Brazilsko podjetje je ustvarilo 38,4 m2 velik plavajoč objekt, ki je prijazen do okolja in uporabnika samega.

Družinsko podjetje SysHaus, ki prihaja iz brazilske prestolnice Sao Paulo, se ukvarja s proizvodnjo prefabriciranih struktur, s svojim znanjem pa so se lotili tudi iskanja inovativnih in trajnostnih arhitekturnih rešitev. Objekt poimenovan LilliHaus je izdelan iz recikliranih materialov in združuje inovativno tehnologijo ter trajnostne sisteme gradnje.

Navdušuje tudi njegova vsestranskost. Okolju prijazen modularni objekt, lahko plava na vodi ali stoji na trdnih tleh. Energijsko je povsem samooskrben, saj za proizvodnjo energije uporablja solarne panele in trifazne sisteme za filtriranje vode, ki sčistijo uporabljeno vodo in jo vrnejo nazaj v okolje ali pa se jo ponovno uporabi za delovanje objekta. Kot pitna voda se lahko uporablja tudi tista, na kateri objekt plove, saj jo pametni sistemi očistijo toksičnih snovi in jo spremenijo v pitno.

Arhitekti so pri načrtovanju objekta razmišljali tudi z vidika praktičnosti. LilliHaus v dolžino meri 12 metrov in je široka 3,2 metra, kar so maksimalne dimenzije transporta, ki ga je v Braziliji še mogoče pripeljati brez dodatnega spremstva. Tloris objekta je odprt, s čimer so želeli arhitekti zagotoviti udobje in maksimalen izkoristek prostora. Na eni strani objekta je spalnica s kopalnico, na drugi pa dnevni prostor. Osrednji del objekta predstavljata kuhinja in jedilnica.

Objekt se lahko pohvali s pametnimi sistemi, ki se prilagajajo potrebam uporabnika in odprtinami, ki zagotavljajo naravno ventilacijo. Če je objekt postavljen na trdnih tleh, na območju brez vodnih virov, je objekt sposoben vodo pridobivati tudi iz zraka.

Fotografije: SysHaus