Doma pri danskem oblikovalcu

Obiskali smo hišo Frederika Wernerja, prodornega danskega oblikovalca, ki je družinski dom zasnoval kot umirjeno zatočišče, ki sledi tradiciji danskega oblikovanja, hkrati pa raziskuje njegovo razširitev z japonsko estetiko.

0

Dansko oblikovanje je sinonim za trajnostno pohištvo iz naravnih materialov: hkrati minimalistično in ergonomsko, preprosto in popolnoma skladno. Čeprav je Frederik Alexander Werner še relativno mlad, pa se je že uveljavil v oblikovalskem svetu. Kot partner v priznanem arhitekturnem studiu Norm Architects skrbi za oblikovanje pohištva: od stolov za masovno proizvodnjo do po meri izdelanega kopalniškega pohištva za zasebnega naročnika. Kot svetovalec vzporedno deluje tudi v oblikovalski hiši Georg Jensen, kjer nadzoruje in usmerja kolekcije nakita in dodatkov za dom.

Je vsestranski oblikovalec, z izčiščenim in prepoznavnim slogom, ki stavi na naravne materiale in minimalistično, a večno estetiko.

S svojo družino se je ustalil v majhni opečnati hiši, zgrajeni leta 1917. Ob prenovi hiše je veliko pozornosti posvetil detajlom, svetlobi in materialom, a se je preoblikovanja interierja lotil z velikim spoštovanjem do stare arhitekture.

V interierju se prepletajo ljubezen do japonskega oblikovanja in naravnih materialov (hrast je eden od njegovih najljubših, saj pravi, da s patino pridobiva tudi na lepoti) in globoko osebno prepričanje, da svojega doma nikoli ne sme izkusiti zgolj vizualno, ampak z vsemi čuti – od sluha do tipa. Svojo močno oblikovalsko estetiko je prepletel še z veliko željo po umirjenem ambientu, v katerem bi imela njegova družina prostor za rast, razvoj, igro in sprostitev.

In to mu je tudi uspelo: z združitvijo skandinavske oblikovalske tradicije in japonske estetike je nastalo udobno zatočišče, v katerem se lahko z družino v skorajda zenovskem ambientu odpočije od napornega dneva.

Veliko vlogo pri ustvarjanju umirjenega ozračja ima tudi svetloba. Čeprav so vse stene in stropi ometani z ometom enake barve, se barva (in s tem ambient) spreminja od sobe do sobe, od jutra do večera, od letnega časa do letnega časa. S tem se v nas prebudi – tudi kadar smo zaprti med štirimi stenami – precej večja povezanost z naravnimi cikli in nas spodbudi k bolj čuječnemu bivanju.

Interier: Frederik Werner, Norm architects

Fotografije: Jonas Bjerre Poulsen

Prejšnji članekPrenova, ker si tudi stare hiše zaslužijo drugo priložnost
Naslednji članekSivi ambienti: popestrite jih s temi barvami
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje