Lastnik Hiše Denk in njen glavni chef, Gregor Vračko, je svojo kuharsko pot začel za maminim štedilnikom. Svoje izobraževanje je nadaljeval v priznanih restavracijah v Avstriji, Nemčiji, Angliji in Ameriki, nato pa je padla odločitev, da se vrne domov, v Zgornjo Kugoto, in prevzame vajeti že takrat priljubljene restavracije Denk.

Inovativni chef Gregor Vračko je domačo restavracijo preobrazil v pravo kulinarično izkušnjo, ki v vseh pogledih izstopa iz povprečja: lani je za svojo reinterpretacijo priljubljenih domačih jedi v sodobne, ekstravagantne kombinacije, prejel tudi svojo prvi Michelinovo zvezdico.

Ker pa je restavracija precej odročna – v Zgornjo Kungoto ne zaidemo kar mimogrede – je bilo potrebno ljubitelje dobre kulinarike najprej v Hišo Denk privabiti s celovito prenovo blagovne znamke. Za to pa je potreben tudi lep in sodoben prostor, ki – prav tako kot hrana – draži vsa naša čutila. Chef se je leta 2012 povezal z arhitektoma Boštjanom Matulom (AB objekt) in Dominikom Sagadinom (Sagadin arhitektura), ki sta staro obcestno restavracijo preobrazila v bogat, brezčasen ambient. Hiša Denk je tako v novi podobi – z novo kolekcijo domačih produktov, sedmimi luksuznimi sobami, ki dopolnjujejo gostišče in seveda z novo kuhinjo in restavracijo – zaživela leta 2015.

Adaptirana hiša v sožitju z vrtom

Vračko si je zamislil obsežno prenovo stare restavracije, ki je zahtevala tako prenovo zunanjosti, adaptacijo notranjosti kot večjo dozidavo. Arhitekta sta odlično opravila svojo nalogo, saj sta staro hišo odprla, jo subtilno povezala z novima, od gabarita stare stavbe ločenima lamelnima prizidkoma, dodala še veliko teraso ter vse skupaj vpletla v krajinsko ureditev zrelega vrta, ki tu stoji že od nekdaj.

V objekt vstopimo s cestne strani: preko prvega od prizidkov, ki nas že z velikimi vrati nadstandardne velikosti z obsvetlobo od daleč vabi, naj vstopimo v svet prav posebnega kulinaričnega popotovanja.

V stari hiši so svoj prostor našli točilnica, manjša obedovalnica in dvostranski kamin v grobem betonu. Po steklenem mostovžu, ki ga objemata zelena atrija, nadaljujemo pot v novo jedilnico, ki se z velikimi steklenimi površinami odpira proti vrtu z ribnikom. Niz jeklenih stebrov ta obilno zastekljeni paviljon dvigne od tal in omogoči vrtu, da ga z objame z vseh strani.

Elegantni detajli kot pika na i

Oblikovanje svetlobe je bilo posebnega pomena pri prenovi, saj so avtorji želeli zagotoviti tako zadostno osvetlitev jedilnice kot tudi uokviriti poglede proti gozdnemu robu. Za izvedbo velikih okenskih površin se je Vračko obrnil kar na svoje sosede, podjetje AJM, ki se je še posebej potrdilo pri integraciji LES-ALU oken v to poetično arhitekturno zasnovo.

“Velike steklene površine, izravnane linije lesenih okvirjev iz macesnovega lesa na notranji strani, stekleni vogalni spoji in nizki pohodni pragovi drsnih sten subtilno spajajo zunanji in notranji prostor,” povedo pri podjetju AJM in nadaljujejo: “Zasteklitve z nevidnimi okvirji, kot je tista na mostovžu, ki povezuje točilnico z obema jedilnicama, pa skorajda popolnoma zabrišejo mejo med tukaj in tam, hkrati pa z emajliranim črnim robom prostoru vdahnejo eleganco in prestiž.”

Bodite dobro pripravljeni na nakup novih oken. Snemite si vodnik TUKAJ!

Pri AJM so izvedli tudi vhodna vrata nadstandardnih dimenzij iz macesnovega lesa.

V notranjosti nas preseneti izbor materialov – od opeke do temnega tekstila in keramike in surovega betona, pa do lesa, ki oblaga tla in strope. Z lesom je obložena tudi zunanjost: lamele iz sibirskega macesna objemajo celotno hišo, senčijo steklene površine in tlakujejo terase in stopnišče, ki nas vodi v vrt.

Tako kot se v Vračkovi kuhinji prepletajo različni okusi, sestavine in tehnike, tako se tudi v njegovi restavraciji prepletajo staro in novo, narava in eleganca. Obedovanje v Hiši Denk je gotovo izkušnja, ki zadovolji vse čute.

Več: AJM

Arhitektura: Boštjan Matul (AB objekt), Dominik Sagadin (Sagadin arhitektura)

Fotografije: AJM