Barve imajo pri opremljanju stanovanja ali hiše zelo pomembno vlogo. Barve imajo moč, da prostor poživijo, mu dajo energijo, izboljšajo razpoloženje in ustvarjajo različna vzdušja. Z barvami lahko prostor navidezno povečamo ali zmanjšamo, oddaljimo ali zbližamo elemente, poudarimo namen prostora ali odpravimo prostorske pomanjkljivosti. S kombinacijo barv, naravne in umetne svetlobe dosežemo v prostoru različne občutke, kot so hladnost in svežina, toplota in prijetnost, lahkotnost in igrivost ali svečanost in eleganca.

In kaj razkrivajo določeni barvni odtenki?

BELA barva

Bela barva je povezana z nedolžnostjo in čistočo. Je najpogosteje uporabljena barva ter ustvarja občutek zračnosti. Pretirana uporaba bele lahko deluje sterilno, klinično in hladno. Primerna je za vse prostore, je pa priporočljivo, če jo kombiniramo z drugimi barvami, kot so svetli odtenki modre in zelene, s čimer bomo ustvarili vzdušje miru. Če želimo doseči občutek varnosti, belo dopolnimo s temnejšimi odtenki modre, zelene ali rjave. Bele stene lahko popestrimo tudi s slikami in rastlinami.

RUMENA barva

Rumena barva simbolizira sonce, veselje in toplino, zato je odlična barva za poživitev in posvetlitev. V domu ustvarja občutek optimizma in pozitivnosti. Najbolje se obnese v kuhinjah z jedilnico, dnevnih sobah ter prostorih za rekreacijo. Priporočljiva je v prostorih v katerih se učimo, študiramo ali smo kako drugače umsko aktivni, saj prispeva h koncentraciji. Rumena barva predstavlja tudi kreativnost, zato jo povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo. Če je otrok introvertiran, ga lahko z rumeno barvo v njegovi sobi spodbudimo h komunikaciji in radoživosti. Rumena je zelo močna barva, zato je ne uporabimo na vseh stenah, temveč z njo obarvamo manjše površine ali dodatke, kot so stenski okvirji, črte na eni steni in podobno. Če jo želimo uporabiti na večjih površinah, izberimo svetlejše odtenke rumene.

ORANŽNA barva

​Oranžna barva je barva energije, kreativnosti, topline in zabave, a lahko deluje tudi grobo in ceneno. Najprimernejša je za dnevne sobe, kuhinje z jedilnico in prostore za rekreacijo. Ni primerna za pisarne in delovne sobe, spalnice ter prostore za sprostitev in počitek, saj vzpodbuja ustvarjalnost in aktivnost. Oranžna barva daje prostoru toplino, občutek opore in prijateljstva. Pri opremi doma se večkrat odločamo za temnejšo oranžno in odtenke žgane oranžne ali bakrene, ki so videti privlačnejši.

RDEČA barva

Rdeča je barva ekstremov – strasti, ljubezni, nevarnosti in jeze. Rdeča je energična, dinamična in junaška, lahko pa daje vtis agresije in prepirljivosti. V domu je rdeča barva najprimernejša za kuhinje in jedilnice, saj spodbuja živahnost in družabnost ter željo po hrani. Če jo uporabimo blizu vhodnih vrat ali v hodnikih, z njo izražamo dobrodošlico. Za spalnico v rdečih odtenkih se odločimo, če želimo prostoru vdahniti strast. Če pa želimo, da bo spalnica prostor počitka in sprostitve, potem se rdeči barvi odpovejmo. Rdeča barva ni primerna za študijske sobe, delavnice in pisarne. Prav tako ni dobra izbira za otroško sobo, saj poživlja in ne spodbuja spanja. V majhnih količinah pa prostor bogati in vpliva na boljše razpoloženje. ​

ROZA barva

Svetlo roza barva simbolizira ženstvenost, nežnost in materinstvo. Močnejša roza, ki vsebuje več rdeče barve, simbolizira strast in samozavest. Roza je priljubljena in pomirjujoča barva za dom ter primerna skoraj za vse prostore. Najprimernejša je za spalnice, saj pomirja in omogoča, da se lažje sprostimo in odpočijemo. Primerna je tudi za intimne bivalne prostore, jedilnice, igralnice in otroške spalnice. Nežno rožnati odtenki nikakor ne smejo manjkati v dekliških sobicah, saj so kot ustvarjeni zanje.

VIJOLIČNA barva

Vijolična je barva razkošja, moči, dekadence, magije in duhovnosti. Zaradi povezav z duhovnostjo in čarovništvom je bila vijolična skozi zgodovino nezaželena. Rdeče vijolični odtenki v prostoru dajejo občutek topline, modro vijolični imajo bolj hladen učinek. Vijolična barva je primerna za spalnice, kopalnice in prostore, v katerih se sproščamo ali meditiramo. Svetujemo, da se uporablja za dodatke in manjše površine, saj prinaša umiritev in duševno ravnotežje. V manjših količinah je primerna za kreativna okolja. Z vijolično lahko ustvarimo občutek razkošja v domu.

MODRA barva

Modra je najljubša barva številnih ljudi. Temno modra simbolizira dostojanstvo, zaupanje in avtoriteto, svetlo modra pa mir, umirjenost in prijateljsko razpoloženje. Modra barva pomirja, zato je idealna za prostore, kot so kopalnice in spalnice, ki so namenjeni sprostitvi. Nežne modre odtenke izberimo za spalnico otroka, če želimo, da bo to prostor za umiritev. Ustvarja hladen in zračen prostor. Modra barva spodbuja komunikacijo, zato je idealna izbira za skupne prostore. V domači pisarni ali kabinetu pa nežno modra spodbuja jasno razmišljanje.

ZELENA barva

Zelena barva že od nekdaj velja za barvo plodnosti, rasti in narave. Svetlo zelena je sveža in profesionalna barva, nekoliko temnejši odtenki zelene delujejo sproščeno in športno. Zelena predstavlja svežino in obnovo, prav tako naj bi pomagala pri preprečevanju pozabljivosti in živčnosti. Zeleno lahko uporabimo v vsakem prostoru, najprimernejša pa je za dnevne sobe, spalnice in delovne prostore. Prav v slednjih so vsakodnevno prisotni napetost, živčnost in stres, zelena barva pa umirja in ohlaja. ​Zaradi povezave z naravo zelena simbolizira harmonijo, srečo, varnost in ravnovesje. Previdni moramo biti le pri uporabi temnih odtenkov zelene v majhnih in temnih prostorih.

RJAVA barva

​Rjava je barva povezana z Zemljo. Je zanesljiva, uvidevna in vredna zaupanja. Je topla in zemeljska, vendar je lahko tudi dolgočasna. Rjava ustvarja občutek obilja, varnosti, topline in stabilnosti, ker je povezana z zemljo in naravo. Najbolj primerna je za bivalne prostore in spalnice.

​SIVA barva

​Siva simbolizira umirjenost, dostojanstvo in avtoriteto, ki se zaradi svoje nevtralnosti odlično poda v marsikateri prostor. Če se odločimo za temnejši ton sive, potem z njim obarvajmo le eno steno, svetlo sive odtenke pa lahko uporabimo v vsem prostoru. Svetlo siva deluje zelo sveže, prostor posvetli in se odlično dopolnjuje z drugimi barvami. Že nekaj let so siva in vsi njeni odtenki, od sivomodrih, sivozelenih, sivorožnatih in sivorjavih, velik trend. Skupaj z naravnim lesom ustvarja priljubljen skandinavski slog. Oblikovalci interjerjev trdijo, da je siva »nova bela«. Vendar pa siva barva pri pretirani uporabi lahko ustvari vzdušje potrtosti. V prostoru lahko deluje prazno in neopazno. Včasih lahko daje vtis pustosti, zato temno sivo uporabimo le za manjše detajle.

ČRNA barva

​Črna je magična barva, ki ob pravilni uporabi deluje izjemno elegantno. V zmernih količinah in zanimivih kombinacijah deluje svetovljansko in razkošno. Če je črne barve preveč, prostor potemni in ustvari mračno in dušeče vzdušje. Prav zato oblikovalci priporočajo, da črne stene popestrimo s svetlimi dodatki in uporabo lesa. Uporabimo jo za popestritev manjših površin in dekorativne elemente, kot so svetilke, stenski napisi ali okvirji za slike. Z njo poudarimo tudi druge barve.

Vir fotografij: Pinterest