V gričevnati toskanski pokrajini, nekje med vzpetinami Lucce, kostanji in hrasti objemajo prenovljeno podeželsko vilo.

Ah, Toskana. Podolgovate, razkošne vile, drobna opeka, fasada iz lokalnega peščenjaka, vidni leseni konstrukcijski detajli, debeli kamniti zidovi … Okrog pa oljčni nasadi, obliti s čudovito sončno svetlobo. Vse to in še več so MIDE Architetti dobili v roke, ko jim je naročnik zaupal prenovo toskanske vile iz leta 1887.

Pred in med prenovo

“Prenova je bila usmerjena v ohranitev in izpostavitev tipičnih elementov lokalne arhitekture, na primer opečnih sten, peščenjaka iz matraiskega kamnoloma ali pa kostanjevega lesa. Zasledujoč ta cilj smo vse sestavne dele obstoječe stavbe obnovili in jih hkrati okrepili z najsodobnejšimi gradbenimi tehnologijami, s čimer smo dosegli najboljši možen rezultat,” povedo arhitekti.

V notranjosti so tako stare kamnite zidove ročno ometali z apnenim ometom, in s tem poudarili neravne površine. Opeko in lesene stropne nosilce so očistili; nosilce pa nato še prebarvali na belo, s čimer so dosegli nekoliko osvežen izgled. Zunanjost so ohranili nespremenjeno, s čimer so v celoti ohranili ne le vse plasti njene zgodovine, pač pa tudi ves njen šarm.

Razkošno okolico hiše sestavljata dve večji površini za preživljanje prostega časa. Pred glavno fasado vile je postavljena preprosta nadstrešnica, pod njo pa velika miza s priročnim koritom iz litega betona. Nedaleč stran pa najdemo še velik bazen, obkrožen s stoletnimi oljkami, iz katerega se odpirajo spektakularni razgledi na zahajajoče sonce.

Ob bazenu stoji še ena hiša, ki je nekoč nudila streho nad glavo kmetom, ki so obdelovali zemljo vile. V nasprotju z glavnim objektom pa je bila le-ta popolnoma prenovljena – z novimi tlaki, stenskimi oblogami, okenskimi odprtinami in pohištvom. V njej najdemo pritlično kuhinjo, ki jo lahko družina uporablja med druženjem na vrtu, veliko savno in dve sobi za goste z lastnima kopalnicama.

Arhitektura: MIDE Architetti

Fotografije: Alessandra Bello