Vrata, za katerimi so skrite posebne sobane in prehodi, že od nekdaj burijo našo domišljijo. Imajo jih na vsakem dvoru, pa v zgradbah, kjer se srečujejo okultne skupine ljudi, ki si delijo mračne skrivnosti. Takšna vrata nas vznemirjajo zato, ker so skoraj nevidna, saj so v steno vkomponirana tako, da jih ni možno ločiti od okolice. In takšna vrata so zdaj popularna tudi v modernih domovih. Njihova prednost pred običajnimi vratinami krili je ta, da se neopazno zlijejo z okolico, s tem ne pokvarijo njenega videza in ne vlečejo pozornosti nase, temveč jo prepuščajo drugim elementom v prostoru.

Klasična

Pri projektu »nevidna« vrata imamo več možnosti. Kadar prenavljamo že obstoječe stanje, torej imamo vrata že vgrajena in bi jih radi samo izenačili s steno, enostavno uporabimo za vratna krila in okvirje enako barvo, tapeto ali drugo oblogo kot za steno. Tako bodo vrata sicer še vseeno vidna, bodo pa v prostoru znatno manj izstopajoča ali celo moteča.

Utopljena v steno

Če nameravamo vgraditi nova notranja vrata, si lahko omislimo modernejša, utopljena v steno, kar pomeni, da so brez okvirjev in torej s steno skoraj v isti ravnini. Kadar so barvo usklajena, je celoten videz še posebej čist, sofisticiran in eleganten. Takšna vrata se lahko odpirajo na različne načine, poleg klasičnega sta zelo popularna še drsni in pivotni sistem odpiranja, ki omogoča, da se krilo premika v kotu 360 stopinj.

Enaki materiali

Še najbolj pa bodo vrata nevidna takrat, ko bodo s steno ne samo barvno, temveč tudi materialno enaka. To pomeni, da bo oboje narejeno iz enakega lesa ali laminata, nekateri se odločijo tudi za beton ali marmor. Pri takšnih vratih bomo zanesljivo morali dvakrat pogledati, da jih bomo ločili od ostalega prostora.

Fotografije: Pinterest