Mlada slovenska pohištvena znamka Bernix šteje šele dve leti, a je bila v tem času predstavljena že na treh prestižnih sejmih notranje opreme doma in v tujini. Ekaterina in Borut Bernik, zakonski par, ki stoji za znamko, kot prelomni trenutek na poti do uspeha opisujeta obisk mednarodnega sejma marmorja v Veroni. Tam sta se preprosto zaljubila v marmor, v njegovo naravno lepoto in brezčasnost.

Po obisku sejma sta se usedla za risalno mizo – Borut je arhitekt, Ekaterina ekonomistka – in si zamislila popolni produkt: ročno izdelane mizice vrhunske kakovosti, ki jih lahko naročnik personalizira po želji. Zamislila sta si različna jeklena podnožja, izbrala najlepše vrste italijanskega in slovenskega marmorja in predpostavila različne oblike in dimenzije mizice. Vse ostalo je na končnemu kupcu, ki si lahko ustvari kombinacijo po želji. Pri oblikovanju sta združila ruski čut za prefinjenost s slovensko težnjo po minimalizmu in nastal je izdelek, ki navdušuje na globalni ravni.

Njuna pot pa ni bila premočrtna. Pred leti sta se spoznala na zasebni novoletni zabavi v Moskvi. Ekaterina, domačinka, in Borut, ki je v ruski prestolnici nabiral izkušnje v arhitekturnem biroju, sta od takrat iskala ravnotežje med Slovenijo in Rusijo. “Dolgi Skype pogovori pozno v noč in romantična srečanja na pol poti v različnih evropskih in ruskih mestih so naju držali skupaj,” povesta. Končno sta se ustalila v Sloveniji. “Imela sva gorečo željo, da skupaj ustvariva nekaj izjemnega, zato sva se preizkusila v oblikovanju unikatnega kosa pohištva. Kavna mizica se nama je zdela eden izmed najbolj primernih kosov pohištva, ki bi pokazal čudovito naravno lepoto marmorja.”

To, da ima marmor veliko dekorativno vrednost in lepoto, so vedele že antične civilizacije; lepoto tega plemenitega kamna pa v zadnjih letih vse bolj cenimo tudi pri nas. “Vsak kos kamna, ki ga je narava ustvarjala milijone let, je nekaj veličastnega in atraktivnega,” se navdušujeta Ekatarina in Borut, ki mizice izdelujeta iz italijanskega marmorja v črni, kavni, zlati, beli ali zeleni barvi ter slovenskega hotaveljskega marmorja.

Dolgo sta iskala pravo obliko mizice, še dlje pa pravega obrtnika: “S tem misliva obrtnika s tradicijo, dolgoletnimi izkušnjami in obrtniškim znanjem, ki se je prenašalo iz generacije v generacijo,” pove par, ki je želel, da je mizica v celoti ročno izdelana v Sloveniji.

Interierji med Moskvo in Ljubljano

Ekaterina in Borut se poleg produktnega oblikovanja ukvarjata tudi z oblikovanjem interierja: “Tudi pri oblikovanju interierjev rada uporabljava naravne materiale, kot sta les in naravni marmor, skupaj z minimalistično zasnovano opremo s čistimi linijami.” Med svoje največje dosedanje projekte štejeta oblikovanje luksuznega stanovanja v centru Moskve, za katerega sta zasnovala več unikatnih miz po želji stranke, vključno s polkrožno konzolno mizo, ki se prilagaja okrogli obliki prostora. Za Rezidenco Celovška, ki je trenutno v gradnji, pa sta oblikovala interier enega od vzorčnih stanovanj.

“Pri oblikovanju imava v mislih, da je dom zavetišče, kjer se lahko spočijemo in skrijemo pred vsemi nevihtami. Hkrati pa mora imeti dom tudi pravo energijo in lepoto, kjer se lahko napolnimo in navdihnemo za doseganje novih življenjskih ciljev,” še zaključita.

Več: Bernix

Fotografije: Peter Skrlep, Studio Primer