Bolj ko se približuje zima, bolj razmišljamo o toplini ognja. In prav vroči plameni so krivi za nov trend v pohištveni industriji. Govorimo seveda o zoglenelem pohištvu oziroma namerno ožgani njegovi zunanji plasti, s čimer pohištvo dobi posebno patino in zaščito.

Žganje zgornje plasti lesa za pohištvene izdelke sicer v svetovnem merilu ni nič novega. Prav nasprotno, ima že stare korenine. Na Japonskem je ta tehnika obdelave že od 18. stoletja znana kot Shou sugi ban (焼杉板) oziroma umetnost zaščite lase s pomočjo ognja. Sprva so na ta način obdelovali cedrov les, da bi ga naredili vodoodpornega, kasneje so prišli na vrsto še vsi ostali lesovi, tako imenovano »prekajeno« pohištvo pa je pripotovalo tudi na zahod. Še več, pri nas je iz leta v leto bolj popularno take kose pohištva drzno umeščati v interjer. In priznati moramo, da ogenj razkrije jasno vidne linije v lesu, mu da teksturo globino, kar je vizualno privlačno in popestri sam ambient.

ožgano pohištvo

Nizozemski oblikovalec Maarten Baas je s kolekcijo Smoke svoje delo čez noč spremenil v svetovni uspeh ter si prislužil nič koliko nagrad. Kolekcija obsega večinoma baročne oblazinjene stole in lestence z ožganim lesenim okvirjem, za širši trg pa jih izdeluje podjetje Moooi. S pomočjo ognja izdelkom dajo nov karakter in dekorativno moč. Seveda je ožgani les primerno zaščiten, običajno s plastjo epoksi smole, ki poskrbi tudi za sijaj.

ožgano pohištvo

Podobno kot Maarten Baas se je ustvarjanja pohištva lotil ukrajinski oblikovalec Yaroslav Galant, ki meni, da je ožgano pohištvo več kot samo elegantno, kar potrjuje njegova kolekcija Born 2B Burn. Zaupa nam pa tudi nekaj skrivnosti, kako do takšnega izdelka sploh priti. »Okvir pohištva se na hitro izpostavi temperaturi 1000 stopinj C, da površina zogleni, medtem ko jedro lesa ostane nepoškodovano. Ko se les ohladi, ga je treba impregnirati, v zadnjem koraku pa še polakirati.«

Kot se lahko prepričate v galeriji, je »zoglenelo« pohištvo resnično originalno ter tudi zahtevnega uporabnika zlahka impresionira.

Fotografije: Pinterest