervirana za moškega. In res: to območje, zasnovano kot zatočišče za lastnika tega čudovitega doma, izstopa z bolj robustno zasnovo ter tesanimi in rezljanimi klasičnimi izdelki. Dva kosa pohištva vladata prostoru: miza za biljard Veuve Clicquot, ki ima lahko tudi funkcijo standardne mize, ter dramatična in karizmatična viseča svetilka Duke, ki zagotavlja občutek prostornosti.

Glavna spalnica s posebnim kosom pohištva

Hišo povečini napolnjuje umirjena barvna paleta, v kateri prevladujejo naravni lesni, beli in bež toni, tako ambient predstavlja popolno okolje za sprostitev. V bralnem kotičku glavne spalnice je čudovit, brezčasen kos opreme – izjemna neoklasicistična komoda na visokih nogah, ki prehaja iz roda v rod. Nedaleč je počivalnik Eames Lounge Chair, ki velja za enega od kultnih kosov opreme. Talna svetilka Sinatra iz podjetja DelightFULL pa poudari eleganco prostora.

Še dve sobi ima hiša, ena je namenjena otroku, druga pa je soba za goste. Tam prevladuje belo-sivo-črn kolorit, podobno je v kopalnici, v katero je preproga prinesla barvitost.

Fotografije: DelightFULL/Luis Silva Campos/Spacemakers