Tlakovci že zdavnaj niso samo iz sivega betona ter tipične S, šest-kotne ali H oblike, popularne pred desetletji. Z vse bolj sofisticiranimi zunanjimi ureditvami so postali zelo raznovrstni in kreativno zasnovani, na voljo so v številnih materialih, barvah, vzorcih in teksturah. Kakšni so trenutno najbolj v modi, pa prerite v nadaljevanju.

Verjetno se vsi, kadar vam vreme to dopušča, radi zadržujete zunaj. Vrt in okolica imata funkcijo podaljšane dnevne sobe in kot takšno želite imeti urejeno v prijeten in prijazen ambient. Poleg primernega zunanjega pohištva je treba misliti tudi na ureditev terena, torej na to, kakšna bo pohodna podlaga.

Vir: Porcelain Superstore

Stavite na asfalt? Resda gre za praktično rešitev, vendar v domačem okolju deluje monotono in brezosebno. Vaš dovoz, terasa, vrtni paviljon in druge površine bodo mnogo bolj razgibane in zanimive, če bo zaključna površina obdelana s tlakovci. Izbirate lahko betonske, iz naravnega ali umetnega kamna, opečnate, lesene ali takšne iz umetne mase, kot je guma.  Prav z vsemi pa lahko ustvarite topel, prijeten in brezčasen videz.

Za zelo osončen vrt izberite svetlejše tlakovce, da zmanjšate oboj toplote.  Pazite tudi pri površinski obdelavi tlakovcev. Bolj grobi oziroma protidrsni naj bodo v bližini bazena, ribnika, vode, medtem ko bolj gladke položite v kotičku za posedanje, saj bodo stoli lažje drseli po gladki podlagi. Foto: Pexels

Velikost tlakovcev: Velikoformatni tlakovci so zadnja leta povsem prekosili tlakovce manjših dimenzij. Ponujajo sodoben, enostaven dizajn, ki vašemu dvorišču podari eleganco in brezčasnost. Velike tlakovce po navadi izberemo v monokromatski barvni shemi, ki ne obteži prostora in lepo dopolnjuje druge zunanje značilnosti.  

Tekstura: Od zelo grobih do popolnoma gladkih tlakovcev – na voljo je vse. Še posebej so pri tlakovcih velikih dimenzij, pravzaprav ploščah, popularni porcelanasti zaključki, ki učinkujejo zelo moderno, ter mešanje lesnih granul v tlakovce, kar imitira leseno podlago. Tudi opečni tlakovci in retro videz nikakor ne utonejo v pozabo.

Pohodne LED luči: Ko urejate svoj zunanji kotiček, je pomembno razmišljati tudi o osvetlitvi. Zadnja leta so sila popularne pohodne solarne led luči, narejene v obliki tlakovcev, ali odsevniki, ki so že vkomponirani v sam tlakovec. Tako rešite problem osvetlitve vrtnih poti, poskrbite za varnost in tudi za šarmantnost

Vzorci: Ko boste imeli enkrat tlakovce izbrane, pa bo pred vami še zadnji izziv: kako jih položiti? Zelo moderne so preproste, ravne linije polaganja, ki omogočajo, da je pozornost iz tal preusmerjena na druge elemente, na primer unikatno zunanje pohištvo, letno kuhinjo, bazen, ognjišče … brezčasno je tudi polaganje v ribjo kost, asimetrično ali pa uporaba barvnih tlakovcev, s katerimi ustvarite meje med različnimi zunanjimi kotički, na primer med zunanjo jedilno garnituro in vrtom ali kot obroba vrtnih poti.

Foto: Pixabay