Pohištvo iz 3D tiskalnikov je prihodnost: Do novega stola s pritiskom na gumb

Si predstavljate, da vam po nov stol ni treba v trgovino s pohištvom, ampak si ga kar sami natisnete z domačim 3D tiskalnikom? Morda se bere kot znanstvena fantastika, a ti časi niso več daleč. Že danes nastane mnogo pohištva s pomočjo modernih računalniških tehnologij in 3D tiskalnikov, njegove lastnosti pa so več kot obetavne: je trpežno, udobno, unikatno in ekološko, saj se pri izdelavi lahko uporablja tudi odpadno plastiko.

3d natisnjeno pohištvo

3D tiskanje je uporabno v različnih industrijskih panogah in tudi pohištvena ni izjema. Večina pohištva se sicer še vedno izdeluje po tradicionalnih metodah, 3D tiskanje pa uporabljajo zlasti oblikovalci, ki želijo na tržišče pripeljati novosti, raziskujejo nenavadne oblike in materiale ter ji zanimajo le omejene količine visoko kakovostnih izdelkov, manj pa masovna proizvodnja.

3D tiskanje namreč omogoča več oblikovalske svobode, z njim je pri končnih izdelkih lažje doseči tudi kompleksne geometrijske oblike, kar z uveljavljenimi postopki, ki na primer zahtevajo uporabo modelov, v katere se vliva masa, ni mogoče.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj kosov trenutno najzanimivejšega pohištva iz 3D tiskalnikov. Zaradi raziskovanja in neskončnih možnosti, ki jih to področje ponuja, so na prvi pogled nenavadni (večinoma gre za stole in dekorativne predmete), njihova cena pa je še precej zasoljena. A s časoma bodo zagotovo postali dostopnejši, cenejši in na voljo v večjih količinah.

Foto: Pinterest, Ventury Paris Zaha Hadid Architects, Daniel Widrig, FormNation, BigRep ONE

Prejšnji članek10 rož, ki cvetijo pozimi
Naslednji članekGalerija Dessa vabi na razstavo Slovenska alpska arhitektura 2008–2018
blank
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *