Med obiskom prenovljenega stanovanja v ljubljanski Meksiki smo naleteli na zanimiv kos pohištva, ki je omenjenemu domovanju dodal piko na i. Stol FOLDS je delo arhitektov Anje Mencinger in Nikolaja Salaja, ki svoje znanje s področja oblikovanja, umetnosti in arhitekture spretno uporabljata pri zasnovi najrazličnejših izdelkov od držal za knjige do svetil.

Arhitekta Anja Mencinger in Nikolaj Salaj delujeta vsak na svojem področju. Medtem ko Nikolaj deluje v sklopu kreativne agencije, ki pod svojo streho združuje arhitekturo, oblikovanje in umetnost, je Anja zaposlena v podjetju, ki poleg projektiranja ponuja tudi izvedbo in vodenje večjih arhitekturnih in inženirskih projektov. Vsak na svojem področju sta izjemno uspešna, zaradi večplastnosti njunega dela pa sta pridobila številna znanja in izkušnje, ki jih vnašata tudi v svojo lastno blagovno znamko FOLDS.

»Ideja za FOLDS se je pojavila nekje v letu 2018, med študijem sva namreč dobila priložnost za sodelovanje s kovinarsko delavnico, ki se je specializirala v pretežno dveh procesih obdelovanja kovin – laserskem razrezu in krivljenju. Osredotočenost na izključno ta dva proizvodna procesa se nama je zdel izredno zanimiv pogoj, iz katerega sva oblikovala linijo izrezanih in prepognjenih izdelkov, imenovanih FOLDS,« pojasni Anja in v isti sapi razloži še pomen imena znamke. Ta izhaja iz množinske oblike angleške besede »fold«, ki v prevodu pomeni pripogib.

Jeklo je lahko vir neskončnega navdiha, saj ponuja vrsto možnosti oblikovanja. To sta kmalu spoznala tudi Anja in Nikolaj, ki sta ob sodelovanju s kovinarsko delavnico dobila globlji vpogled v lastnosti tega materiala. Kovina kot taka pa jima ni všeč le zaradi svoje trajnosti in trpežnosti, temveč jima je blizu tudi dejstvo, da jo je mogoče 100-% reciklirati brez izgube kakovosti.

Obdelava kovine je sicer prisotna že tisočletja, a klasični kovinski izdelki pogosto ne izražajo vseh prednosti kovine kot take, zato sta se arhitekta oblikovanja izdelkov lotila na bolj igriv in inovativen način:

»Tak primer je naš stol, narejen iz 4 mm tanke oplemenitene kovine, ki s svojo prožnostjo jasno izkazuje lastnost uporabljenega materiala. Tudi sicer pri oblikovanju iščeva igrivost in dinamičnost, ki jo povezujeva z lastnostmi materiala ‒ to je izraženo v naši zibajoči luči, pa tudi v knjižnih stojalih Tetris.«

Njuna oblikovalska vizija sicer ni jasno začrtana, ta svoboda pa jima daje možnost, da se prav vsakega novega izdelka lotita drugače. Tudi inspiracije pogosto črpata z najrazličnejših koncev. Se pa njun princip oblikovanja neposredno povezuje s proizvodnim procesom, kar pomeni veliko prednost. V samem začetku oblikovanja proces narekujejo potenciali proizvodnega procesa, ki so na voljo.

»Oblika se skoraj vedno zgodi kot posledica oziroma odziv na pogoje, znotraj katerih delujeva. Cilj procesa oblikovanja je tudi neke vrste zabava pri delu. Glede na to, da je ravno oblikovanje najin najljubši del celotnega procesa, stremiva k temu, da se pri tem vsaj malo zabavava in s tem ohranjava svojo kreativnost neobremenjeno, humorno in mogoče tudi malo otroško naivno. Verjameva, da tako na nek način podobno emocionalno vrednost prenašava tudi v končne izdelke,« pojasnjujeta oblikovalca inovativnega jeklenega pohištva.

Eden od takšnih primerov je stol FOLDS, ki je tako tanek, da na prvi pogled v opazovalcu ne vzbudi občutka zaupanja. A ko zbere pogum in se nanj usede, spozna, da stol ni tog, ampak deluje kot vzmet. Ko pa se na njem sprostimo, se lahko začnemo gugati, kot včasih v šolskih klopeh.

Pri izdelavi izdelkov sodelujeta s slovenskimi podjetji, specializiranimi za obdelavo kovin. In čeprav ta običajno niso usmerjena v izdelavo pohištvenih izdelkov, jima je prav v sodelovanju z njimi uspelo razviti produkte ‒ od ideje do končnega izdelka. Kot pojasnjujeta, gre večinoma za manjša ali srednje velika slovenska podjetja, ki so bila v razvoj pripravljena vložiti nekaj več truda in časa, čeprav v začetnih fazah ni bil v ospredju dobiček.

A oblikovalskih idej mladima arhitektoma nikakor ne zmanjka. Za naslednje mesece načrtujeta nove izdelke, s čimer bi se asortiman znamke pošteno razširil. Ta trenutno obsega stol, ambientalno lučko, stojala za knjige in svečnike, do jeseni pa naj bi bila znamka FOLDS bogatejša še za nekaj izdelkov, ki so trenutno v prototipski fazi.

Več >>> www.folds.eu