Podelitev nagrad ZAPS bo v petek., 13. oktobra 2017 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Dan arhitektov 2017 bo obeležil Plečnikovo leto. S temo “naseljevanje spomenikov” bodo na osrednjem dogodku v Muzeju arhitekture in oblikovanja z več strani pogledali na pristope prenove in revitalizacije kulturne dediščine; predstavili stavbe, ki kljubujejo zobu časa s vojo programsko in identitetno fleksibilnostjo; stavbe, ki so močni označevalci duha časa; ter predstavili prakse konceptualne in tehnične prenove takšnih spomenikov.

Povsem v duhu letošnje tematike Dneva arhitektov je strokovna komisija ZAPS podelila tudi svoja priznanja: Zlati svinčnik za odlično izvedbo tako prejmejo družbeno odgovorne arhitekture, ki zagotavljajo okvir za delovanje pomembnih socialnih institucij: zdravstva, varovanja okolja in varovanja ranljivejših skupin. Nagrajena arhitektura gotovo ni arhitektura klasičnih spomenikov, a bo zaradi svoje programske fleksibilnosti in mojstrske občutljivosti zagotovo preživela zob časa. 

Energijska sanacija ZD Velenje / Enota

Arhitekturni biro Enota je z obnovo zdravstvenega doma obstoječo stavbo uspešno spremenilo v objekt z novo, sodobno zunanjostjo in hkrati energetsko učinkovito fasado. Projekt obvladuje izziv arhitekturne naloge obnove ter s skrbno izbiro materialov in oblikovanjem detajlov vzorno združuje
staro in novo. Prenova ne razvrednoti obstoječih pozitivnih značajskih značilnosti stavbe, temveč jih krepi ter uspešno povezuje s sodobno oblikovanim odprtim prostorom okrog nje.

Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana / projekt: Plan B, Bruto, studiobotas, prostoRož, TRASH DESIGN

Priznanje centru za ravnanje z odpadki v Ljubljani se podeljuje za celoten projekt, ki ga sestavljajo arhitekturna infrastruktura, dosežena tehnična izvedba in krajinsko oblikovanje učne poti na samem odlagališču. Projekt je bil razvit z znatno podporo Evropske skupnosti in bi lahko postal energetsko popolnoma neodvisen center za odlaganje, ločevanje in obdelavo podatkov ter izobraževanje. Uresničen projekt širi zavest družbe o ravnanju z odpadki ter kompleksno in hkrati igrivo vključuje
trajnostna vprašanja. Žirija v tem posebnem primeru ceni tudi preprostost projekta, njegovo interakcijo z materialom, učinkovito uporabo barve, usmerjevalne grafike in označevalnih sistemov ter na splošno duhovit pristop k zapleteni in posebno tehnični nalogi. Center za ravnanje z odpadki je odličen primer infrastrukturnega objekta, ki je bil na podlagi skupnega načrtovanja preoblikovan v veliko več.

Materinski dom Ljubljana / projekt: Jereb in Budja arhitekti

Materinski dom Ljubljana pomeni odlično realizacijo posebej specifične arhitekturne naloge družbenega pomena. Načrtovanje in graditev materinskega doma je zelo posebna in občutljiva
naloga, katere glavni cilj je, da bi se zlorabljene ženske in otroci v hišni skupnosti od samega začetka počutili dobro in domače. To je bilo zelo uspešno doseženo. Odločitev o organizaciji
materinskega doma v manjše zasebne sobe in večje skupne prostore je odziv na potrebo po prostoru za varno druženje v arhitekturno dobro načrtovani skupni kuhinji, skupnih dnevnih sobah, študijski sobi in knjižnici, ki se razširijo tudi v terase, ki se očitno veliko uporabljajo.

Zlati svinčnik s področja prostorskega načrtovanja bosta prejeli Študija plovnosti reke Ljubljanice ter Urbanistična zasnova za južni del Novega mesta.

Velike osebnosti, presežni opus

Častni član ZAPS bo postal prof. Boris Podrecca, ki “s svojimi deli vzpostavlja diskurz, poetiko in lastni izziv, ki včasih kontroverzno, včasih pa kritično, vendar vedno z močnim osebnim izrazom nagovarja vselej drugačen arhitekturi in družbeni okvir.”

Platinasti svinčnik za obsežni opus in vrhunske dosežke bosta prejela krajinska arhitektka prof. dr. Ana Kučan (“ki razkriva očiten oblikovalski talent, akademsko širino in družbeno odgovornost”) ter arhitekt Uroš Birsa, ki nagrado prejme “zaradi spoštljivega odnosa do kulturne dediščine iz različnih obdobij, občutljivega umeščanja novih objektov v prostor in požrtvovalnega zavzemanja za stroko in njene vrednote”.

Fotografije: arhiv avtorjev, ZAPS