Spanje je najučinkovitejši način uravnavanja telesnega in duševnega zdravja. Za dobro počutje je treba vsak dan spati dovolj dolgo, neprekinjeno in tudi globoko, saj le dovolj globok spanec regenerira telo. Pomembno pa je tudi, da spite na kakovostnem ležišču, ki poskrbi, da se zjutraj zbudite brez bolečin v hrbtu ali vratu. Poglejmo torej, kako najti pravo ležišče zase in kakšne so še koristi dobrega spanja.

»Dobro spanje je ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnega življenja, saj prinaša številne koristi za zdravje: izboljšuje odpornost in imunske odzive (kar je pomembno pri preprečevanju okužb, rakastih obolenj in drugih kroničnih nenalezljivih boleznih, znižuje krvni tlak in blagodejno vpliva na srce in ožilje), okrepi vrsto možganskih funkcij (vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenjem ter sprejemanjem logičnih odločitev in dobrih izbir), telesno pripravljenost in energijsko bilanco, dobrodejno vpliva na duševno zdravje in čustveno razpoloženje (kar omogoča, da se zbrano in trezno lotimo družbenih in umskih izzivov) ter izboljša presnovo telesa (uravnava količino inzulina in glukoze, tek in telesno težo, ohranja bogat mikrobiom črevesja),« naštevajo pri Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja.

Kako do pravega ležišča?

A takšnega dobrega spanja seveda ne morete doseči brez osnove – to je kakovostnega ležišča, ki je narejeno po vaši meri, za vašo telesno težo in potrebe. Da izberete res pravo ležišče, strokovnjaki iz podjetja Lesnina svetujejo, da jih čim več preizkusite, »kajti le z obsežnim testiranjem različnih tipov vzmetnic in stopenj trdote boste lahko razvili sposobnost prepoznavanja optimalnega občutka med ležanjem. 

Prav tako priporočljivo je profesionalno posvetovanje z enim od naših strokovnjakov za vzmetnice. Poznajo namreč vse pomembne dejavnike, od individualnega položaja med spanjem do telesne teže, in vedo, kako jih je treba upoštevati. Nasvet strokovnjaka je bistvenega pomena pri iskanju prave vzmetnice še posebej, če imate bolečine ali težave s skeletnim sistemom.«  

Vrste ležišč

In kakšne vzmetnice oziroma ležišča imate na voljo? Ležišča se največkrat delijo na tista iz pene ali lateksa ter na vzmetnice z vzmetenim jedrom ali žepkastimi vzmetmi. Vsaka od naštetih vrst ima svoje prednosti in slabosti, oboje pa je dobro poznati prej, preden opravite nakup.

  • Verjetno najbolj poznane so klasične vzmetnice z jedrom iz vzmeti, ki so med seboj povezane s spiralno žico, podobno peščeni uri. Debelina žice, iz katere so narejene vzmeti, določa trdoto vzmetnice; če je žica debelejša, je vzmetnica trša, če je tanjša, pa je mehkejša. Takšna vzmetnica telesu ponuja ploskovno oporo.
  • Žepkaste vzmetnice po drugi strani slovijo po svoji sposobnosti točkovnega prilagajanja telesu. Zagotavljajo udobje, sproščenost, telo podpirajo po celotni dolžini in širini ter omogočajo hrbtenici lego v pravilnem položaju. 
  • Ležišča iz pene so običajno narejena iz različnih vrst pene (poliuretanska, hladno valjana ali spominska), so različnih trdot in se razlikujejo po številu con. Pena je hipoalergena in primerna za alergike in astmatike, se dobro prilega telesu ter mu daje ustrezno oporo.
  • Lateks ležišča so podobna tistim iz pene, le da je lateks naraven material, ki je zelo elastičen, zato enakomerno razporeja pritisk ležišča na telo. Prednost lateksa je tudi njegova zračnost, ki preprečuje pregrevanje telesa med spanjem in znatno prispeva k ugodni spalni klimi. Lateks je naravno protibakterijski in protiglivični ter odporen na pršice.

Boxspring trend

Ko enkrat veste, kakšni materiali in sestava ležišča ustrezajo vašemu telesu, je pol poti do sladkih sanj že opravljene. Potrebovali boste le še posteljo in ustrezno letveno dno, na katero boste vzmetnico postavili, in pred vami bo vsaj osem brezskrbnih let dobrega spanja, kolikor je po navadi življenjska doba vzmetnice.

Če želite pot do trdno prespanih noči še skrajšati, pa se lahko namesto za posamezne nakupe ležišča, posteljnega okvirja in letvenega dna odločite tudi za posteljo, ki vam vse ponuja v enem. Gre za tako imenovane Boxspring postelje, ki so narejene iz spodnjega dela z vzmetenjem, ležišča (ki je lahko katerokoli od zgoraj naštetih) in nadvložka. Spanje v takšni postelji je izjemno udobno, dvojno vzmetenje se bolj natančno odziva na premikanje telesa, ker je postelja višja, je vanjo lažje legati in iz nje vstajati. Za piko na i pa je takšna postelja že zaradi svojega mogočnejšega videza zvezda vsake spalnice.

Pomoč in nasvete pri nakupu najboljše vzmetnice in postelje poiščite še na spletni strani www.lesnina.si ali v katerikoli od njihovih poslovalnic po Sloveniji.

Sponzorirana vsebina