Trendi v notranjem oblikovanju se nagibajo k enostavnemu in priročnemu oblikovanju. Tako imamo zdaj kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem samem velikem odprtem tlorisu, nekateri pa gredo še dlje in jedilnice kar ukinjajo. Zakaj bi hrano iz kuhinje nosili, sicer le par korakov, do jedilnega kotička, ko pa je še veliko lažje lonec neposredno iz štedilnika postaviti na mizo. Jedilne mize so se torej naselile kar v kuhinje in tam postale podaljšek pultov ali kuhinjskih otokov.

Jedilno mizo lahko pripeljemo v kuhinjo na vsaj dva različna načina, katerega od njiju bomo lažje udejanjili, pa je seveda odvisno od oblike kuhinje in tega, ali imamo v njej tudi kuhinjski otok.

Kot podaljšek pulta

Prva možnost je, da jedilno mizo izpeljemo iz podaljška pulta. To pomeni, da se pult ne konča ob robu zadnje kuhinjske omarice, ampak se nadaljuje v isti višini (včasih pa tudi na nižjem ali višjem nivoju) še naprej ter se konča z eno oziroma dvema nogama ali zaprtim panelom. Tako dobimo imenitno mizo kar sredi kuhinje.

Priključek otoka

Če imamo to srečo, da našo kuhinjo bogati kuhinjski otok, pa je vpeljava mize lahko še lažja. Enostavno razširimo delovno ploskev otoka in okoli razporedimo stole, lahko pa mizo pripnemo k otoku na nižjem nivoju (običajno pravokotno na otok). Ta možnost je zlasti primerna, če smo najemniki, saj lahko mizo po odselitvi enostavno odstranimo.

Miza v kuhinji je resnično dobra odločitev, saj prihrani korake do jedilnice, poveča delovno in shranjevalno površino, osvobodi prostor, ki bi ga sicer namenili za jedilnico ter naredi kuhinjo še bolj živo. Zdaj v njej ne samo pripravljamo hrano, ampak v njej tudi obedujemo in se družimo.

Fotografije: Pinterest