Prešito pohištvo je sofisticirano, očarljivo in ima lahko pomembno vlogo tudi v modernih ambientih. Zaradi svojega luksuznega značaja se odlično znajde v vseh prostorih, na primer kot zofa, vzglavje pri posteljah, naslanjač, tabure ali celo pisarniški stol. Naj vas prešito oblazinjenje navduši!

Kaj je prešito oblazinjenje?

Prešito oblazinjenje pomeni, da je tkanina, ki prekriva oblazinjenje v določenih vzorcih in s pomočjo gumbov pričvrščena na podlago. Običajen vzorec, ki ga ustvarijo gumbi, je diamantna oblika, možni so pa tudi drugačni geometrični vzorci. Prešito oblazinjenje je uporabno za stole, kavče, klopi, posteljna vzglavja in vse vrste drugega pohištva.

Prešito oblazinjen pisarniški stol prinese v prostor ženstvenost.

Zgodovina

Prešito pohištvo se je prvič pojavilo pred več kot 300 leti v viktorijanski dobi. Ta inovacija od takrat ni zapustila naših interierjev, saj ima prešito pohištvo marsikatere prednosti. Z njim vnesete v dom vizualni poudarek, poleg tega metoda prešivanja ohranja tkanino prožno, zato z leti ne dobi tistega značilnega videza, kot da je razvlečena in raztegnjena. Poglejmo, zakaj in kako lahko prešito pohištvo vključite v svoj interjer:

Omehča moderne oblike

Moderni prostori lahko delujejo dokaj oglato in celo hladno, če so preveč minimalistični. Dotik mehkobe sem in tja pa jim nudi prijeten, topel značaj in v ta namen je prešito pohištvo kot naročeno. Prešita zofa ali tabure omehčata sterilnost minimalizma ter ustvarita prijazno udobno atmosfero.

Veličastna chesterfieldska zofa že več stoletij ostaja najbolj priljubljen kos pohištva: ne le v Angliji, od koder izvira, pač pa po celem svetu.

Doda udobje

Prešito pohištvo je tudi bolj udobno od večine drugih vrst oblazinjenja. Blazinice ostajajo čvrste in napihnjene, na da bi jih bilo treba kakor koli uravnavati in če izberete pravo blago, bo vaše prešito pohištvo še dolgo mehko na otip.

Včasih je za popestritev in pomladitev prostora dovolj že prešito vzglavje pri postelji. Brez tega bi bila spalnica veliko bolj pusta in dolgočasna.

Obogati prostor s teksturo

Teksture prinesejo v prostor globino in delujejo kot element presenečenja. Prešito pohištvo lahko uporabite za dodajanje teksture v spalnici ali dnevni sobi in si tako zagotovite »vau« učinek brez nepotrebnih drugih elementov.

Tabure je zaradi prešitega oblazinjena glavna atrakcija dnevne sobe. Lahko je tudi priročna klubska mizica.

Seveda pa pazite, da pri vključevanju prešitega pohištva v interjer ne boste pretiravali. Če boste izbrali preveč oblazinjenih kosov, se bo pozitiven učinek prešite tkanine izničil in deloval celo odbijajoče.

Da, v prešito oblazinjenje lahko oblečete kar celo steno. To je primerno za spalnice, jedilnice, celo široke hodnike, ki jih s tem naredite bolj tople in prijazne.

Foto: Pinterest